EĞİTİM
Seçim sonrası yükseköğretim reformu geliyor
Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) temelli işgücü ihtiyacına yönelik eğitimin tartışalacağı ‘Eğitimde Yeni Trendler Uluslararası Konferansı’nda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, seçim sonrası yükseköğretimde önemli değişiklikler olabileceğinin sinyalini verdi. “Bir yükseköğretim reform tasarısı hazırladık. 7 Haziran seçimlerinden sonra Meclisimizin bu konuyu acil olarak ele alıp Türkiye’nin önünü açacağına inanıyorum” diyen Kavranoğlu, sistemin detaylarına girmeden şu açıklamalarda bulundu:
“Bugün burada çok da detaylara girmeyerek, STEM konusunu da yakından ilgilendirdiği için yükseköğretim problemine değinmeden geçemeyeceğim. Sistemin başındaki kişiler kim olursa olsun var olan yükseköğretim düzeniyle bilim yapılamaz. Gelişmeyi sağlayamaz. Artık bir gün bile geciktirmeden 1980 darbe yönetiminden devraldığımız yükseköğretim sistemimizi evrensel standartlarda bir yükseköğretim sistemiyle değiştirmemiz gerekiyor. Değerli bilim ve devlet adamlarımızla yaklaşık bir buçuk yıl süren bir çalışma yaptık. Evrensel standartlara uygun bir yükseköğretim reform tasarısı hazırladık. Bunu ilk defa burada açıklıyorum. Çalışmamızı bir yıl önce bitirip siyasi iradeye takdim ettik. Maalesef ülkemizin 2014 yılının başından beri içinde bulunduğu son derece yoğun, vahim ve kritik süreç ülkemiz için çok önemli olan böylesine bir kanunun Meclis gündemine getirilmesini mümkün kılmadı. 7 Haziran seçimlerini mütakip Meclisimizin bu konuyu acil olarak ele alıp Türkiye’nin önünü açacağını inanıyorum. Detayları inşallah 7 Haziran seçimlerinin neticelenmesinden sonra konunun siyasi olarak sahibi tarafından açıklanmasıyla öğreneceğiz.”
TÜSİAD Başkanı: STEM’e daha çok yatırım yapılmalı
Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) temelli işgücü ihtiyacına yönelik eğitim anlayışı, müfredat değişiklikleri, okul öncesi eğitim ve öğretmen eğitimleri konularının ele alındığı ‘Eğitimde Yeni Trendler Uluslararası Konferansı’ Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampusu’nda başladı. Konferansın açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu’nun yanı sıra TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın ve Milli Eğitim Eski Bakanı Nimet Baş da katıldı.
Bilgi teknolojilerinin hem başlı başına bir sektör olarak hem geleneksel sektörde yarattığı etkiyle ekonomiyi dönüştürdüğünü belirten TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hem ülkemizdeki eğitmi yükseltmek hem de ülkemizi küresel rekabette üst sıralara taşımak için aslında çare son derece belli. Hem eğitimin niteliğini yükseltmemiz lazım hem eğitimde erken yaşlardan başlayarak bilime, teknolojiye ve inovasyona STEM konusuna daha fazla yatırım yapmaktan başka çıkar yolumuz yok. Birçok ülkede hem kamunun, hem özel sektörün STEM konusuna artan ilgisi ve yatırımı hepimizin dikkatini çekiyor. Örneğin, ABD’de STEM eğitimi almış insan gücüne ihtiyaç duyan işlerin payı tüm işlerin yüzde 20’sini oluşturuyor. ABD bu konuda çalışmalar yapıyor ve bütçe ayırmayı planlıyor. Ülkemizde de bu sahiplenmeli. Bu sahiplenme eğitimde son derece önemli bir fark yaratacaktır. Teknolojinin artan rolü eğtimide de yansıyor. Çocukların sadece oyun oynaması değil, oynadıkları oyunları kodlarını da öğrenmelerini istiyoruz. Günümüzde çocukların okuma yazmayı öğrenir gibi kod yazmayı öğrenmesi, dijitalleşen dünyaya en iyi şekilde hazırlanmaları için kritik önem taşıyor.”
nver Yücel: Her yere fen lisesi açıldı
Fen liselerinin kurulduğu anlardaki yapısının bozulduğunu belirten Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel ise, “Politikacılarımız yüzünden her yere fen lisesi açıldı. Liselerin içi boş kaldı. 232 fen lisemiz oldu. Bu liselerdeki öğrencileri üniversiteye giriş oranı ise devlette yüzde 56 özellerde yüzde 63. Yüzde 40’ı üniversite sınavında başarısız oluyor. Biz nasıl bilim insanı yetiştireceğiz? Türkiyenin yapması gereken STEM eğitimi, bunu duyuralım. Başarısı kanıtlanmış modele hep beraber destek olalım” diye konuştu.
ğitim politikaları ezbere dayalı
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Şenay Yalçın, Türkiye’de uygulanan eğitim politikalarının ezbere dayalı olduğunu bunun yerine öğrenme ve insan odaklı bir eğitim sistemine sahip olunması gerektiğini belirtti. Yalçın yaptığı konuşmada, “STEM eğitimi bütün reformların merkezinde yer alıyor. İlerleme ve kalkınmanın başında geliyor. Bu eğitimin ülkemizde tanımlanmasını zorunlu kılıyor” dedi.
Sadece fen ve teknolojiden ibaret değil
Milli Eğitim Eski Bakanı ve Geleceğin Eğitimi Derneği Başkanı Nimet Baş ise, “STEM bilindiği üzere yalnızca fen teknolojiden ibaret değil. Bir düşünce sistemini değiştirmeyi vaadediyor. STEM, gerçek hayatın problemlerini çözme becelerini de geliştiren bir eğitim yaklaşımı. Artan işsilik oranları ve STEM alanlarında yetişmiş insan gücüne duyulan ihtiyaç. Donanımlı insan yetişitirmemiz, hedeflediğimiz ekonomik büyümeyi sağlamamız için şart” diye konuştu.
Bahçeşehir Üniversitesi’nin (BAU) ev sahipliğinde ve TÜSİAD ve Georgia State Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen ‘Eğitimde Yeni Trendler Uluslararası Konferansı’ 29 Mayıs’ta başladı ve 30 Mayıs’ta sona erecek. İki günlük etkinlikte Türkiye’de STEM eğitimi konusu hem iş dünyasının ihtiyaçları, hem de bilimsel yönden tartışılacak. konferansta STEM eğitimi teorilerine ve yaklaşımlarına dair bilimsel araştırmalar, yenilikçi deneyimler ve uygulamalar kamuoyu ile paylaşılacak.