EĞİTİM
Okul Kantinleri Kapatılsın!
DES (Demokrat Eğitimciler Sendikası) ve AYSADER (Özel Sağlık Kuruluşları Derneği) tarafından 23–26 Ekim 2013 tarihlerinde, Antalya - Belek Sentido Zeynep Resort Otelde düzenlenen 1. Ulusal Çocuk ve Ergen Obezitesi Sempozyumu Türkiye’de obezite alanında en tanınmış bilim insanları, akademisyenler, ilgili bakanlıklardan bürokrat ve uzmanlar ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden 205 kişinin katılımı ile başarılı bir şekilde tamamlandı.
28 Ekim 2013, Pazartesi
DÜNYADA 1.6 MİLYAR İNSAN OBEZ FAKAT 1 MİLYAR İNSAN İSE AÇ!
Düzenledikleri bu sempozyumla Türkiye’de yeni, çağdaş ve bilimsel sendikacılığın amiral gemisi olmaya devam ettiklerini ve eğitime ideolojik değil pedagojik bir anlayışla yaklaştıklarını kaydeden DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Yaşam kalitesini ve süresini olumsuz bir şekilde etkileyen obezite artık ülkemizde de ve özelikle çocuklarımız için önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Dünya sağlık örgütü verilerine göre dünyada 1.6 milyar insan fazla kilolu fakat buna karşın 1 milyar insan açlıkla mücadele ediyor. Türkiye’de erkeklerin yüzde 25’inde, kadınların yüzde 44’ünde obezite tespit edilmiş durumdadır. Bizler bu sempozyum maharetiyle herkesi obezite ve sağlıklı beslenme konusunda üzerine düşen görevi yerine getirmesi için cesaretlendirmek istiyoruz. Ülkemizde giderek yaygınlaşan ve çocuklarımızın yani eğitimin en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelmeye başlayan obezitenin önlenmesine katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.
OBEZİTE ÇOCUKLARIMIZIN VE EĞİTİMİN EN MÜHİM SORUNU!
Obeziteyle mücadelenin ve bu itibarla dengeli beslenme ve fiziksel aktivite eğitimleri için en ideal yerlerin okullar olduğunu, sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda da öğretmenlerin rolünün çok büyük olduğunu söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Okullar aracılığı ile tüm çocuk ve ergenlere ulaşılabilir. Okullar aracılığı ile çocuk ve ergenlere sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılabilir. Okullarda, öğretmenlerin yaptırım güçleri ve rol model kişilikler olmaları münasebetiyle tüm okul çağı çocuklarına sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırılabilir. Yalnızca eğitim çalışanlarının değil bütün eğitim bileşenlerinin öğrenci ve velilerinde, 76 milyon vatandaşımızın da sendikası olan DES, sağlıklı gelecek nesiller için obeziteyle mücadelede, toplumun her bireyinin üzerine düşenler konusunda bilinçlendirilmeye devam edecektir” dedi.
DES Genel Başkanı Gürkan Avcı ve AYSADER Başkanı Dr. Kürşat Özdemir tarafından açıklanan sempozyum bildirisine esas teşkil eden şu hususlar yer aldı;
Yoksul ailelerden gelen çocukların çoğu için okuldaki yemekler tek gerçek besin kaynağıdır. Dolayısıyla bu okullarda sağlıklı besinler verirsek hem obeziteyi önlemiş, hem de gıda eksikliği sorununu aşmış olacağız.
Öğrencileri ve ergenleri sağlıklı beslenme uygulamaları ile muhatap kılmak, bu yönde davranış biçimi geliştirmelerini sağlamak için örnek ve iyi uygulama/davranışların ödüllendirilmesi de oldukça önemlidir.
Okullarımızın sağlıklı beslenme ve kaliteli yaşam koşullarına teşvik edilmesi, okullarda sağlıklı beslenme, obezitenin önlenmesi ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve bu yolla okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması hedeflenmelidir.
Bunun için öğrencilerin boy/kilo ölçümlerinin okulun birinci ve ikinci döneminin başında yapılıp risk grubunda olan öğrencilerin velileri ile görüşmeler/bilgilendirme toplantıları ve sağlık kuruluşlarına yönlendirilmeleri yapılmalıdır.
Okullarda yetersiz ve dengesiz beslenmelerin yapılıp/yapılmadığını kontrol etmek için okul yemekhane ve kantinlerinde sık sık teftişler yapılmalıdır. Eğitim kurumlarındaki kantinlerin denetimlerinin güçlendirilmesi ve kantin denetim komisyonlarının yetkilerinin arttırılması gerekmektedir. Çocuklarda obeziteye sebebiyet verilecek ürünlerin okul kantinlerinde ve okul çevresinde satışlarına kesinlikle izin verilmemelidir. Tam gün eğitim verilen okullarda kantinlerin kaldırılarak yemekhane sisteminin getirilmesi sağlanmalıdır.
Okullarımızın tümünde sağlıklı içme suyu olanakları sağlanmalıdır. Süt, ayran, yoğurt, meyve, sebze ve su satışının yapılıp yapılmadığı her ay muntazaman kontrol ettirilmelidir. Meyve ve sebze satışının tane ile yapılması sağlanmalıdır.
Öğrencilerin evden getirdikleri beslenme çantalarının ve beslenme maddelerinin öğretmenler tarafından kontrol edilerek Sağlık/Tarım Bakanlıklarının yayımladığı yasal mevzuata uygun olup olmadığı tespit edilmelidir.
Çocukların başarılarında, okulun sevdirilmesi büyük önem taşır. Bunun yanında çocukların sabah kahvaltısını mutlaka yapmaları sağlanmalıdır ki bu konuda anne-babaların eğitilip bilinçlendirilmesine büyük ihtiyaç vardır.
Çocuklarımızın günde 1/1.5 litre su/sıvı tüketmesi sağlanmalıdır.
Çocuklarımıza açıkta satılan besinleri satın almaması konusunda yüksek bir farkındalık kazandırılmalıdır.
Çocuklarımıza el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak da sağlıklı beslenme uygulamalarının önemli bir gereğini oluşturmaktadır.
Sağlıklı beslenme uygulamalarının önemli bir gereklerinden birisi de; çocuklarımızın televizyon ve bilgisayar karşısında daha az zaman harcamasını ve hareketli bir yaşam sürmesini sağlayacak her hangi bir spor dalı ile ilgilenmesi konusunda desteklenmesidir.
Okullardaki beden eğitim derslerinin etkin ve proaktif şekilde işlenmesi de bu itibarla çokça önemli olmaktadır.
Dengeli ve sağlıklı beslenme, hareket, ,egzersiz ve spor içerikli kamu spotlarının ilgi çekici ve etkin hale getirilmesi sağlanmalıdır.
İlkokullarda beslenme ve ritim hareket zamanları oluşturulmalıdır.
Okul karnelerinde boy, kilo, kitle endekslerinin yazılması ve izlenmesi sağlanmalıdır.
Okullarda dengeli ve sağlıklı beslenme dersleri konulması ve dersin uzmanlarca verilmesi sağlanmalıdır.
Ortaöğretim kurumlarının bütün sınıflarında beden eğitimi dersleri zorunlu hale getirilmelidir.
Beden eğitimi dersinin müfredatında sağlıklı beslenme ve egzersizle ilgili teorik bilgilere yer verilmelidir.
Okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin sağlıklı ve dengeli beslenme ve çocuk oyunları konusunda hizmet içi kurslara alınması planlanmalıdır?
Beden eğitimi derslerinin müfredatlarının güçlendirilmeli ve sertifika programına bağlanmalıdır. Her öğrenci en az bir spor dalı ile ilişkilendirilerek sertifikasyona bağlanması sağlanmalıdır.
Okul öncesi ve ilkokullarda beden eğitimi dersine beden eğitimi öğretmenleri girmelidir.
Ebeveyinlerin, özellikle annelerin sağlıklı ve dengeli beslenme, yemek kültürü konusunda eğitilmesi sağlanmalıdır.
Sporcu burslarının ilkokullara kadar inmesi ve yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.
Okul ve eğitim kurumlarının spor kulüplerinin dernek statüsünden çıkarılarak işleyiş ve brokrasisinin esnek hale getirilmesi, desteklenmesi planlanmalıdır.
YÖK’ün Tıp Fakültelerinde obezite ile ilgili bölümler açması ve yine Sağlık Bakanlığının sadece obezite tedavisine yönelik sağlık kurumlarını açması sağlanmalıdır.