EĞİTİM
Sosyal bilimler liseleri kapatılıyor mu?
O toplantıyı bugünmüş gibi hatırlıyorum: Konu: Edebiyat Liseleri kurulması ile ilgiliydi. Bakan, o sırada YÖKle başı dertte olduğu için gelememiş, yerine Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinciyi göndermişti.
Toplantıya kimler katılmıştı, onu da hatırlıyorum: Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Taha Akyol, Beşir Ayvazoğlu, ben ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri... Hepimiz Edebiyat Liseleri kurulması konusunda müttefiktik;- ama sanırım bizzat Müsteşarın kendisi, İlber Hocanın itirazına rağmen, kapsamın sosyal bilimleri de içine alacak biçimde genişletilmesini önerdi idi! Nitekim, öyle de oldu!
Bence AK Parti iktidarının milli eğitim alanında gerçekleştirdiği en önemli ve en olumlu işlerden biri, Sosyal Bilimler Liselerinin kurulmasıdır. Daha önceki iktidarların Fen Liselerinin kurulmasına öncelik vermesine karşılık, sosyal bilimler ağırlıklı liselerin açılması, çok gecikmiş bir erken uzmanlaşma projesinin hayata geçirilmesi anlamına geliyordu. Yıllarca, benim lise yıllarım da dahil, Edebiyat ve Fen bölümlerine, sadece son sınıfta ayrılınmasının, erken uzmanlaşma bağlamında yetersiz kaldığının farkına varılmamış, dolayısıyla da, ihtisas liseleri kurulmasına lüzum görülmemişti. Fen Liseleri ile birlikte Sosyal Bilimler Liselerinin açılması, bu açıdan, çok bir büyük ihmalin telafisi demekti
Şimdi, ortalıkta dolaşan rivayetlere bakılırsa, Sosyal Bilimler Liselerinin toptan kaldırılması düşünülüyormuş! Bunu düşünen kimdir ya da kimlerdir, bilemiyorum, ama yeni Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcının, böylesine vahîm bir entelektüel yıkıma müsaade etmeyeceğini düşünüyorum. Geçenlerde İlber Ortaylı da, [Sosyal Bilimler Liselerinin] kapatılması veya entegrasyonu gibi söylentiler dolaş[tığını] ve kapatılmaları veya başka programlarla sözde bütünleştirilerek eritilmeleri[nin], MEBin kalabalık başarısız hanelerinden birine mutlaka yazılacağını belirtti. Son derece haklıydı!
Geçtiğimiz şubat ayında, İstanbul Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesinde, Sosyal Bilimler Liselerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği konulu bir panel düzenlendi. Panele, Abbas Güçlünün deyişiyle, Sosyal Bilimler Liselilerinin endişeli bekleyişinin hâkim olduğu anlaşılıyor. Öğrencilerin ve velilerin bu liselerin kapatılacağı iddiaları nedeniyle yaşadıkları endişelerin dile geti[rildiği] panelde, yine Güçlünün belirttiğine göre, paneli yöneten Doç. Dr. Erdoğan Keskinkılıç Türkiyenin yerel değerlere sahip zihniyetinin oluşması için Sosyal Bilimler Liselerine ihtiyaç olduğunu bildirmiş, hatta, liselerin yetmediğini, Sosyal Bilimler üniversitelerinin kurulması gerektiğini söylemiş
Aslında bilmem farkında mıyız, yoksa ben mi yanılıyorum: Üniversitelerimiz arasında da örtük bir ihtisaslaşma eğilimi görülüyor. Bu durum, özellikle Ankaradaki, biri yeni kurulmakta olan dört üniversitede özellikle belirgin: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, ağırlıklı olarak bir Teknik ya da Mühendislik Bilimleri üniversitesi; Hacettepe Üniversitesi, ağırlıklı olarak bir Tıp Bilimleri Üniversitesi; Ortadoğu Teknik Üniversitesi de, ağırlıklı olarak bir Sosyal Bilimler Üniversitesi olarak öne çıkıyor. Yeni kurulmakta olan İpek Üniversitesi ise bir Güzel Sanatlar Üniversitesi olma yolunda Ankaradaki bu dört üniversite, kendiliğinden öne çıkan statüleri dolayısıyla, sanki ihtisaslaşma alanlarına göre, örtük bir işbölümünü gerçekleştirmiş konumdalar.
Durum böyleyken, Sosyal Bilimler Liselerini kapatmak hangi akla hizmettir, bilinmez. Ama millete hizmet olmadığı âşikâr!
Hilmi Yavuz-Zaman