EĞİTİM
Öğretmenleri tehdit eden hastalıklar
Öğretmenlerde daha fazla görülen ve ses kısıklığı ile ortaya çıkan hastalıkları Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Erdurak ile konuştuk.
Özellikle yoğun iş temposu içinde sesini sürekli kullanmak zorunda olan öğretmenlerde, farenjit, larenjit, ses teli nodülleri, ses teli polipleri ve kistleri, alerji, reflü en sık karşılaşılan ve tedavisinde geç kalındığı takdirde kronikleşen önemli hastalıklar olduğunu belirten Op. Dr. Erdurak; 'Sesini uzun süre tempolu ve yüksek tonda kullanan öğretmenlerde, ses tellerinde olumsuz değişiklikler görülür.
Bu temponun içerisine fast food ile beslenme, sık sık çay ve kahve tüketimi, alerjik tahta kalemlerinin etkisine, sigara kullanımı da eklendiği takdirde ses tellerinde olumsuz değişiklikler hızla ilerleyerek, ses tellerinin yapısını bozar ve kronikleşen ses teli hastalıklarına yol açar.' diye konuştu...
Öğretmenseniz bu önerileri dikkate alın!
Özellikle ders anlatırken sesinizin kullanımını ders süresi ile orantılı ayarlayın. Sesinizi tempolu ve heyecanlı değil; daha düşük tonda ve yormadan kullanın.
Fısıldamak da ses telleri için zararlı bir konuşma şeklidir. Sesinizi korumak amacıyla fısıldayarak da konuşmayın.
Gün içinde belli aralıklarla sesinizi dinlendirmeye de özen gösterin.
Sesinizi kullanırken nefesinizi ayarlamayı öğrenin
Yeterli solunum desteği sağlamadan konuşmak, boyundaki ve ses tellerini kontrol eden kaslara ilave yük getirir ve sesin etkinliğini azaltır. Konuşma sırasında bir nefeste gerektiğinden fazla kelime söylemeye çalışmak zararlıdır.
Konuşma sırasında cümleleri bölmeden, önemli kelimelerden önce duraklayarak, yazılı metinleri okurken virgüllerde yeni bir nefes almaya özen göstererek konuşun.
Bu işlemleri çok sık tekrarlayarak alışın ve konuşmanın anlamını ve akışını bozmayacak şekilde nefesinizi kullanmayı öğrenin.
Güzel ve doğal bir ses için, ses tellerinin titreşmesi yanında güçlü ve doğru bir solunum desteği gerekir.
Ders anlatırken oda sıcaklığında su içerek boğazınızı ıslak tutun. Bu önemli oranda koruyucudur.
Ders aralarında ılık bitki çayı ya da ıhlamur tüketin.
Reflüye neden olacak çikolata, kuruyemiş ve asitli içeceklerden uzak durun.
Sigara kullanmayın.
Uzun süredir var olan ve giderek artan bir ses kısıklığınız varsa mutlaka kulak burun boğaz hastalıkları hekimine başvurun. milliyet