EĞİTİM
Öğretmenin bir gün görevi bırakması cezayı gerektirmez
Danıştay: Öğretmenin hak aramak için bir gün görevi bırakması cezayı gerektirmez.
04 Mayıs 2014, Pazar
Üyesi olduğu eğitim sendikasının bir günlük iş bırakma eylemine uyduğu gerekçesiyle idarece 1/30 oranında aylıktan kesme cezasına çarptırılan öğretmene danıştay Danıştay İdari Dava Daireleri'nden müjdeli haber geldi. Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek fiilinin aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayıldığının hatırlatıldığı kararda, "Davacının, üyesi bulunduğu sendikanın yetkili kurullarınca alınan karara uyarak kamu görevlilerinin içinde bulunduğu mali sıkıntıların kısmen düzeltilmesi ve kamuoyunca bilinen bu sıkıntıları yine kamuoyuna anlatarak desteğinin sağlanması amacıyla 1 gün göreve gelmemek eylemini gerçekleştirdiğinin anlaşıldığı; bu durumda, sendikal faaliyet kapsamında bir gün göreve gelmemek fiilinin mazeret olarak kabulü gerektiğinden, 'özürsüz olarak bir gün göreve gelmemek' fiilinin sübuta ermediği ortadadır." denildi.
Bir öğretmen üyesi olduğu eğitim sendikasının 11 Aralık 2003 tarihindeki bir günlük iş bırakma eylemine uyarak, okuldaki görevine gitmedi. Hakkında açılan soruşturma kapsamında, 657 Sayılı Kanunu'n 125/C-b maddesi uyarınca 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılan öğretmen konuyu idare mahkemesine taşıdı. İdare mahkemesi 9 Nisan 2004'te verdiği kararda, davacının cezanın iptal talebi; 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda kamu görevlilerinin mesaiye gitmesini ve görev yapmasını engelleyecek biçimde karar alma ve faaliyette bulunma yetkisi tanınmadığının açık olduğu; anılan sendikanın yasal olmayan çağrısına uymak suretiyle öğretmenlik görevine izinsiz ve özürsüz gelmediği, öğrencilerini öğrenim hakkından yoksun bıraktığı sabit olduğu iddiasıyla reddetti. Öğretmen avukatının temyizi üzerine konuyu değerlendiren Danıştay 12. Dairesi, idare mahkemenin kararı 13 Mayıs 2008'de bozdu. Bozma kararına rağmen idare mahkemesi 3 Aralık 2008'de önceki kararında ısrar etti. Bu kez konu Danıştay İdari Dava Daireleri'ne taşındı.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/C-b maddesinde; özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek fiili aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayıldığına dikkat çekilen kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin dernek kurma ve toplantı özgürlüğünün düzenlendiği maddesine atıfta bulunuldu. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Davacının, sendikal faaliyet gereği, 11 Aralık 2003 tarihinde göreve gelmeme eyleminin özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek fiili kapsamında değerlendirilemeyeceği ve sendikal faaliyet kapsamında bir gün göreve gelmemek fiilinin mazeret olarak kabulü gerektiğinden, disiplin suçu teşkil etmeyen eylem nedeniyle davacıya 657 sayılı Kanunun 125/C-b maddesi uyarınca aylıktan kesme cezası verilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamıştır. Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüne, idare mahkemesinin 03 Aralık 2008 günlü ısrar kararının bozulmasına, dosyanın anılan idare mahkemesine gönderilmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir."