EĞİTİM
Okul müdürlerine yaz tatili atama hediyesi
14 Mart 2014 tarihinde yayınlanan “Milli Eğitim Temel Kanunu ile bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile okullardaki yöneticilerden aynı görevde 4 yılını tamamlayan okul idarecilerinin görevlerinin 4 yılını tamamladığı eğitim öğretim yılının ders kesiminde bittiği kanunlaşmıştı. Buna göre bu eğitim yılı sonu 4 yılını tamamlayan eğitim yöneticileri 3 gün sonra ne olacaklarını merakla ve heyecanla bekliyorlardı? Kimi öğretmenliğin özgür ortamına yelken açmayı, yaşını başını almış yöneticiler ise emeklilik hayallerini gerçekleştirmeyi ve daha bir çok dillendirilmeyen senaryoyu kurmaya kafalarında kurmaya başlamışlardı. Yönetici olmayı bekleyen genç milli eğitim çalışanları d bu değişimin kendilerine ne fırsatlar getireceğini beklemeye başlamışlardı. Çoğu yüksek sesle dillendirmese de bu değişim ile kendilerine büyük fırsatlar çıkacağını, bu nedenle ikamet ettikleri yerleşim yerine göre yeni okul idarecilikleri hayal etmeye başlamışlardı.
Değişimden haydi rahatsız demeyelim de tedirgin olanlar ise Anayasa Mahkemesi’nin bu kanunu veya bazı maddelerini iptal edeceğini bekliyorlardı. Tabi bu bekleyiş hâlâ devam ediyor. Hatta kamuoyunda gün içerisinde ele alınacak bu kanun maddesinin iptal edileceği beklentisi yüksek. Bekleyip göreceğiz.
MEB yaklaşık 3 ay önce yürürlüğe giren kanun maddesine göre yöneticilerin hangi kriterlere göre atanacağını (görevlendirileceğini) 10.6.2014 tarihinde yayınladığı “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Yönelik Yönetmelik” ile bir esasa bağladı.
Günlerdir kamuoyunda konuşulan yönetici atama özellikleri yönetmelikle sabitlendi. Bir kere okul yöneticilikleri bu yönetmeliğe göre 4 yıllığına ve görevlendirme olarak yapılacak. Yine bir eğitim kurumunda aynı unvanla 8 yıldan fazla görev yapılamayacak.
Yönetmeliğe göre okul müdürlüğüne görevlendirmeler “Görev süresinin uzatılması” ve “İlk defa veya yeniden görevlendirme” usulleri ile gerçekleştirilecek. Öncelikle şunu ifade edelim; kamuoyunda dolaşan şehir efsanesine göre 13 Haziran’da okullar yöneticisiz kalmayacak. Yönetmeliğe göre okullardaki idari görevlere yeni görevlendirmeler yapılana ve yeni yöneticiler görevlerine başlayana kadar eski yöneticiler bulundukları göreve devam edecekler.
Yönetmelik esaslarına göre değerlendirmeye devam edelim. Bulunduğu eğitim kurumunda 4 yıllık görev süresi dolan okul müdürleri görevlendirmelerinin uzatılmasını isteyebilir denilmektedir. Yönetmelikte bunun için eğitim öğretimin bittiği tarihten 3 ay önce başvuru alınır denilmekte. Fakat bu yıl ilk olduğu için takvim farklı işleyecektir. Bu ilk adım yönetici görevlendirmede birinci adımdır. EK_1’deki puanlama sisteminden 100 üzerinden en az 75 puan alan okul müdürlerinin ataması il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile görevlendirilecektir. EK-1 değerlendirme formu devam eden okul müdürlerine büyük avantaj sağlamaktadır. İlçe milli eğitim müdürünün değerlendirmesi 25 puan, İnsan Kaynaklarından sorumlu ilçe milli eğitim şube müdürünün değerlendirmesi 20 puan, Değerlendirilecek eğitim kurumundan sorumlu ilçe milli eğitim şube müdürünün değerlendirmesi 5 puan, Eğitim kurumundaki en kıdemli öğretmen ile kıdemi en az olan öğretmenin değerlendirmesi (Aritmetik ortalaması) 10 puan, Öğretmenler kurulunca seçilecek iki öğretmenin değerlendirmesi (Aritmetik ortalaması) 10 puan, Okul aile birliği başkanı ve başkan yardımcısının değerlendirmesi (Aritmetik ortalaması) 10 puan ve öğrenci meclisi başkanının değerlendirmesi 10 puan olarak gerçekleşecektir. Müdürlük görevinin uzatılması olan bu birinci grupta sözlü sınav, mülakat yapılmayacaktır.vGörev süresi uzatılan ve uzatılmayıp görevden alınan okul müdürlerinin iş ve işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan okul müdürlükleri il milli eğitim müdürlüklerince ilan edilecektir.
İkinci grup okul müdürü atamalarında bulundukları kurumda 4 yıllık süreyi tamamlayıp görev süresinin uzatılmasını istemeyen ve kurumunda 8 yılını tamamlayan okul müdürlerinin isteğe bağlı atamaları yine EK-1 puanına göre, 75 ve üzeri alanlar puan üstünlüğüne göre yapılacaktır. Puan eşitliğinde hizmet puanı, yöneticilikteki görev süresi, öğretmenlikteki hizmet süresi üstünlüğüne ve sırasına göre yapılacaktır. Eşitliğin devamı halinde kura ile belirlenecektir. İkinci grup atamalardan sonra boş kalan kurum müdürlükleri il milli eğitim müdürlüklerince ilân edilecektir.
Üçüncü grupta da okul müdürlüklerine ilk defa ve yeniden görevlendirme ile atamalar yapılacaktır. Şartları tutan eğitimciler müdürlük için müracaatta bulunacaktır. Müracaatta bulunanlar EK-3’te belirtilen puanlamaya tabi olacaklardır. Bu puanlama üstünlüğüne göre açık bulunan okul müdürlüğünün 3 katı müdür adayı sözlü sınava çağırılacaktır. Müdür adayları sözlü sınavda EK-3’e öre 100 puan üzerinden değerlendirilecektir. Sözlü sınav sonuçlarının %50’si ve EK-2’de alınan puanın %50’si alınarak atamaya esas puan belirlenecektir.
Puan üstünlüğüne göre adayların tercihleri de dikkate alınarak il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile okul müdürlüklerine atamalar gerçekleştirilecektir.
Görevlendirmelere itirazlar 10 iş günü içerisinde yapılabilecektir.
Yukarıda anlatmaya çalıştığımıza göre okul müdürlüklerine görevlendirmeler yapılacaktır. Buna göre kamuoyunda uzun süre tartışıldığı gibi tüm müdürlerin müdürlükleri sona ermeyecektir. Büyük çoğunlukla eski müdürler yerini koruyacaktır. En fazla eski müdürler kendi aralarında yer değiştirecektir. İlk defa müdürlüğe atanacakların şansları yine çok zordur. Onlara daha çok eski müdürlerin tercih etmediği okullar arasında bir tercih hakkı doğacaktır.
Okul müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığına görevlendirmeler okul müdürlüğü atamalarından sonra yapılacaktır. Bu atamalar da okul müdürünün inhası, il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile görevlendirilecektir. Görünen o ki bu yaz tatili okul müdürlerinin ataması ile geçecektir. Müdür yardımcıları ve müdür başyardımcılarının atamaları okullar açıldıktan sonraya sarkacaktır. Şimdiden tüm eğitim çalışanlarına hayırlı olsun. memurhaber