EĞİTİM
Öğretmen olma hayali ile formasyona harcanan paralar
Ülkemizde yaklaşık 250 bin öğretmen adayının yıllardır atanmayı beklemesinin yanı sıra eğitim fakülteleri dışındaki bölümlerden mezun olanlara üniversiteler tarafından ücretli formasyon kursları düzenlenmesinden kaynaklanan sorunların çözümüne yönelik neler yapılacağına ilişkin soru önergesi verildi.
Konuyu gündeme getiren Milletvekili Gürkut ACAR verdiği soru önergesinde; Ülkemizde yaklaşık 250 bin öğretmen adayının yıllardır atanmayı beklerken eğitim fakültesi dışındaki bölümlerden mezun olanlara üniversitelerin formasyon kursları düzenlediğini ve binlerce üniversite mezununun öğretmen olma hayali ile üniversitelere 2-3 bin TL kurs ücreti ödediklerini ifade ederek, bunun kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti.
Milletvekili ACAR, konuya ilişkin olarak da Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI’ya şu sorular sordu:
1-Son 5 yılda ve yıllara göre eğitim fakültelerinden kaç kişi mezun olmuştur? Aynı dönemde üniversitelerde açılan pedagojik formasyon kurslarına kaç kişi katılmış ve belge almıştır?
2-Son 5 yılda Bakanlığınız kaç öğretmen ataması gerçekleştirmiştir? Ataması yapılanların kaçı eğitim fakültesi çıkışlıdır?
3-Bakanlığınızın öğretmen norm kadro sayısı nedir? Bugün kaç öğretmen görev yapmaktadır? Bakanlığınız atanmak için bekleyen yaklaşık 250 bin öğretmen adayının durumuna çözüm bulmak için bir çaba gösterecek midir?
4-İlkokul ve ortaokul seviyesinde kaç öğrenci yatılı eğitim görmektedir? Son 10 yılda kaç köy okulu kapatılmıştır?
5-Kapatılan köy okullarının yeniden öğretime açılarak, buralarda öğretmen görevlendirilmesi yoluna gidilecek midir? Bu yolla binlerce öğrencinin bulundukları ortamlarda eğitim görmesi ve binlerce öğretmen adayının mesleğini yapmasının önü açılmaz mı? Bu konuda bir çalışma yapılacak mıdır?