EĞİTİM
Öğretmenlerin Ek Ders Adaletsizliği
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan öğretmen ve eğitim yöneticilerinin ek dersleri, 16 Aralık 2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Milli EğitimBakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar olarak yayınlanan kararla belirlenmiştir (http://mevzuat.meb.gov.tr/html/26378_0.html). Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çok farklı tipte okulların (Anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, meslek lisesi, Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, meslek lisesi, halk eğitim merkezi, kurslar ) bulunmasından dolayı; öğretmenlerin aynı görevi yapmalarına rağmen farklı ek ders almaları zaman zaman değil her türlü ortamda tartışma konusu olmaktadır. İşte öğretmenlere ödenen ve tartışmalara konu olan ek dersler yukarıda linkini de verdiğimiz karar uyarınca düzenlenmektedir.
Bu yazımızda eğitim çalışanları tarafından en fazla haksızlık olarak görülen birkaç konu ele almaya çalışacağız. Bu konulardan ilki; anaokulu müdürlerine ödenen ek ders ve bünyesinde anaokulu bulunduran ilk veya ortaokul müdürlerine ödenen ek dersler arasındaki farktır. Yukarıda sayısını verdiğimiz kararın 9. maddesinde, Ders niteliğinde yönetim görevi Her türdeki anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, (Değişik :18/4/2008-2008/13567 B.K.K.) kız ve erkek teknik öğretim, ticaret ve turizm okul ve kurumları, özel eğitim okul ve kurumları ile okul öncesi eğitim kurumları müdür ve müdür başyardımcılarının haftada 25 saati ödenir. denilmektedir. Bu madde uyarınca bağımsız anaokulu müdürlerine haftada ders niteliğinde yönetim görevi karşılığında 25 saat ek ders ücreti ödenmektedir. Yine bünyesinde anasınıfı barındıran; örneğin 1500 ilkokul öğrencisi ve 100 anasınıfı öğrencisi olan okul müdürü ise daha fazla öğrencisi olmasına rağmen aynı yönetmeliğin 10. maddesine göre Diğer örgün ve yaygın eğitim kurumları ile azınlık okullarının müdür ve müdür başyardımcılarının haftada 20 saati ödenir. Kararına göre haftada 20 saat ek ders ücreti alabilmektedir. Anaokulu müdürü ayda örnekteki ilkokul müdürüne göre 20 saat daha fazla ek ders almaktadır. Bu ek ders ödeme şekli eğitim çalışanları arasında bir tenakuz, haksızlık gibi algılanmaktadır.
Eğitim çalışanları arasında haksızlık olarak görünen ikinci konu ise, sınıf öğretmenleri ile branş öğretmenlerinin aldıkları aylık ek ders ücreti hakkındadır. Yukarıda belirtilen ilgili kararın 5. maddesinde Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat, Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat ders okutmakla yükümlüdürler. Denilmektedir. Gelelim örneğimize; Ahmet Bey Atatürk İlkokulunda sınıf öğretmenidir. Ayda fiili olarak 30 saat ders okutmaktadır. Ayşe Hanım da aynı okulun bünyesindeki Atatürk Okulunda Türkçe
öğretmenidir. Ayşe Hanım da ayda 30 saat fiili olarak derse girmekte ve ders okutmaktadır. Ay sonu geldiğinde ek ders bordrosuna baktıklarında her iki öğretmen de aynı saat derse girmelerine rağmen, Ayşe Hanımın Ahmet Beyden 8 saat daha fazla ek ders ücreti aldığını görmektedirler. Ahmet Bey haksızlığa uğradığı kanaatine ulaşmaktadır. Sizce Ahmet Bey haksız mı?
Her zaman en fazla tartışılan ek ders konularından biri de, yönetici ve öğretmenlere ödenen ek dersler olmuştur. Geçtiğimiz gün ziyaret ettiğim bir ilkokul müdürü arkadaşa konuyu açtığımda bir dokunup bin âh işittim. İlkokul müdürü arkadaşın hesabına göre yönetimi altındaki bir sınıf öğretmeni okul müdüründen daha fazla ek ders ücreti almaktadır. Nasıl mı?
Örneklersek; bir ilkokulun müdürü olan eğitim yöneticisi haftada 20 saat ek ders almaktadır. Aynı okulda görevli bir sınıf öğretmeni ise ayda 30 saat derse girmesi şartı ile 15 saat ek ders almaktadır. Aynı sınıf öğretmeni egzersiz yapması karşılığında haftada 6 saat daha ek ders alabilmektedir. Yine aynı sınıf öğretmeni kendi okulunda veya bir başka okul bünyesinde haftada 8 saate kadar daha ek ders karşılığı derslere girebilmektedir. Okul müdürlerinin ise egzersiz veya ücretli derse girme gibi bir hakları yoktur. Okul müdürü arkadaşımın hesabına göre öğretmen kendisinden daha fazla ek ders alabilmektedir. Burada ilk bakışta bir haksızlık varmış gibi görünüyor. Fakat sınıf öğretmeninin ayda girdiği ders saati sayısı göz önüne alınırsa bu tempoya dayanabilen öğretmene verilen ücret azdır bile diyebiliriz.
Memurhaber