EĞİTİM
Öğretmen İstihdam Çalıştayı Yapıldı
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen İstihdamı Projeksiyonları Stratejileri ve Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesiçalıştayı Ankarada gerçekleştirildi. Öğretmen arz talep projeksiyonları yoluyla öğretmen istihdamı planlamasının yapılmasını, Türkiyenin eğitim-öğretim hizmetleri sınıfındaki insan kaynağının etkili ve verimli biçimde kullanılmasını sağlamak amacıyla yapılan çalıştayda, bölge, il düzeyinde ve yıl/alan bazında öğretmen arz ve talep analizlerinin yapılması, öğretmen arz ve talebine etki eden faktörlerin değerlendirilmesi, ulusal, bölgesel ve yerel öğretmen istihdam modelleri ve bu modellere dayalı strateji belgesinin geliştirilmesi, öğretmen arz ve talep projeksiyonlarının sistematik olarak güncellenmesi için BİT temelli sistem geliştirilmesi konularında gruplar şeklinde çalışma yapıldı.
Çalıştay raporunda yer verilen bazı konular şöyle:
-Ücretli, vekil öğretmen gibi statüler, öğretmene yüklenen değeri olumsuz etkilemektedir. Kadrolu öğretmen istihdamı dışındaki vekil, ücretli öğretmen görevlendirilmeleri gibi farklı uygulamaların hiçbiri kabul görmemektedir. Kadrolu öğretmenlik dışında farklı istihdam şekilleri olmamalıdır.
-Öğretmenlerin atanmasına ilişkin yasal metinler sadeleştirilmelidir.
-Özellikli okullara yapılacak öğretmen atamalarında (fen lisesi, bilim sanat merkezleri vs.) diğer okul atamalarına göre daha farklı kriterler getirilmelidir; yüksek lisans veya doktora yapmış olmak gibi kriterler olabilir.
-Genel sorunlara ilişkin olarak öğretmenlerin bireysel fedakarlıklarına bağlı kalmak yerine, kurumsal-sistematik yapılar güçlendirilmeli, bölgelere göre düzenlenmiş mikro çözümler (ek ödeme gibi) ile desteklenmelidir.
-MEB uzun vadeli öğretmen ihtiyacı planlaması yapmalı, bunu her yıl kamuoyuna açıklamalıdır. Bu ihtiyaç planlaması il düzeyinde ve alanlara göre yapılmalıdır.
-Öğretmenlerin izinli-raporlu olduğu dönemlerde derslerin boş geçmemesi için il, ilçe veya eğitim bölgelerinde yıl içinde boş geçebilecek dersler için alan bazında il normunun yüzde 5 veya sorunu çözen belirli bir yüzdelik oranında norm fazlası öğretmen istihdam edilebilmelidir.
-Öğretmen yetiştiren yükseköğretim programlarına MEB tarafından hazırlanacak ihtiyaç analizi doğrultusunda kontenjan belirlenmelidir. Pedagojik formasyon, ihtiyaç fazlalığına yol açtığı için bu uygulama sona erdirilmelidir.
-Öğretmenin statüsünü, saygınlığını ve ücretini artıracak şartlar oluşturulmalıdır.
-Öğretmenler, mesleklerine devam etmeleri için, sağlık koşullarını taşıdıklarına dair periyodik olarak sağlık kurulu raporu (özellikle psiko analiz testler) almalıdır önerisi, müdahalemiz sonucu, Öğretmenliğe ilk atanırken, öğretmenlik yapabileceklerine dair sağlık kriterleri belirlenmelidir şeklinde değiştirildi.