EĞİTİM
Okullarda Resim Dersleri Boş Geçiyor!
Çünkü insanlığa çok büyük katkı sağlamıştır. Tarihsel süreç içinde de ortaya çıkan resimlerle, görsel kalıntılarla geçmişteki insanların yaşantısı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamıştır, sağlayacaktır da.Bugün bütün dünya ülkelerine baktığımızda Resim Sanatı'nın günlük yaşamda ve okullarda çok büyük öneme sahip olduğunu görürüz. Resim dersi Avrupa ülkelerinde en az matematik, fen bilimleri, tarih vs. dersleri kadar önemlidir. Çünkü Görsel Sanatlar bireyleri her yönden destekler ve bireylerin birçok alanda daha başarılı ve üretken olmalarını sağlar.
Görsel Sanatlar/ Resim’in Olumlu Etkileri
*Çocukların ince motor kaslarının gelişmesine ve iç dünyalarını keşfetmemize yardımcı olduğu için çocuklara hem psikolojik hem de fiziksel anlamda katkı sağlar.
*Çocukların hayal dünyasını geliştirerek daha yaratıcı bireyler olmasını sağlar. Bununla beraber birçok alanda üretken bireyler yetişir; bir şeyler ürettiğini gören bireylerin özgüvenleri yükselir ve karşılaştığı birçok sorunla baş edebilmeyi öğrenir.
*Bireylerin, özellikle çocukların iç dünyasında neler olduğunu anlamak için yaptıkları resimler uzmanlarca analiz edilebilir ki bir çocuk şiddet mi görüyor, olumsuz davranışlara mı maruz kalıyor bu gibi birçok sorunu resimlerine yansıttığı kompozisyon ve renklerden anlamak mümkündür.
*Sanat Eğitimi/ Görsel Sanatlar, bireylerdeki ve toplumlardaki özellikle madde bağımlılığı, şiddet vs. gibi birçok olumsuz davranışın ilerlemesine engel olmaktadır. Bu nedenle özellikle Görsel Sanatların okullarda zorunlu ders olarak yer alması büyük bir önem arz etmektedir. Bireyler kendilerini sanat alanında geliştirmek için uğraşlar edindiğinde birçok olumsuz davranıştan uzak durmuş olacaktır.
Resimde özel yeteneği olan öğrencilerin bu alanda "branşı bizzat Resim Öğretmenliği" olan öğretmenlerin desteğiyle, çok daha büyük yerlere gelerek hem çevresini hem de ülkesini temsil etmesi sağlanmalıdır. Şanlı geçmişimizde Ebru sanatkarı HezarfenEdhem Efendi, Tezhip sanatkarı Şah Kulu, Hat sanatkarı Halim Efendi(Özyazıcı), Minyatür sanatkarı Nakkaş Matrakçı Nasuh gibi önemli birçok sanatçının yetişmesi tesadüf değildir. Ki Nakkaş Matrakçı Nasuh sadece minyatür alanında değil matematik, tarih gibi birçok alanda başarı göstermiş üstadlarımızdandır. Bu da bir çocuğun Resim gibi görsel sanatlar alanında olduğu gibi birçok alanda da başarı gösterebileceğinin kanıtıdır. Görsel Sanatlar-Resim'in, insanlığa bu örneklerdeki gibi birçok olumlu katkısından bahsedebiliriz.
Okullarımızda Görsel Sanatlar Atölyesi Yok!
Bugün ülkemizde Görsel Sanatlara bakış açısını değerlendirdiğimizde çok da iç açıcı sonuçlara ulaşamayız. Ülkemizde, Resim dersi okullarda önemsiz bir ders olarak görülmekte ve diğer derslere göre daha faydasız bir ders gibi lanse edilmektedir. Oysa resim alanında eğitim alan öğrenciler çoklu zeka kuramına göre birçok alanda yaratıcılık sergilemekte ve çok yönlü bakış açısına sahip olmaktadır. Disiplinler arası bağlamında baktığımızda birçok dersin algılanmasını da kolaylaştırmaktadır. Buna mukabil yine ülkemizdeki okullarda resim dersi zorunlu ders olmadığı gibi 1 ders saatiyle de sınırlandırılmaktadır. Oysa uygulama gerektiren bir derse 1 saat yetmemektedir ki öğrenci görsel çalışma materyallerini hazırlayana kadar ders bitmeye başlayacaktır. Bugün birçok okulumuzda Görsel Sanat atölyesi bile yoktur.
Resim Dersleri Okullarda Boş Geçiyor!
Ülkemiz okullarında Görsel Sanatlar-Resim dersine girecek alanında uzman Resim Öğretmeni de çok az sayıdadır. Zira bu ders başka branştaki öğretmenlere, müdür yardımcılarına ya ek ders olarak verilmekte ya boş geçmekte ya da "ücretli öğretmenler" ile doldurulmaya çalışılmaktadır. Yine yanlış bir uygulama olan "Alan Değişikliği" ile hiçbir özel yeteneğe sahip olmayan sınıf öğretmenlerinin görsel sanat-resim dersine geçmesi sağlanmıştır(1400 sınıf öğretmeni resim öğretmenliğine geçiş yapmıştır) Bilinmelidir ki Resim Öğretmenleri üniversiteye girişte en az 2 farklı özel yetenek sınavıyla kendini bu alanda kanıtlamış ve yeterli sanat eğitimi almış kişilerdir. Özel yeteneğe ve yeterli sanat bilgisine sahip olmayan başka branştan öğretmenler, resim dersinde öğrencilere fayda sağlayamayacaktır ve gereken sanat bilgisini aktaramayacaktır. Bu nedenledir ki resimde özel yeteneği bulunan öğrencilerin keşfedilemediği ve yeterli sanat bilgisi aktarılmadığı için yetenekleri körelmektedir.
Bütün bu durumları değerlendirdiğimizde ulaşacağımız tek sonuç vardır: Resim derslerine Resim öğretmenleri girmeli bu nedenle de Resim öğretmenlerinden her yıl 1000 ve üzeri atama yapılmalıdır. Artık ülkemizde de Görsel sanatlar-Resime ve Resim öğretmenlerine de değer verilmelidir;okullarda resim dersleri boş geçmemelidir, resim öğretmeni dışında derse giren öğretmenler resim yerine başka dersler vermektedir, hatta resim dersine giren okul idarecileri çoğu zaman derse bile girmemektedir.
Tıpkı Atatürk'ün özdeyişinde olduğu gibi... Hayat damarlarımızı koparmayalım; çünküSANAT ÇOCUĞUN DÜNYASIDIR...
GÖRSEL SANATLAR ÖĞRETMENLERİ
GAZETEKAMU / Özel Haber