EĞİTİM
Sanat Tarihi Öğretmenlerinden Cumhurbaşkanına Mektup
İşte o mektup:
“Biz sayısı 25 bine dayanan ve bir şey yapılmazsa büyük sıkıntılar yaşayacak olan sanat tarihi öğretmenleriyiz.
Değerli Cumhurbaşkanımızson günlerde Osmanlı Türkçesi eğitimi ile ilgili basında ve kamuoyunda yoğun tartışmalar olmakta, pek çok soru dile getirilmektedir. 25 bin Sanat Tarihi Mezununun ortak bakış açısıyla bu soruların bir kısmını ele almak istedik. Siz kıymetli büyüğümüzün bizlerin fikirlerini önemsediğini düşünerek bu soruların bir kısmına cevap vermeye çalışacağız.
Osmanlı Türkçesi Eğitimi Gerekli Midir? Bu sorunun tartışılması bile üzücüdür. Osmanlı Türkçesi adı üstünde Türkçe dilidir. Bu dil bizim atalarımızın kullandığı bin yıllık geçmişi olan ve halen de aydınlarımız, yazar ve şairlerimiz, dedelerimiz tarafından kullanılan bir dildir. Hal böyle iken bir neslin dilini bilmemesi, dilinden kopuk yaşaması son derece hüzün ve kaygı vericidir. Kendi diline yabancılaşmış bir toplum varlığını ne kadar sürdürebilir? Biz Osmanlı Türkçesi dediğimiz Türkçe olan dilimizle bin yıllık bir kültür, medeniyet, tarihi eser, bilim ve edebiyat oluşturduk. Bir toplum bu dili bilmeden nasıl yeni edebi eserler oluşturacak, nasıl bilim üretecek? Tüm bu gerekçelerimizle Osmanlı Türkçesinin tartışmasız tüm liselerde "ZORUNLU" ders olmasını istiyoruz. Kitabe, mezar taşları, Osmanlı arşiv ve kitabelerini bilmeyen bir nesil yetişiyor, biz Sanat Tarihçiler olarak bu mirası yeni nesle ulaştırmak İSTİYORUZ.
Yeni Nesil Geçmişini Ne Kadar Biliyor? Sayın Cumhurbaşkanımız sizinde dediğiniz gibi bir Albert Einstein bu ülkede kime sorsanız tanır, ama bir İbn-i Sina'yı, bir Mimar Sinan'ı ve koca medeniyetimizin yüzyıllarca emeği olan eserlerini yeni nesil ne yazık ki bilmiyor. Kitabelerimizi, arşivlerimizi Ecdadımızın sanatı: camileri, köprüleri, kervansarayları, külliyeleri, darüşşifaları, kümbetleri... İstanbul'a güzellik katan Sultan Ahmet Camii'ni herkes bilir ama onun mimarının Sedefkar Mehmet Ağa olduğunu ve yapılış öyküsünü kaç kişi biliyor? Bosna Savaşı sırasında Sırp bombardımanı sonucu yıkılan Mostar Köprüsü'nün feryadını kaç kişi duydu? O köprünün yapılış nedeni ve mimarisini kaç kişi biliyor? Osmanlı'da hat sanatının piri sayılan Şeyh Hamdullah'ı ve onun nadide çalışmalarını kaç kişi biliyor? Kübbet'üs İslam olarak adlandırılan Ahlat şehrinin kültürel dokusunu ve cadde cadde tarihi eserlerini kaç kişi biliyor?Vesselam tarihimize sahip çıkmak sadece kronoloji bilgisi ile olmaz. Bizim köklü bir tarihimiz var ve muhteşem bir sanatımız var NE YAZIK Kİ bunları anlatacak SANAT TARİHÇİLERİMİZ yok!
Son Olarak : Ülkemizin tapusu konumundaki tarihi zenginliklerimiz ve gerek Selçuklu gerek Osmanlı kitabe, mezar taşları , arşiv, metin ve edebiyatlarını yeni nesle ulaştırarak yegane kadrolar Sanat Tarihçileridir. SİZ CUMHURBAŞKANIMIZ, 2071’den bahsederken biz heyecanlanıyoruz ancak böyle Milli bilinç aşılayacak kadroların atanamaması karşısında korkumuz artıyor. Eğitimi sırf ruhsuz milli bilinçten yoksun bir şekilde yeni nesillere ulaştırılması bu ülkeyi 2071' i görme fırsatı vermeyebilir! Çünkü eğitime milli bilinç sağlayacak SANAT TARİHİ ÖĞRETMENLERİDİR, Osmanlı bir hata yaptı pozitif bilimleri yani Feni, kimyayı ve matematiği kaldırdı sadece ilahi bilimleri esas aldı şuan ülkemizde pozitif bilimleri aldı ama ne yazık ki bir ulusu ulus yapan geçmiş tarihi ve kültürel mirasını, ulusal bilinci aşılayacak bilimleri askıya aldı. İkiside hatadır, bu ülkenin aydınlık yarınları için SANAT TARİHİ VE OSMANLICA DERSLERİNE SANAT TARİHİ ÖĞRETMENLERİNİ ATAMANIZI BEKLİYORUZ.
Saygı ve sevgilerimizle, Atanamayan Sanat Tarihi Öğretmenleri