EĞİTİM
Özel okul desteği nasıl alınır?
Çocuğu halen özel okulda okuyan veliler de kapsamda olacak mı? Bu destek kaç yıl süreyle verilecek? Destek almaya başlayan bir öğrence tüm ilköğretimi bitirene kadar bu desteği alacak mı? Destekten yararlanmak için kime başvurmak gerekiyor? İşte tüm bu soruların yanıtlarını Hürriyet.com.tr açıklıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Hürriyet'e yaptığı değerlendirmede, özel okul desteğinin iki temel amacı bulunduğunu vurguladı. Tekin, "Birinci amacımız dershanelerin dönüşüm sürecinde özel okula dönüşmek isteyenlere yardımcı olmak. İkincisi ise şu anda yüzde 3 civarında olan özel sektörün eğitimdeki payını artırmak. 2023 hedefimiz bu oranı yüzde 15'e çıkarmak ancak bu destekle hemen bu orana yükselmek mümkün değil" dedi.
Tekin, özel okul desteğinden kimlerin yararlanacağı konusunda ise bir kılavuz hazırlanacağını ancak bu şartların büyük oranda 5580 Sayılı Yasaya ilişkin yönetmelikte yer aldığına dikkat çekti. Tekin, desteklerin talep eden tüm okullara verileceğini, öğrencinin başarısı, ailesinin gelir durumu, yaşadığı ilin kalkınmışlık düzeyi gibi kriterler bulunduğunu açıkladı.
ÖZEL OKULDA OKUYANLAR DA BAŞVURABİLECEK
Mevcut özel okullarda okuyan öğrencilerin de başvurabileceğini anlatan Tekin, "Bize özel okullar kendileri de başvurabilecek. Örneğin bir okulda sınıf açılabilmesi için en az 12 öğrencinin bulunması gerekiyor. Bir okul, 5 öğrenci bulup sınıf açtığında, bizden üzerini siz tamamlayın, talebinde bulunabilecek. Böylece 7 öğrenciyi biz göndereceğiz" dedi.
"BU DESTEĞİ OKUL HAYATI BOYUNCA VERMEYECEĞİZ"
Özellikle okul öncesi eğitimi teşvik etmek istediklerini de anlatan Müsteşar Tekin, desteklerin 1 yıllık verildiğine dikkat çekti. "Biz bütçemizi her yıl Maliye Bakanlığı ile yeniden belirleyeceğiz ve her yıl destek verdiğimiz öğrencileri de gözden geçireceğiz. Yeniden değerlendireceğiz. Yani bir öğrenciye okul hayatı boyunca bu desteği vereceğimizi taahhüt etmiyoruz" dedi.
FORM DOLDURACAKSINIZ
İŞTE PUANLAR:
Devletin özel okul desteğinden yararlanmak isteyen veliler, 6 soruluk bir form dolduracaklar. Birinci soru, 2 ve 12.sınıf aralığında olan öğrenciler için geçerli olacak. Bir yıl önceki başarı durumuna göre puan verilecek. Öğrencinin başarı durumu pekiyi ise 15; iyi ise 10; orta ise 5 puan kazanacak.
İkinci bölümde anne babanın hayatta olup olmadığı sorusu yer alıyor. Devletin himayesi altında olan çocuklar için 60 puan, koruyucu ailede olanlar için 30 puan verilirken; anne baba ölmüş ise 10; biri yaşıyorsa 5 puan yazılacak.
Üçüncü bölümde öğrencinin rapora bağlı engelli olup olmadığı sorulurken, engelli olanlar için 5 puan ilave ediliyor.
GELİRİ YÜKSEK İSE -50 PUAN
Ailenin aylık toplam geliri 750 liradan az ise 50 puan veriliyor. 3500 ile 4500 liralık aylık geliri olanlar sadece 10 puan alırken; geliri yüksek ailelere ise eksi puan veriliyor.
Aylık geliri 10 bin liranın üzerinde olanlar eksi 50 puandan değerlendirilirken; geliri 4500 liranın üzerinde olanlar ise eksi 10 puan alıyor. Bu da bir diğer ifadeyle geliri yüksek ailelerin bu desteği almalarının zor olduğu anlamına geliyor.
Beşinci bölümde ailede başka öğrenci olup olmadığı sorusu yer alıyor. Her bir üniversite öğrencisi için 25 puan; her bir orta öğretim öğrencisi için 15 puan, okul öncesi ve ilkokul öğrencisi içinde 10 puan veriliyor.
Son bölümde ise kurum değerlendirme puanı dikkate alınıyor.
Böylece Özel okul desteği, en yüksek puanı alan öğrencilerden başlamak üzere aşağıya doğru dağıtılacak.
Ancak destekler yıllık verilecek ve her eğitim öğretim döneminden önce yeni bir değerlendirme yapılacak. Desteklenecek öğrenci sayısı bu dönem için 250 bin olarak belirlenirken; sonraki yıllarda bütçenin durumuna göre daha az veya daha yüksek sayıda olabilecek.
İŞTE BU DİLEKÇEYİ VERECEKSİNİZ
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . MÜDÜRLÜĞÜNE
Velisi bulunduğum . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 'nın ücretsiz okuma hakkından faydalanmasını istiyorum.
Ücretsiz okuma hakkından faydalanması için yapılacak değerlendirmeye esas olmak üzere bu formda vermiş olduğum bilgilerin doğruluğunu beyan ederim. Bu Formda vermiş olduğum bilgilerin doğru olmaması halinde velisi bulunduğum öğrenciye tanınan ücretsiz okuma hakkının sona erdirilmesini kabul ve ücretsiz okuduğu süreye ait ücretleri kanuni faizi ile birlikte ödemeyi taahhüt ederim.
.../.../......
İMZA
VELİNİN
ADI VE SOYADI
T.C. KİMLİK NO
EV ADRESİ
İŞ ADRESİ
hürriyet