EĞİTİM
Öğretmenlerden Başbakan'a Açık Mektup
Bizler Iğdır ilinde ortalama 10 yılını tamamlamış öğretmenleriz. İlimizde çalışan öğretmenler olarak İsteğe Bağlı İl Dışı Atamasına çözüm bulunması arzusu ile size ulaşmayı arzuluyoruz. Kendimizce yanlış olduğunu düşündüğümüz adımların mağdurları olarak sorunları ve çözümolarak önerileri dile getirmeye çalıştık.
2005 yılı ve öncesinde rotasyon uygulamasına ya da ilk atama olarak bu ilimize atandık. Hemen ardından birkaç ay sonra illerin D ve E bölgeleri zorunlu hizmet bölgesi sayıldı ve sınıf öğretmenleri çoğunlukta olmak üzere batıda şişirilerek sirkülâsyonun azalmasına neden oldu.
Bu dönemden ta ki seçim arifesi 2010 yılına kadar iç açıcı bir atama yapılmadı.2010 yılında yapılan atamanın güzel geçmesindeki en büyük neden ise İl içi ve İsteğe Bağlı İl Dışı Atamalarının birlikte yapılmış olmasıydı.
Hemen bunun bir sonra ki yılı (yine bir seçim arifesi)2011;Sözleşmeli olarak atanan öğretmenler (tabii yine en fazla sayıyı sınıf öğretmenleri oluşturmaktaydı) kadroya alındı.(Bu durum meslektaşlarımız adına bizim için de sevindirici bir durum idi.)Ancak bizler burada hizmetlerini fazlasıyla tamamlamış öğretmenler olarak İsteğe Bağlı İl Dışı Atama hayali kurarken batıda henüz yeni atanmış 1-2 yıllık öğretmen zorunlu hizmetten muaf tutuldu. Bu durum ne kadar adil idi ? Daha da olmadı 2010 mayıs öncesi atanan öğretmenlere rotasyon affı getirildi.
Bu durumu 4+4+4 eğitim sistemi,sınıf öğretmenlerini tamamen saf dışı bırakan bir sistem getirildi.(Getirilen sistem ile izlenmek istenen eğitim politikası kesinlikle takdir edilecek ve onay verilecek bir politikaydı).Bu durum sonucu 10 binlerle ifade edilen sınıf öğretmenleri boşa çıktı ve 6 ile sınırlı olmak üzere 2012 İsteğe Bağlı İl Dışı Ataması yapıldı.Her ne kadar bu mağduriyet branş değişikliği ile giderilmeye çalışıldı ise de norm fazlasına düşen öğretmen sayısının 1/4 ?ünü geçemedi.Bunu üzerine kendi isteği ile branş değiştiren sınıf öğretmenlerine ne gariptir anlayamadık il içi branşına dönme imkanı verildi.Bizler buralarda rüya görürken insanlara fırsat üstüne fırsat tanındı.Şu anda ise MEB özür grubundan il dışına branş değiştirerek giden sınıf öğretmenlerinin tekrar branşına dönmesi için çalışma yapıyoruz diye açıklama yapıyor.Bu nasıl bir adil devlet uygulamasıdır? Bir taraf ayaklar altına alınıp çiğnenirken diğer taraf baş tacı yapılmaya çalışılıyor.Meslektaşımız kendi istek ve arzusuyla batıda merkezi okula yerleşiyor.Sonrada ben bu branşta mutlu değilim diye sınıf öğretmenliğine tekrar geri dönme talebinde bulunuyor.Nasılsa doğuda çalışan öğretmene ?işine gelmiyorsa bırak git.sırada bekleyen yüzlerce insan var ? deniliyor.Neden ayaklar altına alınmasın ki.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ:
1-Nasıl ki 2010 Ağustos Özür Grubu Atamasında il normuna bakıldığı için sadece 10 il açılmış, hemen akabinde ki Şubat Özür Grubu Atamasında okul normları dikkate alınarak binlerle ifade edilebilecek boş kadrolar açıldı ise 2013 Haziran dönemi İsteğe Bağlı İl Dışı Atamasında da okul normlarına bakılarak kadro açılabilir.
2- 2010 yılında nasıl ki il içi ve il dışı ataması bir arada yapılarak adil bir atama yapıldıysa aynı şey 2013 Haziran Dönemi İsteğe Bağlı İl Dışı Ataması içinde uygulanabilir.
3-2010 yılı yani rotasyon affından sonra göreve başlayan sınıf öğretmenlerini 2013 Haziran Dönemi İsteğe Bağlı İl Dışı Atamasından önce rotasyona tabii tutarak batı kadroları boşaltılabilir. Zaten bu atama itibari ile üç yılını tamamlamış oluyorlar.
4-2012 Özür Grubu atamasında branş değiştirerek il dışı ataması yapıldığı gibi aynı durum 2013 Haziran dönemi İsteğe Bağlı İl Dışı Ataması için de yapılabilir.
5-Şu anda batı ilerli de dahil olmak üzere bir çok okulda ihtiyaç olmasına rağmen Özel Öğretim Sınıfları açılmamaktadır. Bu sınıflar açılarak Sınıf Öğretmenlerine geçiş verilip hem batı kadrosu açılır hem de istihdam sağlanmış olur. Bu çalışma 2013Hairan dönemi İsteğe Bağlı İl Dışı Atamasına yetiştirilir ve okulların norm güncellemesi yapılırsa sorun büyük oranda çözülmüş olur.
Ekte (532 adet ) imzası bulunan biz öğretmenler bu konunun bir çözüme kavuşturulmasını arzu ediyor ve yetkililerimizin gerekli çalışmaları yapacağını ümit ediyoruz.
NOT: Bu mektup Iğdır Eğitim Bir Sen şubesi aracılığıyla Başbakanlığa ve Eğitim Bir Sen genel merkezine gönderilmiştir.