EĞİTİM
Özel okula gidene bin 500 lira teşvik
Özel okullara teşvik paketinde devlet, öğrenci sayısının artması için kişi başı bin 500 TL'lik destek verecek. Kontenjan açığını burslu öğrencilerle kapatacak.
17 Kasım 2013, Pazar
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Dershaneleri kaldıracağız, özel okulları teşvik edeceğiz" diye duyurduğu eğitime büyük teşvikin ayrıntılarına SABAH ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı "Özel okullara teşvik" çalışması kapsamında, her öğrencinin devlete yıllık maliyetini bin 500 lira olarak hesapladı. Bunun içinde, elektrik, su gibi okulların fiziki maliyetleri bulunmuyor. Türkiye'de toplamda 1 milyon öğrenci kapasiteli yaklaşık 2 bin 750 özel okul bulunurken, öğrenci sayısı sadece 430 bin. Öğrenci başına bin 500 liralık destek ile Anadolu'da özel okulda okuyan öğrenci sayısı 200 binden 350 bine, İstanbul, Ankara İzmir gibi büyükşehirlerde ise kapasite yüzde 5 arttırılacak. Devlet sağlıkta olduğu gibi eğitimde de hizmet alacak. Buna göre özel sektör, devletin ihtiyaç duyduğu yere okul yapacak. Öğretmen dışında tüm personeliyle devlete kiralayacak. Kampustaki işletmeler özel sektörün olurken, devlet öğrenci maliyetini minimuma indirerek okul ihtiyacını giderecek. Kanunda var olan arsa ve vergi teşviki de daha işlevselleştirilecek. Özel okul yapmak isteyenlere hazine arsası temin edilecek. Özel okulların ilk 5 yıl gelir vergisinden muaf tutulma süresi uzatılacak, KDV'de yüzde 8'den aşağıya çekilecek. Özel okula dönüşmek isteyen ancak kriterleri uygun olmayan dershanelere de 2 yıl süre verilecek.
'ÖZEL'E KONTENJAN DESTEĞİ
Teşvikten yararlanan özel okul boş kalan sınıflarında açık lise öğrencilerine eğitim verecek. Ücretleri devletçe karşılanacak. Açılan özel okulların ihtiyacı olan öğrenci sayısı yetersiz olduğunda ise devlet buralara Anadolu Liselerinde okuyan yoksul ve başarılı öğrencileri burslu olarak yerleştirerek, özel okula destek verecek.
'DERSHANELERİ İHTİYAÇ OLMAKTAN ÇIKARMALIYIZ'
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir S. Gür dershane sayısının azalmasının arkasında izlenen doğru politikalar olduğunu belirterek, "Bu politikalar, yeni üniversitelerin kurulması ile yükseköğretim kontenjanlarının artırılmasıdır. Bunlar başka politikalarla desteklenirse dershaneye olan ihtiyaç daha da azalacaktır" dedi. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer ise "Dershaneyi ihtiyaç olmaktan çıkarmalıyız. Ortaöğretime geçiş sisteminde, SBS'nin kaldırılarak yerine okul puanlarını öne çıkaran, okulu ve öğretmeni önceleyen bir sistemin getirilmesi bu yönde atılmış olumlu bir adım" diye konuştu.(Sabah)