EĞİTİM
Öğretmen Rotasyonu TBMM'de
Sarıbal Bakan Avcı’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergesinde, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 17 Nisan 2015 tarihinde yayımlanan Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile öğretmenlerin, hizmet sürelerine bağlı olarak, kademeli olarak zorunlu rotasyona tabi olacakları hükmü getirilmiştir. Söz konusu yönetmelikte 4 Temmuz 2015’te yapılan değişiklikte aynı eğitim kurumunda 15 yıl görev yapan öğretmenlerin kendi isteği ile okul değiştirmemesi halinde zorunlu rotasyona tabi olacakları belirtilmiştir.
Bakanlığın 9 Temmuz 2015 tarihinde Valiliklere göndermiş olduğu yazıya ekli duyuruda “Aynı eğitim kurumunda 30 Eylül 2015 tarihi itibarıyla toplam 15 yıl görev yapan öğretmenlerin azamî çalışma süresine bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacakları; yer değiştirme başvurularının 20-24 Temmuz 2015 tarihleri arasında alınacağı; atamaların ise 29 Temmuz 2015 tarihinde yapılacağı” belirtilmiştir.” ifadelerine yer vererek, aşağıdaki soruların cevaplandırılmasını istedi:
Bu kapsamda;
1) Rotasyon uygulaması kapsamında kaç öğretmen yer değiştirecektir?
2) Rotasyon uygulamasının ilk etapta 13 bin deneyimli öğretmenin iradesi dışında sürgün edilmesi anlamına geldiği doğru mudur?
3) Bu yer değiştirmelerde öğretmenlerin aile koşulları dikkate alınacak mıdır?
4) Rotasyon uygulamasında ailelerin eğitim gören çocuklarının ve başka alanlarda, özel sektörde çalışan eşlerinin durumu hesaba katılmış mıdır?
5) Bakanlık rotasyon uygulamasının öğretmenlere ve ülke ekonomisine ne kadar yük getireceğini hesaplamış mıdır?
6) Bu uygulama ile yer değiştiren öğretmenlerin, Bakan değiştiğinde yeni Bakanın farklı bir uygulaması sonucunda tekrar mağdur edilmeyeceklerinin, garantisi var mıdır?