GÜNDEM
Şehir merkezine arabayla giriş ücretli olacak
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı eylem planı kent merkezlerini tamamen değiştirecek. Buna göre 2018 sonuna kadar kent merkezlerine otomobille giriş ücretli hale getirilecek, kentlerdeki prestij alanları trafiğe kapatılacak ve metro olan yerlere servis konulamayacak. Başta İstanbul gibi büyükşehirler tıpkı Avrupa ülkelerinin merkezlerine dönüştürülecek.
ÜCRETSİZ BİLET VERİLECEK
Bu düzenlemeler özellikle büyükşehir belediyelerini ilgilendiriyor. 2018 yılı sonuna kadar mevcut raylı sistem hatları üzerindeki işyerleri, üniversite ve okullarda semt servisi uygulamasını kadıracak. Servis aracı kullanıcılarına da toplu taşıma biletleri ücretsiz veya indirimli verilecek. Büyükşehirlerde kent merkezine araç girişini ücretlendiren uygulamalar başlatılacak. Raylı sistem projelerinde otopark zorunlu olacak ve otopark ücreti ile ulaşım ücreti ilişkilendirilecek. Toplu taşımada park et-devam et yaygınlaştırılacak. Bisikletlerin toplu taşıma araçlarında taşınması için düzenleme yapılacak. Kentin prestij noktaları araç trafiğine tamamen veya kısmen kapatılacak. Fosil yakıtla çalışan araçlarda vergilendirme gözden geçirilecek.
KÖMÜRE YATIRIM
2013 yılında 32 milyar kwH olarak gerçekleşen yerli kömür kaynaklı elektrik enerjisi üretimi 2018 yılında 57 milyar kwh'a çıkarılacak. Afşin Elbistan, Konya Karapınar ve Trakya Ergene gibi büyük linyit havzalarında termik santral kurulması için yap-işlet veya yap-işlet-dervet modeliyle ihaleye çıkılacak.
Düşük kapasiteli linyit havzaları rödovans bedeli talep edilmeden OSB'lere devredilecek. Rödovans usulüyle yeni ihale yapılacak yatırımlarda, yatırım yapabilecek girişimcilerin ihalelere katılmasını sağlamak için teminat miktarları artırılacak, işletme süreleri de buna göre düzenlenecek. MTA yurtdışında da maden arayacak. Demiryollarının serbestleşmesinin önemli bir adımı olarak TCDD Taşımacılık AŞ bu yıl içined kurulacak. Filyos Limanı altyapı çalışmaları 2018'de tamamlanacak. İstanbul Antalya demiryolu projesi 2023'e kadar tamamlanacak. Toplam 20 bin 715 km olan karayolu ağının şu anda yüzde 80'i bölünmüş yol. Bu da 2018 yılı sonunda yüzde 90'a çıkacak.
Neden dönüşüm programı?
Gelişmiş ülkelerle olan mesafeyi kapatmanın hedeflendiğini vurguladı. Davutoğlu "Türkiye'nin ihracatında kilo başına değer 1.6 dolar, Almanya'nın ise 4.5 dolar. Bizim 3 misli daha fazla değer katan teknolojik yoğunluktan bahsediyoruz. Gelişmiş ülkelerle olan mesafeyi kapatmamız, insan kaynağının geliştirilmesi ve teknolojinin etkin kullanımııyla olabilir. Sanayileşmede kaybettiğimiz 100 yılı, yeni üretim teknolojileri bağlamında kaybetmemek durumundayız. Ar-Ge'ye ağırlık veren eylem planlarını bu dönüşümde ele aldığımızı açık şekilde göreceksiniz" diye konuştu.
KIDEM TAZMİNATI G-20 DÖNÜŞÜ
BAŞBAKAN Davutoğlu kıdem tazminatını da içeren sosyal boyutlu dönüşüm programlarını G-20 toplantısı yani Avustralya dönüşü açıklayacağını belirtti. Madenlerle ilgili olarak da açıklamada bulunan Davutoğlu, "Rezerv kullanımında yıllardan bağımsız olarak, teknolojik yenilenmeyi esas alan düzenlemeler getireceğiz" dedi.