EĞİTİM
Son Sınıf Öğrencilerine Sorumluluk Sınavları
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER - ZEKİ KARA
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel örgün ortaöğretim kurumlarında eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişe ilişkin usul ve esasları düzenleyen Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 7 Eylül 2013’te çıkarılmıştı. 19 Şubat 2014’te yönetmelikte nakillerle ilgili önemli değişiklik yapılmıştı. MEB, yakın zamanda yönetmelikte yeni değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Son sınıf öğrencilerine tek ders sınavı yerine sorumluluk sınavıyapılmasında fayda vardır. Sınavlarla ilgili değerlendirme yapmak istiyoruz.
Tek Ders Sınavları
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, her sene Eylül ayında tek ders sınavıyla ilgili genelge yayımlamaktadır. http://ogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2013_09/16053925_genelge.pdf Tek ders yüzünden mezun olamayan son sınıf öğrencilerine başarısız olduğu ders için sınav hakkı verilmektedir. Eylül ayı içerisinde sınavlar yapılmaktadır. 2014 yılı için de tek ders sınavının yapılması bekleniyor.
Değerlendirme: Sorumluluk sınavları Kasım ve Nisan ayında yapılmaya başlanmıştır, ortalama yükseltme sınavları da kaldırılmıştır. Son sınıfta okuyan öğrencilerin tek şansı, tek ders sınavları kalmıştır. Önceki yıllarda sorumluluk sınavları yılda 3 defa yapılırken yapılan değişiklikle yılda 2 defa yapılmaya başlanmıştır. Son sınıfta okuyan öğrencilerine tek ders sınavı yerine sorumluluk sınavları yapılması yerinde olacaktır. Yani birden fazla zayıfı olan son sınıf öğrencilerinin birden fazla dersten kurtarma sınavına girmesi için sorumluluk sınavları yapılmalıdır. Ancak bu sınavların Eylül yerine Haziran’da yapılması daha uygun olacaktır.
Sorumluluk Sınavları
MADDE 58- (1) Doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder. Nakil ve geçişler nedeniyle ortaya çıkan sorumlu dersler bu sayıya dâhil edilmez. Yönetmeliğin 58’inci maddesine göre, sorumluluk sınavları, yıl ders yılı içerisinde yazılı veya uygulamalı sınav esaslarına göre Kasım ve Nisan ayları içerisinde yapılmaktadır. Belirtilen sınav dönemlerinde; sınav programının hazırlanarak ilan edilmesi, sınava girecek öğrencilerin belirlenerek kendilerine duyurulması, ders bazında öğretmen/öğretmenlerin belirlenerek görevlendirilmesi ve sınavla ilgili diğer iş ve işlemlerin yürütülmesinden öncelikle okul müdürlüğü sorumludur.
Değerlendirme:Yönetmelik değişikliğinden önce sorumluluk sınavları Haziran, Eylül, Şubat dönemlerinde yapılmaktaydı. Yapılan değişiklikle Kasım ve Nisan aylarında yapılması kararlaştırılmıştı. Yaz tatilinde sorumluluk sınavları yapılmayacaktır. Ancak mezun olamayan öğrencilere yönelik sorumluluk sınavı yapılmasında fayda vardır.
Ortalama Yükseltme Sınavları
Eylül 2013’teki Ortaöğretim kurumları yönetmeliğine göre ortalama yükseltme sınavları kaldırılmıştır. Yani dönem sonunda ve dönem başında ortalama yükseltme sınavları yapılmayacaktır. Sınıf geçmeler yeniden düzenlenmişti. Yönetmeliğe göre; Öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için;
a) İki dönem puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının en az 70,
b) İşletmelerde beceri eğitimi gören öğrencilerin, beceri sınavı puanı en az 50 olmak kaydıyla birinci ve ikinci dönem puanları ile beceri sınav puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya beceri sınav puanının 70olması gerekir.
Yönetmeliğe göreDers yılı sonunda;
a) Tüm derslerden başarılı olan,
b) Başarısız dersi/dersleri olanlardan, yılsonu başarı puanı en az 50 olan
öğrenciler doğrudan sınıf geçer.
Yılsonu başarı puanıyla başarılı sayılamayacak derslerden başarısız olan öğrenciler, o dersten/derslerden sorumlu geçer.
Değerlendirme: Ortalama yükseltme sınavları artık yapılmayacaktır.Doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder. Nakil ve geçişler nedeniyle ortaya çıkan sorumlu dersler bu sayıya dâhil edilmez. MEB, okula devam eden öğrencilere yaz tatilinde yeni sınav hakkı vermeyecektir.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.