EĞİTİM
Öğretmene rotasyonda son durum ne?
seçimlerden sonra oluşan tablo ile öğretmenlerde rotasyonun ertelenebileceği, uygulanmayabileceği yönünde bir kanaat oluşmaya başladı. Çuvaldızı başkasına çok rahatlıkla batıranlar, iğneyi kendilerine dokundurmakta bile çok zorlanmaktalar.
Öğretmene rotasyon yönetmeliğini kısaca hatırlayalım. MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 17 Nisan 2015 tarih ve 29329 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin 48. Maddesi ‘Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi’ni belirliyor. Buna göre yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarı ile aynı eğitim kurumunda 8 yıl görev yapan öğretmenlerin yer değiştirmesi amir hüküm olarak yer alıyor.
Yönetmeliğin geçici 3. Maddesi rotasyonun (yer değiştirme) nasıl uygulanacağını açıklıyor. “48 inci madde hükümleri aynı eğitim kurumunda; 2014-2015 öğretim yılında 12 yıl, 2015-2016 öğretim yılında 11 yıl, 2016-2017 öğretim yılında 10 yıl, 2017-2018 öğretim yılında 9 yıl görev yapan öğretmenler hakkında uygulanır.”
Yönetmeliğin bu maddesine göre bir çok il milli eğitim müdürlüğü, rotasyonun hangi eğitim bölgelerinde (ilçeler arasında) yapılacağını belirleyip ilân etti. Başta İstanbul olmak üzere bir çok büyükşehir de daha henüz rotasyonun hangi ilçeler arasında yapılacağını ilân etmedi. Rotasyona tabi öğretmenler bu belirlenen eğitim bölgeleri arasından 40 okul tercihinde bulunacak. Tercihte bulunduğu okullara atanamayan öğretmenler, belirlenen eğitim bölgelerindeki açık okullara resen atanacak.
Rotasyonun il içerisinde uygulanmasının eğitim öğretim ve öğretmenlerin verimli çalışmaları açısından verimli olacağını yazdık. Bu görüşün yanlış olduğunu baştan beri karşı olarak eleştiren sendikalar ve sivil toplum kuruluşları da vardı. Şimdi ise rotasyona taraf olan kuruluşlar da dahil olmak üzere, öğretmenlerde rotasyonun uygulanmaması yönünde bir kanaat oluşmuş durumda.
Seçim öncesi rotasyonun kesin uygulanacağını düşünen öğretmenler, zorunlu bir okula atanmamak adına isteğe bağlı il içi yer değiştirmelerde bulundu. Emekliliği gelen öğretmenler, yer değiştirmektense emekli olmak üzere kendilerini hazırladı. MEB’e bir dinginlik, bir hareket geldi. Bu hareketlilikle bir çok öğretmen uzun yıllar çalıştığı eğitim kurumundan ayrılarak, yeni okullarında yeni bir heyecanla göreve başladı.
Şimdi bu aşamada rotasyonun uygulanmaması demek, bunca öğretmede bir hayal kırıklığının başlaması demektir. Şu an görünen de öğretmen rotasyonun takvime bağlı olarak il içi, il dışı yer değiştirmelerden sonra; uygulanması yönündedir.
Öğretmene rotasyonda son durum budur. Evet öğretmenin sadece 24 Kasımlar’da değil, her daim geleceğimizi hazırlayan sizleri seviyoruz. Bekleyelim ve görelim. Hepinize hayırlı görevler ve Ramazanlar diliyorum.
Ekrem Aytar -memurhaber