EĞİTİM
Seçmeli Dersler Not ile Değerlendirilecek
2012 yılında yapılan değişikliklerle 4+4+4 sistemine geçildi.1997 öncesinde olduğu gibi okullar ilkokul, ortaokul ve liselere dönüştü. İlkokul ve ortaokullar ilköğretim okulları oldu. İlkokullarda ve ortaokullarda ders çizelgeleri değişti ve kademeli bir geçiş öngörüldü. Bu yıl 4 ve 8. Sınıflar eski ders çizelgesine göre 1,2,3 ile 5,6,7. Sınıflar yeni ders çizelgesine göre öğrenim görmektedir. Değişikliklerden çok önemli olanlardan birisi haftalık ders saatlerinin değişmesidir. İlköğretim kesintisiz 8 yıl iken haftalık 30 saatlik ders saati süresi yapılan düzenleme ile ilkokullarda değişmezken ortaokullarda haftada 35 saate, İmam-hatip ortaokullarında 36 saate çıkarıldı. İlkokullarda günde 6 saat, ortaokullarda günde 7 saatlik ders saati özellikle ikili öğretim yapan okullarda erken başlayıp geç biten derslere sebep oldu. Bu süreleri uzatan değişiklik velileri tedirgin etti, öğrencileri mutsuz etti, öğretmenleri ve idarecileri ise inanılmaz yormaktadır.
Seçmeli dersler ortaokullarda haftada 6 saat, İmam-Hatip Ortaokullarında haftada 2 saat öğrenciler tarafından seçilebiliyor. Yeni ders çizelgesine göre seçmeli dersler Din, Ahlak ve Değerler başlığının altında Kuranı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı, Temel Dini Bilgiler dersleri var. Dil ve Anlatım başlığı altında Okuma Becerileri, Yazarlık ve Yazma Becerileri, Yaşayan Diller ve Lehçeler, İletişim ve Sunu Becerileri var. Yabancı Dil Başlığı altında Bakanlar Kurulu Kararıyla kabul edilen diğer diller alınmıştır. Fen Bilimleri ve Matematik başlığı altında Bilim Uygulamaları, Matematik uygulamaları, Çevre ve Bilim, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım derslerinden oluşur. Sanat ve Spor başlığı altında Görsel Sanatlar, Müzik, Spor ve Fiziki Etkinlikler, Drama, Zeka Oyunlarından oluşuyor. Sosyal Bilimler başlığı altında Halk kültürü, Medya okuryazarlığı, Hukuk ve Adalet ile Düşünme Eğitimi derslerinden oluşuyor.
Yeni ders çizelgesinde yabancı dil ilkokul 2. Sınıftan itibaren başlıyor. Oyun ve Fiziki etkinlikler ilk üç sınıfta haftada 5 saat, 4. Sınıflarda 2 saat uygulanıyor. Yine Trafik Güvenliği 4. Sınıflarda bir saat okutuluyor. İlkokul 4. Sınıfta İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersi bir saat verilecek. Fen Bilimleri dersi 3. Ve 4. Sınıflarda okutulacak. Ortaokullarda Teknoloji Tasarım 7. Ve 8. Sınıflarda okutuluyor. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi 5. Ve 6. Sınıflarda, Rehberlik ve Kariyer Planlama dersi 8. Sınıflarda verilecek. Normal öğretim uygulaması yapılan okullarda haftalık ders saatlerinin artırılması öğretimin niteliğini çok olumsuz etkilemezken ikili öğretim yapılan okullarda çok değişik sorunlara yol açmıştır.
Liselerde ise 9. Ve 10. Sınıflarda tüm liseler ortak çizelgeyi kullanırken alan seçimi ve lise türüne göre 11. Ve 12. Sınıflarda derslerin süreleri değişmektedir. İki yıl içinde genel liseler kalkacak bütün liseler Anadolu lisesine dönüşecek. Anadolu liselerinde haftalık 40 saat ders yapılmaktadır. Alan seçimiyle birlikte liselerde seçmeli ders saatleri giderek artan bir seyir izlemektedir. Yıllardır süren Anadolu Öğretmen Liseleri de alınan ani bir kararla kaldırıldı. TEOG yerleştirmeleri sonucu Anadolu liselerindeki seviye farkları taban puan uygulamasının kaldırılması nedeniyle değişmiştir. Düz liselerin her seviyeden öğrenci almalarına benzer bir uygulamaya geçilmiş oldu. Bu durumun asıl sebebi liselerinde zorunlu eğitim kapsamına alınmasıdır. Kervan yolda düzelir anlayışı maalesef devam etmektedir.
Haftalık ders saatlerindeki değişim sonucu ilkokullarda serbest etkinliklerin yerine Oyun ve Fiziki Etkinlikler getirildi. Ortaokullarda seçmeli derslerin saatleri artırıldı. Değişiklikten itibaren iki öğretim yılı seçmeli dersler ve Oyun ve Fiziki etkinlikler notla değerlendirilmedi. Bu ise hem öğrencilerce hem de öğretmenler tarafından işin ciddiyetini olumsuz etkiledi. Verimin düştüğü görülünce yetkililerce ortaokullarda seçmeli derslerin notla değerlendirilmesine karar verildi. Bu karar ile birlikte 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren seçmeli dersler de diğer dersler gibi notla değerlendirilecek. Bu arada eski çizelgeye göre 8. Sınıflar bir ders saati yaptıkları seçmeli dersin diğer sınıflarda olduğu gibi notla değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda yetkililerden açıklama beklenmektedir. ([email protected])