EĞİTİM
Olmayan okula müdür ve ödenek
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir'in en eski ve köklü eğitim kurumlarından biri olan Bornova Suphi Koyuncuoğlu Lisesi'nin Anadolu Lisesi'ne dönüştürülmesiyle birlikte son sınıfta okuyan 85 öğrencinin mevcut okulda eğitimlerini tamamlaması kararı verdi.
04 Ekim 2013, Cuma
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir'in en eski ve köklü eğitim kurumlarından biri olan Bornova Suphi Koyuncuoğlu Lisesi'nin Anadolu Lisesi'ne dönüştürülmesiyle birlikte son sınıfta okuyan 85 öğrencinin mevcut okulda eğitimlerini tamamlaması kararı verdi.
OKULUN MÜDÜR YARDIMCILARI GİTTİ MÜDÜRÜ KALDI
İl ve Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, kapatılan okulun norm fazlası durumuna düşen iki müdür yardımcısını yönetmelik gereği başka okullara atadı. Okulun düz lisesinde görev yapan öğretmenlerin 14'ü geçici görevlendirmeyle derslere girmeyi sürdürüyor.
MÜDÜR ELİNDE MÜHÜRLE BEKLİYOR
Kapatılan okulun müdür yardımcıları ve öğretmenleri hakkında resmi işlem yapılarak, başka okullara atanmalarına karşın; okulun hiçbir resmi işlem yapma, öğrenci belgesi verme yetkisi bile olmayan tecrübeli müdürü Cihangir Ersoy, 2 Eylül'den itibaren kapatılmış olan okulda maaş alıyor ve boş okulu bekliyor.
OKULA ÖDENEK BİLE GÖNDERİLDİ
Resmiyette artık olmayan Bornova Suphi Koyuncuoğlu Lisesi'nin müdürü elinde mühürüyle odasında başka bir okula atanmayı beklerken; Milli Eğitim Bakanlığı olmayan okula ihtiyaçları için ödenek gönderdi.
Durumu doğrulayan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, norm fazlası duruma düşmüş, kurumu kapandığı için başka bir okula atanması gereken müdürlerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yayınladığı takvimi işleteceklerini ve 15 gün sonra düz lise bölümü kapatılan Bornova Suphi Koyuncuoğlu Lisesi müdürünün başka bir yere atanması için süreci başlatabileceklerini söyledi.
BAŞKA OKULA ATANACAKLAR
İl Milli Eğitim Müdürü Bardakçı, kapatılan Bornova Suphi Koyuncuoğlu Lisesi'nin iki müdür yardımcısının atamasının yapılmasına karşın müdürünün atamasının yapılmama nedenini şöyle açıkladı:
"O tip kapanan ya da dönüştürülen okullarla ilgili hangi işlemlerin yapılacağıyla ilgili yönetmelik hükümleri var. Bakanlıktan bu tip atamalarla ilgili bir takvim geldi. Takvime göre önce 2 Ekim 2011'de müdürlük sınavına girip kazanan müdürlerin atamasını yapmalıyız. Onun çalışmalarını tamamladık, bugün bu müdürlerin atamaları açıklanacak. Ancak bu okulumuzda olduğu gibi kurumu kapatılmış ve dolayısıyla norm fazlası duruma düşmüş olan yöneticilerin ataması, bu takvime göre müdürlük sınavını kazanan müdürlerin atamasından sonra, tercihleri de istenerek, yapılacak. 15 gün içinde olmasını bekliyoruz. Bu durumdaki okulların yöneticilerinin atamasıyla ilgili duyuru süresi var, tercihleri de istenecek ve tercihlerine göre atamaları yapılacak. Yani durumlarına uygun şekilde, bakanlıktan gelen takvime göre başka okullara atanacaklar. Müdür yardımcıları kadrolu mu görevli mi gitti, ona bakmam lazım. Öğretmenlerin bir kısmı norm fazlası durumuna düştükleri için, ihtiyacı olan yerlere dağıtılıyor. Bir kısmı okulda, ders varsa boş tutulmaz zaten. Okul kapandığında öğretmenler ilçe milli eğitim müdürlüğü emrinde müdür, müdür yardımcısı veya öğretmen olarak görülüyor."
Öte yandan duruma tepki gösteren Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanı İrfan Toksoy, kısa bir süre önce Saadettin Tezcan İlköğretim Okulu'nun kapatıldığını, bu okul müdürünün de hemen Naci Şensoy İlköğretim Okulu'na atandığını belirterek, "Bakanlık takvimi bu okul ve bu müdür için geçerli değil mi acaba? Sayın milli eğitim müdürümüze bu soruyu sormak istiyoruz" dedi.
BAKANLIK TAKVİMİ GEÇERLİ DEĞİLDİR
Türk Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanı İrfan Toksoy, Bakanlık ihtiyacı olan onlarca okula ödenek göndermekte zorlanırken, okulları velilerin bağışlarına mahkum etmişken resmen kapatılan bir okula ödenek göndermeleri, bakanlığın nasıl bir ciddiyetle yönetildiğinin açık bir göstergesi olduğunu söyledi. Kapanan okulların idarecilerinin boş olan durumlarına uygun okullara istekleri de dikkate alınarak atanması gerektiğini belirten Toksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama burada okul müdürünün halen kapalı okulda tutulması kamu zararı oluşturuyor. Aynı durumda olan İzmir ilindeki bu okulun müdürü atanırken, diğerinin atanmamasının nedeni nedir? Bakanlığın gönderdiği söylenen takvim normal ataması yapılacak idarecilerle ilgili bir durumdur. Ancak, bahsi geçen okul kapatılan bir okul olduğu için bu takvime dahil değildir. Dolayısıyla il milli eğitim müdürümüz sayın Bardakçı doğru bilgiye sahip değildir. Kaldı ki eğer bu takvim beklenecekse, diğer okulun müdürünün de bu takvime göre bekletilmesi gerekirdi. O okulun müdürü niçin atandı peki?"
ELİNDE MÜHÜR OTURUYOR
İrfan Toksoy, kapatılan okulda kalan müdürün öğrenciler üzerinde bir yetkisi olmadığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Resmi hiçbir evrakı imzalayamaz. Sonra düz lise bölümündeki 14 öğretmen geçici görevlendirilmiş. Müdür elinde mühür oturuyor sadece. İşin enteresanı düz lise bölümü için Bakanlıktan bir kaynak aktarılmış. Bir oda var, bir müdür var, elinde mühür var ama hiçbir işlem yapamaz. Bir öğrenci belgesi bile hazırlayamaz. Düz lisedeki öğrencilerin sorumluluğunun tümü Anadolu Lisesi'nin müdürlüğüne geçti çünkü. Müdürü ve öğretmenleri atayamıyorum ama iki müdür yardımcısını atıyorum. Ne gibi bir mantık işlediğini anlamak zor."