EĞİTİM
PDR bölümünün mağduriyeti sürüyor
PDR bölümünün mağduriyeti sürüyor Psikolojik Danışman ve Rehberlik Bölümü (PDR) öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından kendi branşlarındaki iş alanlarına başka bölümlerden yapılan alan dışı atamalara tepki gösterdi.
12 Eylül 2013, Perşembe
PDR bölümünün mağduriyeti sürüyor Üniversiteye giriş sınavlarında çok yüksek puanlar alıp önemli dereceler ile PDR Bölümüne yerleşen öğrenciler, MEB'in son zamanlarda yaptığı adaletsiz uygulamalarla mağdur edilmiş durumda. MEB'in ilk olarak mayıs ayında Felsefe ve Sosyoloji mezunlarının Rehabilitasyon Merkezlerinde Rehber öğretmen olarak çalışmalarına izin veren karara tepki gösteren öğrenciler, şimdi de aynı bölüm öğrencilerinin kamuda da PDR Uzmanı olarak istihdam edilmesine karşı çıkıyor. Son öğretmen atamalarında, adayların vaat edilen atama sayısının içerisine girmesine rağmen, 60 baraj puanına takılıp açıkta kalması PDR mezunlarının mağduriyetini ikiye katladı.
15 Gün Kurs İle Özelde Çalışma Hakkı
4 yıl boyunca aldıkları akademik eğitimin başka bölümlerden öğrencilere 15 günlük ve 220 saatlik bir kurs ile denk hale getirilmesinin çok komik olduğunu ve bu kursun vasıflı bir PDR Uzmanı yetiştiremeyeceğini dile getiriyorlar. Bu konuda PDR son sınıf öğrencisi Başak Yıldırım, “Bizler Üniversiteye girişte yüksek puanlar alarak bu bölüme yerleştik. MEB'in daha önce 15 günlük kursların ardından Rehber öğretmen atamaları yapması 4 yıl boyunca almış olduğumuz eğitim ile dalga geçmektir. Bu hakkın verildiği bölümler ile bizim bölümümüzün aldığı akademik eğitim birbirinden farklı. O bölümlerden farklı dersler görüyoruz fakat bu göz ardı edilerek yanlış atamalar yapıldı. Biz bu şoku yeni atlatmış iken şimdi de farklı bölümlere yerleşmiş olan öğrenciler, MEB'e aynı fırsatın kendilerine kamuda da verilmesi durumunda bu işi hakkıyla yapacakları konusunda baskı da bulunuyorlar. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'e sosyal medya üzerinden binlerce mesaj yolluyorlar. Son yapılan öğretmen atamalarında mağduriyet yaşayan arkadaşlarımıza verilmesi gereken boş kontenjanlar için şu an MEB'e baskı yapıyorlar. Biz böyle bir şeyin yapılmasını istemiyoruz.” dedi.
“MEB'in uygulamaları günü kurtarmaya yönelik”
Kamudaki PDR ihtiyacının yaklaşık 16 bin olduğunu belirten PDR öğrencisi Başak Yıldırım, “Kamuda şuan yaklaşık 16 bine yakın PDR mezunu ihtiyacı var. Bu açık özel sektörde de mevcut. MEB bu açığı bildiğinden alan dışı atamalar ile günü kurtarmaya yönelik uygulamalara imza atıyor. Fakat PDR Bölümü 2013 yılında 2.838 mezun verdi. Bu sayı 2014'te 3.778, 2015'te 4.368, 2016'da 5.251, 2017 yılında ise 6.000'i bulacak. Yani toplam sayı 22.335'e ulaşmış olacak ve ihtiyaç tamamen karşılanacak. Bölümümüz ile ilgili teorik olarak hiçbir altyapıları olmayan Felsefe, Sosyoloji vb. bölüm öğrencileri hakkında alınacak bu tür bir karar ilerde ağır tablolar ile karşılaşmamıza yol açacaktır.” ifadelerini kullandı.
“60 barajı haksızlıklara yol açıyor”
MEB'in KPSS'de öğrencilere atamalar için uygulamaya başladığı 60 puan sınırı da PDR öğrencilerinin canını sıkan bir başka konu. Öğrenciler, 60 baraj puanı zaten mezun ihtiyacı olan PDR'ye uygulanmasının adaletsizlik olduğunu belirtiyor. Örneğin MEB'in geçen günlerde yaptığı öğretmen atamalarında 2598 kontenjan alımı yapacağını duyurduğu PDR Bölümü için, 2.598 kişilik kontenjana başvuru hakkı kazanan 2.455 adaydan 2.333'ü rehber öğretmen olarak atandı. Geriye kalan 265 kişinin büyük çoğunluğu ise 60 barajına takıldıkları için kontenjanlar boş kaldı. Öğretmen adayları arasında vaat edilen kontenjan sayısının içerisine girmesine rağmen 60 barajına ulaşamadığı için atanamayanlar büyük mağduriyet yaşıyor.
Atanmayı Bekliyorlar
2013 KPSS'ye girip 10 puan türünde 59.55850 puan alan bir öğretmen adayı, sıralama formunda MEB'in açtığı 2598 kişilik sayının içerisine girmesine rağmen tercih hakkını elde edemedi. Öğretmen adayı yeterli sıralamaya ulaşmasına rağmen 60 sınırını aşamadığı için mağdur olan adaylardan sadece biri olarak göze çarpıyor. Aynı yolla mağdur olan onlarca PDR mezunu öğretmen adayı daha var. PDR mezunu öğrenciler, tüm bu sorunların çözümü için alan dışı atamalara son verilmesini ve 60 barajının altında kaldıkları için boş kalan kontenjanlara yerleşemeyen arkadaşlarının atamalarının yapılmasını istiyorlar.
Milli Gazete