EĞİTİM
Öğretmenler yer değiştiriyor (mu?)
MEB yıllardır okullarda çalışan öğretmenlerine belli şartları taşımaları durumunda il içi ve il dışına isteğe bağlı yer değiştirme imkânı sunmaktadır. MEB bu yıl da kendine bağlı okullarda öğretmen olarak çalışanların 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren görev yapacakları yerleri değiştirmelerine olanak sağlayan il içi ve il dışı isteğe bağlı yer değiştirme takvimini açıkladı. Öğretmenler çalıştıkları okulda 3 yıllık süreyi tamamlamaları durumunda il içerisinde yer değiştirme isteğinde bulunabiliyorlar. İl içi yer değiştirme takvimine göre öğretmenler elektronik ortamdaki mebbis sisteminden bireysel şifreleri ile giriş yapıp, 12-16 Mayıs 2014tarihleri arasında 25 adete kadar okul tercihinde bulunabilecekler. Elektronik ortamda alınan başvurular okul, ilçe ve ildeki görevliler tarafından onaylandıktan sonra il içi yer değiştirme sonuçları 20-21 Mayıs 2014 tarihlerinde ilan edilecektir. İl içi tayini çıkan öğretmenler çalıştıkları okuldan, okulların kapanmasından sonra 16 Haziran 2014 tarihinden itibaren ilişiklerini kesip yeni okullarında görevlerine başlayacaklardır.
İl içi yer değiştirme isteğinde bulunup ataması çıkan öğretmenler il dışı yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır. Öğretmenlerin il dışı isteğe bağlı yer değiştirmeleri için başvurular 16-20 Haziran 2014 tarihleri arasında alınacaktır. Alınan başvurulara göre yapılan il dışı atamaların sonuçları 24-26 Haziran 2014 tarihlerinde ilan edilecektir.
Şu an itibarı ile takvime göre öğretmenlerin il içi atama başvuru süreci başladı. MEB il içi yer değiştirme takviminin başlamasından hemen önce yayınladığı ikinci bir yazı ile 4+4+4 eğitim sistemine göre okulların dönüşümü ve norm kadro güncellemelerin tamamlanmasını ve yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlerin mağdur olmamasını istedi. Bu yazı öğretmenleri bir nebze sevindirdi.
Çünkü öğretmenlerin bir çoğu çalıştıkları okulların dönüşümünün tam tamamlanamaması veya kademeli dönüşümden dolayı tayin isteyecekleri okulları belirleyememekte, çalıştıkları okulların durumundan dolayı da branşı itibarı ile dersi kalmadığından tedirgin olmakta idi. Fakat il içi yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenler sisteme girdiklerinde şaşkınlıkla gördüler ki, kademeli dönüşümde olan okullarda bile norm eksiği varsa (Ki dönüşümden dolayı ya sadece ilkokul 3-4. sınıf ya da ortaokul 7-8. sınıf kalmasından dolayı) okula tayin isteyebilmek için sistem kendisine izin vermektedir. Bu okullara tayin isteyen öğretmen en kısa sürede dönüşümlerin tamamlanmasına binaen norm fazlası durumunda kalacaktır.
İl içi yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlerden en fazla sınıf öğretmenleri mağdur durumda görünmektedir. Çünkü yıllardır il dışı yer değiştirmeye nerede ise ülkenin tamamında norm açığı olmayan ya da illere bir elin parmakları sayısını geçmeyen kontenjan ayrıldığından tayin isteyemeyen sınıf öğretmenleri, aynı durumla il içi yer değiştirme isteğinde de karşı karşıya kalmaktadır. 4+4+4 eğitim sistemi ile ilkokulların 1 sınıfı (5. sınıf) ortaokula aktarılmıştır. Böylece ortaokulda öğretmen ihtiyacı çoğalırken, ilkokul öğretmenlerinde bir daralma söz konusu olmuştur. MEB bu sıkıntıyı yan alanı olan sınıf öğretmenlerini branşa geçirmekle çözme yoluna gitmiştir. Fakat bir kez yapılan bu uygulama da pek derde derman olmamıştır. Bu nedenle bundan sonra sınıf öğretmenlerinin il içi yer değiştirme işlemlerinin de gerçekleşmesi uzunca bir süre problem olacağa benzemektedir.
MEB’de öğretmenlerin il içi ve il dışı yer değiştirme işlemleri okul dönüşümleri nedeni ile öğretmenlerin gündemindedir. Fakat okullarda tedirgin olan asıl çalışan grubu ise eğitim yöneticileridir. Okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları 13 Haziran’dan sonra kadrolarının düşüp görevlendirme okul yöneticisi olma sürecinin nasıl işleyeceğinin tam belirlenmemesinden dolayı tedirgin olmaktadırlar. Hatta yöneticilik görevi üzerinden alınıp, asıl grevi olan öğretmenliğe dönecek uzun yıllar okul yöneticiliği yapmış öğretmenler haklı olarak idareci olarak çalıştıkları okulda öğretmenlik yapmak istememektedirler. Fakat süreç belli olmadığı için il içi veya iller arası tayin döneminde de isteğe bağlı tayin durumundan faydalanmamaktadırlar. Yöneticiler yöneticilik görevi üzerlerinden alındıktan sonra isteğe bağlı yer değiştirme sistemi gibi, çok fazla eğitim yöneticisi aynı durumla karşı karşıya kalacağı için isteğe bağlı öğretmen olarak atama hakkı istemektedirler. Umulur ki MEB yönetici atama yönetmeliğini hazırlarken bu durumu da göz önüne alır.
Tüm öğretmenlerin dileklerinin gerçekleşmesi, çalıştıkları kurumda daha verimli olmalarına vesile olacaktır. Bu nedenle sevgili öğretmenim, her şey gönlünüzce olsun. (14.5.2014)
www.facebook.com/ekrem.aytar.9
Ekrem Aytar - memurhaber