EĞİTİM
Okul Müdürlerini Vali mi Atayacak?
Okul müdürlerinin yeni yasa ile valilerin atayacak olmasından dolayı Şanlıurfa'da sendika temsilcileri yasaya tepki gösterdi. Türkiye geneli yaklaşık 100 bin yönetici bu yasa kapsamında görevlerinden alınacak.
18 Mart 2014, Salı
Sendika Temsilcileri, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yöneticileri ile okul müdür ve yardımcılarının görevlerine son verilmesi gibi birçok madde bulunan kanun tasarısına tepki gösterdi.
Okul müdürlerinin yeni yasa ile valilerin atayacak olmasından dolayı Şanlıurfa'da sendika temsilcileri yasaya tepki gösterdi. Türkiye geneli yaklaşık 100 bin yönetici bu yasa kapsamında görevlerinden alınacak. Müdürleri atamada son söz valide olacak. İl Milli Eğitim müdürleri, öğretmen olarak görevlendirilebilecek. Okul müdürü ve yardımcılarının bir okulda yapabilecekleri görev süresi 4 yıl olacak. 4 yılı dolan otomatikman görevden alınacak. Okul müdür ve müdür yardımcılarını atama yetkisi İl Milli Eğitim müdürünün teklifi ile valiye verilecek.
Stajyer öğretmenlik 2 yıla çıkarılıyor. Stajda başarılı olamayan öğretmen adayının memuriyeti kesiliyor. Dershanelerde en az 6 yıl çalışmış ve sigortası primi yatan öğretmenler ise KPSS'ye girmeden sözlü sınava tabi tutularak başarılı olanlar atanabilecek.
Milli Eğitim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında sendika temsilcileri görüşlerini şöyle bildirdi;
ÖNCE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ SONRA VALİ ONAYLAYACAK
Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun ise, " Ortada yönetmelik yok, şartlar ne olacak belli değil. Uygulanacağı zaman yönetmelikte elimize geçer. Yönetmelikte atanacak idarecinin belli kriterleri olacak. O şartlara uyan kişiler, uygun kişi seçilecek önce İl Milli Eğitim Müdürü sonrada Vali onaylanıp okul müdürü şeklinde atanacaktır" dedi.
Aktif Eğitimciler Sendikası Şanlıurfa Şube Başkanı Osman Çakmak,"Okul ve Kurum Müdürleri, İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilecek olması nedeniyle mevcut yöneticilerden bulundukları görevde dört yılını dolduranların derhal, dört yılını henüz doldurmayanların da bu sürenin dolmasını müteakip görevleri sona erecektir. Böylece halen görevde olan yöneticilerin müktesep hakları ellerinden alınacak ve bu durum 100 binin üzerinde okul ve kurum yöneticisini etkileyerek eğitim kurumlarında büyük bir kaosa neden olacaktır. Bu durum yöneticilerin sürekli baskı altında tutulmasına, okul ve kurumların vesayet altına girmek zorunda kalmasına neden olacaktır. Aslında burada temel sorun, anılan düzenlemelerin kimlerin faydasına ve nelerin karşılığında yapıldığının net olarak açıklanamamış olmasıdır" şeklinde konuştu.
Şanlıurfa Özgür Eğitim Sen İl Temsilcisi Abdulgani Demir,"Bu kanun tasarısı ihtiyaca bina oluşturulmuş bir kanun tasarısı değildir. Bu kanun tasarısı devlette paralel örgütlenme yaptığı varsayılan Fethullah Gülen Hareketinin Mili Eğitim Bakanlığındaki mensuplarının tespit ve tasfiyesine hedefleyen bir kanundur. Ayrıca bu kanunun diğer bir hedefi Fethullah Gülen hareketinin omurgasını oluşturan dershanelerin kapatılmasını sağlayarak, bu harekete darbe vurmak. Bu kanun ile hükümet cumhuriyet tarihinin en büyük yönetici kıyımına imza atıyor. Bu kanun yayınlandığı an Milli Eğitim Bakanlığı Merkez teşkilatında müsteşar hariç tüm yöneticilerin Taşra teşkilatında da İl Milli Eğitim Müdürleri, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin görevleri hiç bir işleme gerek kalmaksızın sona ermektedir. Asıl facia tasfiye ise okul yöneticilerinde yaşanacak. Okul Müdürlerinden, Müdür Baş Yardımcılarından ve Müdür Yardımcılarından 4 yıl ve üstü görev yapanlar ise 2013-2014 eğitim öğretimin yılının bitimi ile birlikte hiç bir işleme gerek kalmaksızın görevleri sonlanacak. 4 yılını doldurmamış okul yöneticilerinin görevi ise 4 yılın dolması ile birlikte hiç bir işleme gerek kalmaksızın sonlanacak" şeklinde ifade etti.