EĞİTİM
Öğretmenleri Müdürler Değerlendirecek
Öğretmen Atama ve Yer değiştirme yönetmeliği değişti. Kamuoyu rotasyonu konuşurken bakanlık çok önemli bir değişikliğe imza attı. 17 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazetede önemli bir hüküm yer almaktadır. Buna göre, 2015-2016 öğretim yılından itibaren tüm öğretmenler okul müdürlerince değerlendirmeye tabi tutulacak. Bu değerlendirmeler öğretmenlere başarı belgesi verilmesinde dikkate alınacak. Değerlendirmelerde 50 adet kıstasa bakılacaktır.
Bakanlığa bağlı her derece ve türden eğitim kurumunda görev yapan ve adaylık sürecini tamamlamış öğretmenlerin her ders yılı sonunda başarı, verimlilik ve gayretlerini ölçmek üzere görev yaptığı eğitim kurumu müdürü tarafından değerlendirmesi yapılacağı (Madde: 54), değerlendirme ölçütleri olarak Ek-3’te yer alan ve aday öğretmenler içinde uygulanan Formun esas alınması, değerlendirmelerin ders yılı bitiminden itibaren bir ay içinde, MEBBİS üzerinde oluşturulacak modül üzerinden gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu madde kapsamındaki değerlendirmelerin Bakanlıkça duyurulacak usul ve esaslar çerçevesinde, zamanında, nesnel ve tarafsız şekilde yürütülmesinden ilgili il milli eğitim müdürü sorumludur.
Bu değerlendirmelerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Başarı, üstün başarı değerlendirmesi ve ödül başlıklı 122’nci maddesi çerçevesinde, öğretmenlere “başarı belgesi” verilmesinde dikkate alınacağı, değerlendirme yapılmasına ilişkin ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye Bakanlığın Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün yetkili olduğu yönetmelikte yer almıştır. Bu Yönetmeliğin 54 üncü maddesi 2015-2016 öğretim yılı başında, diğer maddeler ise yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Milli Eğitim Bakanlığı teftiş sistemini sil baştan değiştirdi. Bir ders saatinde yapılan denetimle verilen puanların geçerliliği ve güvenilirliğini yıllardır tartıştık. Okul müdürlerinin öğretmenlerini daha iyi tanıyabileceği ve yapacakları değerlendirmelerin daha isabetli olacağı kanaati eğitimciler arasında oluşmuştu. Bakanlık önce maarif müfettişlerince yapılan öğretmen denetimini kaldırdı. Bu görev okullarda müdürlere bırakıldı. Bu çok önemli görevin nasıl yapılacağı ile ilgili bir açıklama müdürler tarafından beklenirken sorunun cevabı yayımlanan yönetmelikte ortaya çıktı.
Aday öğretmenlerin değerlendirilmesinde de kullanılacak ölçütlerin olduğu çizelge öğretmenleri üç grup üzerinden değerlendiriyor. Rehberlik öğretmeni, Özel öğretim öğretmeni ve diğer öğretmenlerin değerlendirilmesi kısım A-B-C biçiminde sınıflandırmıştır. Mesleki ölçütler göstergeler ve 0-1-2-3-4 şeklinde puanlamadan oluşuyor. Eğitim-öğretimi planlayabilme, eğitim-öğretim ortamlarını düzenleyebilme, iletişim becerilerini etkili kullanabilme, öğrencileri hedef kazanımlar doğrultusunda güdüleyebilme, çevre olanaklarını öğrenme sürecini destekleyecek biçimde kullanabilme, zamanı yönetebilme, öğretim yöntem ve tekniklerini etkin biçimde kullanabilme, eğitim öğretim sürecini değerlendirebilme, okulun eğitim öğretim politikalarına uyum ve katkı sağlayabilme, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği genel tutum ve davranışları sergileyebilme ölçütleri dikkate alınacak.
2023 yılına doğru giderken insan kaynağımızı çağımızın ihtiyaçlarına göre yetiştirme idealini gerçekleştirebilmek için değişim ve dönüşümün mimarları eğitimcileri dikkate almak, onlara bu kutsal mesleği yapma onurunu hissettirmek, değerli olduklarını yaşatmak etkili ve yetkili herkesin en önemli şiarı olmalıdır. Bir milleti ideallerine ulaştıracak ordu eğitim ordusudur. Milletimizin istikbal mücadelesinde her neferin cehalete karşı açtığı savaşı kazandıracak en önemli meslek öğretmenlik olacaktır. Çağımızda ya öğretmen olmalı, ya öğrenci olmalı ya da bunları seven. Sakın ha bunların dışında birisi olunmamalıdır. ([email protected])