EĞİTİM
Okul servisi sürücülerine 30 yaş sınırı geliyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul servis araçlarından inerken ve araçlara binerken yaşanan kazalar üzerine, Bakan Nabi Avcı'nın talimatıyla servis sürücülerine yönelik mevzuatta değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.
AA muhabirinin, MEB Basın Merkezi'nden aldığı bilgiye göre, MEB, Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliğiyle düzenlenen servis araçlarının özellikleri ve taşıt sürücülerinin yükümlülüklerine ilişkin hükümlerin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğine göre yeniden düzenlenmesi için çalışmalara başladı. Çalışmada, servis sürücülerinin standartlarının yükseltilmesi için yeni hükümler getirilecek.
Taslak çalışmada, servis sürücüsü olmak için E sınıfı ehliyeti 3 yıl taşıma şartının 12 yıla, B sınıfı ehliyeti taşıma şartının da 5 yıldan 7 yıla çıkarılması öngörülüyor. Buna göre, servis sürücü olmak için en az 30 yaş sınırı gerekecek.
Yeni düzenlemede, son iki yılda ölümlü kazaya karışanların, alkol ya da aşırı hızdan ehliyetine el konulanların servis sürücü belgeleri iptal edilecek.
Bakanlıktan sürücülere özel eğitimler
MEB, servis sürücülerine yönelik özel bir eğitim programı da hazırladı. Buna göre, Türkiye genelindeki taşımalı eğitimde görevli tüm servis sürücüleri, daha önce eğitim alıp almamalarına bakılmaksızın bakanlığın hazırladığı bu eğitim programına zorunlu olarak katılacak. Servis sürücülerinin eğitimlerinin 1 Şubat'a kadar tamamlanması gerekecek.
Bakanlığın servis sürücülerine yönelik hazırladığı eğitimler, rehber öğretmenler, emniyet ve jandarma yetkilileri tarafından verilecek.
Servis sürücülerine ilk olarak, 3 saatlik mevzuat ve örnek davranış modelleri öğretilecek. Eğitimlerde, taşıma güzergahları, okul müdürlüğü, araç sürücüsü ve rehber personelin servis araçlarına ilişkin yükümlülükleri, yaş ve engel grupları itibarıyla öğrenci, şoför ve veli davranış modelleri anlatılacak.
Bunun yanında servis sürücülerine kılık kıyafetten , öğrencilerle konuşması sırasındaki ses tonuna kadar tüm davranışlarına ilişkin uygulamalı eğitimler verilecek. Eğitimlerde, sürücülere cep telefonu ile konuşmamaları, yüksek sesle müzik dinlememeleri, sigara ve alkol kullanımının yasak olduğu da hatırlatılacak.
Eğitim programının 3 saatlik ikinci diliminde ise İl Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığından ya da meslek odalarından destek alınarak Karayolları Trafik Kanunu'nun esasları anlatılacak.
Trafik işaretleri ve kuralları, durma ve duraklamada dikkat edilecek kurallar, aşırı hız, yakın takip, şerit izleme, geçiş kolaylığı sağlama konularında oluşabilecek sonuçlar sürücülere anlatılacak. Öğrenci, kursiyer ve velilerin araca iniş ve binişlerinde dikkat edilmesi gereken kurallar ve olası bir kaza sonrası yapılması gerekenler de uygulamalı olarak gösterilecek.