18/11/2014 tarih ve 2014/23 sayılı 2014-2015 ortak sınav birinci dönem genelgesinin 8. Maddesinde “ Ortaksınavların yapıldığı günlerde sınavların yapıldığı okulda ders yapılmayacaktır. Ancak ortak sınavlarda görevli olmayan o okulun öğretmenleri de (o gün dersi olan) sınavların yapıldığı gün en geç saat 09.00'da kendi okullarında hazır bulunacaklardır. Sınav başladıktan sonra görevine ihtiyaç duyulmayan öğretmenler okuldan ayrılırlar.” Denilerek görevi olmayan öğretmenlerinde saat 9:00’a kadar okulda olmaları söylenmiştir.
Bu genelge hükmüne dayanarak sınav görevi olmamasına karşın okula getirilmesinin hiçbir mevzuatta karşılığı olmadığının altını çizmek istiyorum.Benim anlamadığım ise bazı illerde milli eğitim müdürlüklerinin bu genelgenin 8. Maddesine dayanarak okulda saat 9’a kadar hazır bulunmayan öğretmenin ek derslerinin keseceklerini söylemeleridir.Ben genelgenin tüm maddelerini noktası virgülüne kadar inceledim ama bu şekilde okulda bulunmayan öğretmenler için ek derslerinin kesileceği yönünde herhangi bir hüküm bulamadım ,zaten bunun söylenebilmesi için yine bir kanun veya yasalarda bir dayanağı olmalıdır.Yani hazır bulunmayanlar için herhangi bir ceza veya ek ders kesilmesi söz konusu değildir.
TEOG Sınavında tüm öğretmenlerin okulda olmasına dönük hiçbir sınav yönetmeliğinde/mevzuatta madde bulunmamaktadır.Genelgeler ilgili yönetmelik/kanun/kanun hükmünde kararname/yasalara uygun olarak hazırlanır ve bu mevzuatta yer alan düzenleyici hükümlere göre hazırlanır.
Bu genelgeye göre ek dersin kesilip kesilmeyeceğine karar vermeden önce bence TEOGS için MEB İnsan Kaynaklarının Çorum valiliğine gönderdiği 29/11/2013 tarihli EK Ders konulu yazısını incelemek gerekir çünkü orda ilgili mevzuat maddelerine göre TEOGS’da görev alan ve almayan öğretmenler için açıklamalar yapılmıştır.
2012 Toplu Sözleşme Kararına Bağlı MEB Görüşü Tüm Öğretmenlere o günkü Ek Dersleri Ödenir;
MEB İnsan kaynakları Genel Müdürlüğü görüşünü verirken 29/05/2012 tarihli ve 2012/1 sayılı kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nın Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller başlıklı 24 .maddesine atıfta bulunmuştur.Maddenin hükmü ise ; “ 1/9/2012 tarihindengeçerli olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında dersyılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.” Şeklindedir.Bakanlığımız yapılan Toplu Sözleşme hükmüne göre o gün dersi olmasına karşın yerine getiremeyenlerin ek derslerinin ödeneceğini söylemiştir.
Hakem kurulu kararının 24. Maddesine dayandırdığı husus ile birlikte okulların tatiledilmesinden yola çıkarak bakanlığımız “ Ortaöğretime geçiş ortak sınavı nedeniyle okulların tatil edilmesine bağlı olarak ders görevlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenlerin,sınavda görev alıp almadığına bakılmaksızın o günlerde üzerlerinde bulunan ders görevlerini yapmış sayılmaları” hükmüne varmıştır.Yani TEOGS’ DAN dolayı okulların tatil edilmesi ile sınavı görevi olsun yada olmasın tüm öğretmenlere o günkü ekderslerin ödeneceğini bakanlığımız mevzuat açısından değerlendirerek karar vermiştir.Bu ek derslerin ödenmesinde okula gelmesi veya gelmemesi söz konusu bile olmamıştır çünkü derslerin tatil edildiği günlerde öğretmenlerin okula gelinip gelinmemesine bakılamaz bunun yasal olarak hiçbir karşılığı yoktur.
Bakanlığın TEOGS Hakkında Ek Ders Verilebileceğine Dönük Yazısına Rağmen Öğretmenlerin Ek Dersleri Kesilemez;
Bunlara rağmen TEOGS’ DA görevi olmamasına karşın öğretmenlerin o gün okula gelmemesine dayanarak ek derslerini kesen idareler olursa hata yapmış olacaktırlar.Zaten Angarya işkapsamında değerlendirilen sınav görevi olmayanın okulda hazır bulundurulmasının hiçbir cezası hatta ek ders kesileceğine dair herhangi bir hüküm olmamasına rağmen ceza niyetinde bir işlem hukuk açısından sakıncalı olur.Aksine Bakanlığımızın tatil edilmesine bağlı olarak o gün dersini yerine getiremeyenlerin ek derslerinin ödeneceği ortadır.
Genelgeye dayanılarak Ek Dersi Kesilenler ne yapabilirler?
Yazılan mevzuat hükümlerince sınava dayalı olarak tatil edilen günlerindeki yerine getirilemeyen ek derslerin verilmesi kararına rağmen ek dersini kesen milli eğitim müdürlüklerine dilekçe ile başvurup ( silsileyi aşmamak lazım) kesilen ek dersleri talep edilir, eğer ret cevabı gelirse idare mahkemesine işlemin reddi için yürütmeyi durdurma davası açılır;sendika aracılığı ile açılan davalarda avukatlık masrafıödemezsiniz ki kazanılandavanın masraflarını karşı taraf yani milli eğitim müdürlükleri öder.
Ek Dersi Kesen Milli Eğitim Müdürlükleri Açılan Davaların Tüm Masraflarını Ödeme Tehlikesi ile Karşı karşıya Kalır;
Hiçbir dayanağı olmamasına rağmen TEOG sınavlarının olduğu gün okula Görev verilmeyen öğretmenlerin okulda hazır bulunmadıkları için kesilen ek dersler karşısında açılan davaları kaybeden Milli Eğitim Müdürlükleri avukatlık ve dava masraflarını ödeyeceği için aleyhinde açılan davalar arttıkça ödeyeceği paraların da miktarı artacaktır. Kısa bir hesap yapılacak olursa ;her açılan dava sonucunda kaybeden tarafın aşağı yukarı 1000’er TL ödeyeceği düşünüldüğünde ,kaybedilen 30 dava 30 Bin TL gibi bir zarar olarak ortaya çıkar.Milli Eğitim Müdürlüklerinin zaten kısıtlı olan bütçelerinin bu şekilde bir tehlikeye sokulması kamu yararından ziyade zararı olarak düşünülebilir.Bu yüzden atılacak dayanağı olmayan her türlü işlem için sonuçları iyi düşünülmesi gerektiğini hatırlatmak isterim.
Sedat DEGER
Anadolu Eğitim Sendikası
Genel Merkez Hukuk Danışmanı
ttps://twitter.com/sedatdeger09
mebpersonel.com