EĞİTİM
SBS yok, okullardaki yazılı sınavlar merkezî olacak
Buna göre yıl içinde okullarda uygulanan bazı yazılı sınavlar, merkezî sistemle yapılacak. Öğrenciler bu sonuçlara göre okullara yerleştirilecek. Çok tercih edildiği için yığılmaların yaşandığı okullar için de ayrı sınav düzenlenecek.
Bu yıl son kez yapılan Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) yerine nasıl bir model uygulanacağı merak konusu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselere girişte uygulanacak yeni sisteme ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Bakan Nabi Avcı da düzenlemeyle ilgili önemli ipuçları verdi. SBS yerine yıl içinde yapılan bazı yazılı sınavların, merkezî sisteme alınacağını ve öğrencilerin bu sonuçlara göre okullara yerleşeceğini açıkladı. Hangi yazılıların merkezî yapılacağı ve sayılarının kaç olacağına yönelik ise bilgi vermedi. Bir diğer yenilik de çok tercih edilen okullarla ilgili. Öğrenci alımında yığılma yaşanan okullar için de ayrı sınav yapılabilecek. Avcı bu konuda şunları söyledi: “Düz liseleri Anadolu lisesi haline getiriyoruz. Dolayısıyla oralarda zaten adrese dayalı yerleşme mümkün olacak. Onun dışında kapısında çok büyük yığılma olan okullar için sene içerisinde alınan notlar dışında da bir sınav değerlendirilmesi yapılabilir.”
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi’nin kapanış konferansına katıldı. Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Avcı, önümüzdeki yıl öğrencilerin okullarda gördükleri derslerden girdikleri yazılı sınavlarından bazılarının merkezî sistemle yapılacağını açıkladı. Müfredattaki konuların esas alınacağını belirten Bakan Avcı, “Okullarda düzenlenen bazı yazılı sınavlar, sene içinde merkezî sistemle yapılacak. Bunlar daha sonra okullara girişte değerlendirmeye katılacak. Sene içinde çocuklar kaç sınav oluyorsa onların içinden seçeceğiz. İlave sınav getirmeyeceğiz.” dedi. SBS yerine kurulacak sistem üzerinde çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Bir gazetecinin İran’la yapılan eğitim anlaşmalarına ilişkin sorusuna ise Milli Eğitim Bakanı şu cevabı verdi: “Türkiye’nin 50’yi aşkın ülke ile eğitim işbirliği anlaşması var. Bunlar Dışişleri Bakanlığı onayı alınarak imzalanan anlaşmalar. 50’yi aşkın ülkenin eğitim bakanlıkları ile Milli Eğitim Bakanlığımız eğitim anlaşmaları imzalamıştır, bundan sonra da imzalayacaktır. İran’la imzalanan eğitim işbirliği anlaşmasının da diğer eğitim işbirliği anlaşmasından hiçbir farkı yoktur. Zaten bu anlaşmalar standart hükümler içerir.” Bakan Avcı, özel okullarda Kürtçe eğitim konusunda ise bakanlığın böyle bir çalışması olmadığını söyledi. Anayasa’nın 42. maddesinin çok açık olduğunu, böyle bir çalışma için Anayasa değişikliğinin gerektiğini belirtti.
Müfredata engelli öğrenci ayarı
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi’nin kapanış konferansında yaptığı konuşmada ise engelli çocukların eğitiminin önündeki en büyük handikapın zihinlerdeki engeller olduğunu söyledi. Önyargıları aşmadan engelli çocukların önünün tam olarak açılamayacağını belirten Nabi Avcı, müfredatın engelli çocukların ihtiyacına göre yapılandırılması ve bu alandaki öğretmen ihtiyacının karşılanması için çalıştıklarını ifade etti. Engelli eğitimi konusunda en önemli hususun, toplumsal farkındalık oluşturmak olduğunu dile getirdi. (zaman)