EĞİTİM
Öğretmenlerden Bakanlığa çağrı var
1- İL DIŞI YER DEĞİŞTİRMELER YENİDEN YAPILSIN.
Evet öğretmenler bunu talep ediyorlar. Ve diyorlar ki norm güncellemesi yapılacak o zaman il içi ile beraber il dışı atama da yapılsın. Öncelikle söyleyelim il içi ile il dışı bir arada olmaz çünkü il içi valiliklerin işi, il dışı bakanlığın. Ayrıca Norm güncellemesi sorunun kaynağı değil. Sorunun kaynağı;
a- Yeterli kontenjan ayırmamak
Norm kadro güncellemesi il dışı yer değiştirmeden önce yapılmış olsa dahi sonuç değişmeyecekti çünkü bakanlık örneğin birinci bölgede ya da İzmir ilinde kaç kurum açacağını belirlemişti. Norm güncellemesinden sonra il dışı olsa idi sadece kurum adlarında değişiklik olurdu. Bu nedenle normla ilgili gerekçe çok mantıklı değil. Tabii ki bazı illerde bazı alanlarda norm değişimi olurdu fakat bu değişim atama sayısını etkilemezdi. Bunun da sebebi; bakanlık bu yıl 1.bölgede 18.494 kadro açtı. Bu kadar kadro açması bu kadar açık olduğu anlamına gelmiyor. Açık sayısı belki de 30bindir ve 30bin kadronun sadece 18.494'ünü açmıştır. Mantık bu olduktan sonra açık sayısı 31 bin olsa da sonuç değişmeyecekti.
b- Zorunlu hizmet bölgesinde çakılı kalan öğretmenleri düşünmemek.
Yeniden yer değiştirme talebi en çok Zorunlu bölgede çakılı kalan öğretmenlerden geliyor. Onlarla ilgili bakanlığın farklı bir strateji izlemesi gerekir. Örneğin batıdan zorunluya gidenlerin boşalttığı kadroyu sadece zorunluda olan öğretmenlere açmak gibi.
Bakanlık il içi yer değiştirmeyi ikinci kez yapacağına göre il dışını da yapsın talebini özellikle de bu grup öğretmenlerimiz için önemsiyoruz.
Bugün açıklanacak il dışı yer değiştirme sonuçlarında yine hüsranlarla karşılaşacağız. Yorumları incelediğimizde gerçek mağduriyetleri göreceğiz.
2- YER DEĞİŞTİRMEDE 31 ARALIK BAZ ALINSIN.
Öğretmenlerin ikinci talebi ise gerek yeniden açılacak il içi yer değiştirmede gerekse il dışı atamada 31 Aralık'ın baz alınması,
Bunun gerekçelerini daha önce detaylı olarak ele almıştık.
3- ALAN DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ
Bakanlık bu konuda ketum olsa da yapmak zorunda. En azından kendi verdiği sözde durmak zorunda. Çünkü özellikle Zihinsel Engelliler Öğretmenliği için 540 saatlik Hizmet içi eğitimden geçenlere söz verildi. Bu söz tutulmalı. Bunun için seminerlerin bitmesi gerekiyor. O da bugünlerde bitiyor. MEB'in özellikle yönetici görevlendirmelerinden önce Alan Değişikliğini gerçekleştirmesi ve kapsamını sadece bu öğretmenlerle sınırlandırmaması gerekiyor.
4- YÖNETİCİ NORMLARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLSİN
Özellikle Meslek Liselerindeki Norm düşüşleri sorun yaratıyor. Bir çok okul türü barındıran okullar (Meslek ve teknik...) her kurum için verilen normu talep ediyorlar. En azından öğrenciler mezun oluncaya kadar normların korunması talebi çok da haksız değil. Bir de bakanlık maksimum sınırı 6 da tutması çok da mantıklı değil. Bugün 1500 öğrencili okula da, 5bin mevcutlu okula da 4 müdür yardımcısı kadrosu vermek gerçekten akla mantığa uymuyor. www.memurlar.net