EĞİTİM
Öğretmenlere Nöbet Zorunluluğu Var Mı?
Ortaöğretim ve ilköğretim kurumlarına bağlı pansiyonlarda belletici öğretmen görevlendirilmelerinde “istekli öğretmenlerin görevlendirilmesine” öncelik verilmesi gerekir. MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, yoruma gerek bırakmayacak ve mevzuatla çelişmeyecek biçimde bu konuya açıklık getirecek bir genelgenin yayımlanmasını sağlamalıdır.
12 Kasım 2013, Salı
PANSİYONLU OKULLARDA NÖBET SORUNU
13.7.1982 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyonları Kanunu”nda şöyle denmektedir: “Madde 5 – Pansiyonlardan öğrencilerin ders saatleri dışında eğitim ve gözetim faaliyetleri ile pansiyonların idari işlerini yürütmek üzere belleticiler görevlendirilir. Görevlendirme, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarıöğretmenleri arasından Valilik Onayı ile yapılır.”
30.10.1983 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği”nde: “Madde 10- (Değişik birinci fıkra: 25.7.2001/24473 RG) Yatılı ve pansiyonlu okullarda; öğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim, öğretim, etüd çalışmaları ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesinde belletici görevlendirilir. Belleticiler, okulda görevli öğretmenlerden, yeterli sayıda öğretmen olmaması halinde aynı yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmenler arasından istekli olanlara öncelik verilerek okul müdürünün teklifi ve milli eğitim müdürünün onayı ile görevlendirilir.”
27.08.2003 tarihli Milli eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde ise belletici öğretmen görevlendirme esasları şu şekilde hüküm altına alınmıştır: “MADDE 74 – (Değişik: 21/07/2012 - 28360 RG) Yatılı öğrencilerin ders saatleri dışında eğitimleri ile ilgilenmek, etütlerde ders çalışmalarını sağlamak ve çalışmaları sırasında karşılaştıkları güçlüklerin çözümüne yardımcı olmak üzere okulun öğretmenlerinden ya da diğer okullarda görev yapan öğretmenlerden okul müdürünün önerisi ve il/ilçe millî eğitim müdürünün onayı ile belletici öğretmenler görevlendirilir. Sadece kız öğrencilerinin yatılı olarak kaldığı yerlerdebelletici öğretmenler öncelikle bayan öğretmenler arasından seçilir.
Belletici öğretmen ihtiyacı;
a) Öncelikle aynı okulda görevli istekli öğretmenler arasından,
b) Okulda istekli öğretmen bulunmaması durumunda aynı yerleşim birimindeki diğer eğitimkurumlarında görevli istekli öğretmenler arasından,
c) Her iki durumda da yeterli sayıda istekli öğretmenin bulunmaması hâlinde aynı okulda görevli, durumu uygun öğretmenler arasından,
kur’a ile yeterli sayıda görevlendirme yapılarak karşılanır.
İhtiyaç duyulması hâlinde yerleşim biriminden uzakta bulunan yatılı bölge ortaokullarınınözelliği de dikkate alınarak bu okullarda görevli okul öncesi öğretmenleri de belletici öğretmen olarak görevlendirilir.”
Belletici öğretmenlerin görevlendirilmesinde zorunluluk/isteğe bağlı olma durumlarında belirsizlik ve çelişkiler bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2013/3 sayılı Genelge’si ile bu konudaki tereddütlerin ortadan kaldırılması amaçlanmış olsa dafarklı uygulamaların sürdüğü ve tereddütlerin ortadan kalkmadığı görülmektedir.
2013/3 sayılı Genelge’ye göre;
“1- Belletici ihtiyacı;
a) Okulda görevli öğretmenler arasından,
b) Okulda yeterli sayıda öğretmen bulunmaması ve ihtiyacın karşılanamadığı durumlarda sırayla aynı yerleşim birimindeki, ilçedeki ve ildeki diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerden istekli olanlar arasından,
c) Her iki durumda da ihtiyacın karşılanamaması halinde sırayla yerleşim birimindeki, ilçedeki ve ildeki diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmenler arasından resen görevlendirme yapılmak suretiyle karşılanacaktır.”
Genelge’deki açıklamaları dikkate alan bazı milli eğitim müdürlüklerinin belletici öğretmenlerin görevlendirilmelerinde; pansiyonun bağlı bulunduğu okulun öğretmenlerinin görevlendirilmesini zorunluluğa dönüştürdüğü, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 13. Maddesi uyarınca da ayda 48 saat ekders karşılığı kadar (12 gün) belleticilik görevini o okulun öğretmenlerine zorunlu olarak verdiği görülmektedir. Zira ilgili Genelge’de, pansiyonun bağlı bulunduğu okulun öğretmenlerinin o okulun pansiyonunda belletici olarak görevlendirilmesinin zorunlu olarak görüldüğü yorumu çıkmaktadır. Bu yorum, yukarıda anılan yönetmelik maddeleriyle de çelişmektedir.
Geçtiğimiz günlerde Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven ve beraberindeki heyet, Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık’ı ziyarette bulunduklarında pansiyonlu okullar sorununu da gündeme getirdiler. Belletmenlik görevlendirmelerindeki zorunluluk anlayışını son buldurması için Kocabıyık’ın da olumlu görüş bildirdiği görüşme sonrasında, MEB’den henüz gerekli adımı göremedik.
Bir okula ait pansiyondan sadece o okulun öğrencileri yararlanmamaktadır. Birçok okul pansiyonunda farklı okullardan öğrencilerin yatılı olarak barındığı açıkken, o pansiyonlarda sadece pansiyonun bağlı bulunduğu okulun öğretmenlerinin görevlendirilmesi zorunlu olmamalıdır.
Öğretmenlerimizin de insan olduğu gerçeği unutulmayarak, zorunlu olarakyerine getirdikleri görevlerinde eksik ve kusurların bulunması kaçınılmazdır. Oysaki kendi isteğiyle belleticilik görevini üstlenen öğretmenlerin, görevlerinin gerektirdiği sorumluluğu özveriyle yerine getirdiklerini ve pansiyonlardan yararlanan öğrenciler açısından da daha yararlı oldukları muhakkaktır.
Ortaöğretim ve ilköğretim kurumlarına bağlı pansiyonlarda belletici öğretmen görevlendirilmelerinde “istekli öğretmenlerin görevlendirilmesine” öncelik verilmesigerekir. MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, yoruma gerek bırakmayacak ve mevzuatla çelişmeyecek biçimde bu konuya açıklık getirecek bir genelgenin yayımlanmasını sağlamalıdır.
Abbas YÜKSEK