EĞİTİM
Öğretmen atama takvimi, alan değişikliği.. MEB'den FLAŞ Açıklamalar
Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, 15 bin öğretmenin, eş atamalarından sonra alınacağını belirterek, "2015 yılıyla ilgili takvimi de Aralık'ta açıklayacağız. Öğretmenlerimiz, eş durumu ve ilk atama tayinlerinin, iller arası atama, il içi atama ve rotasyonun ne zaman olacağını takvimle görmüş olacak" dedi.
Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretmen atamalarında branş dağılımına ilişkin öğretmen adaylarının bazı eleştirilerini anladığını söyledi.
Üniversiteyi bitiren öğretmen adaylarının çevresinin, ailesinin bir an önce atanmasını beklediğini ve bu durumun gençler üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu dile getiren Aydoğdu, ancak sorumluluk makamında oturan kişilerin, halkın iradesini kullanan bir yetkili olarak, toplumun istek ve taleplerini ortak bir paydada buluşturması gerektiğini vurguladı.
"MEB bir istihdam kapısı mı yoksa öğretmenleri alıp eğitim öğretime kazandıran, onları nitelik yönünden geliştiren bir Bakanlık mı?" sorusuna samimi olarak cevap verilmesi gerektiğinin altını çizen Aydoğdu, alanları dağıtırken mezunlara göre bir dağılım yapılmadığını belirtti.
Bakanlığa, gelen öğretmen adaylarından bazılarının çok fazla mezunlarının olduğunu ve atanmak istediklerini söylediğini aktaran Aydoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mezuna göre atama yapmıyoruz. O alandan ne kadar öğretmen ihtiyacımız var, ona göre yapıyoruz. Ocak ayında atama yaptığımız zaman, bu alanlara göre yapacağız. Ekim'de norm güncellemesi yaptık. Onun sonucunda bizim en çok ihtiyacımız olan 25 alan var, öncelik bunlar olacak. Örneğin İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi, Türkçe, sınıf öğretmenliği, rehberlik, ilköğretim matematik, okul öncesi öğretmenliği, beden eğitimi, fen bilgisi, matematik, bilişim teknolojileri, Türk dili edebiyatı, biyoloji, müzik, imam hatip meslek dersleri, sosyal bilgiler teknolojik tasarım, Arapça, görsel sanatlar, kimya, fizik, coğrafya, tarih ve Almanca alanlarında ihtiyaç görünüyor. Bu alanlarda en çok ihtiyaca göre bir dağılım yapılacak."
Aydoğdu, 2012'de alan değişikliği hakkı verildiğini anımsatarak, bu dönemde sınıf öğretmenlerinin zihinsel engelliler öğretmenliğine geçtiğini, değişikliğin daha sonra mahkeme tarafından bozulduğunu anımsattı.
Bu nedenle sınıf öğretmenliğine bu yıl 6 bin dolayında bir atama yapıldığını kaydeden Aydoğdu, sınıf öğretmeni fazlalığının Ankara, İzmir ve Bursa'da bulunduğunu, bu kişileri buradan alıp Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'ya gönderemedikleri için oradaki öğretmen ihtiyacının atama sürecinde karşılanamadığına dikkati çekti.
Masa başında oturarak hangi alana ne kadar atama yapılacağına karar vermediklerinin altını çizen Aydoğdu, Ocak atamasında eleştirileri ve talepleri de dikkate alarak, objektif ve eşit bir dağılımın yapacaklarını söyledi.
358 kadro için ilana çıkılacak
Bu yıl Eylül'de yapılan 40 bin atamadan kalan 358 kadro için de atama yapacaklarını kaydeden Aydoğdu, "Yarın (bugün) inşallah bununla ilgili ilana çıkacağız. Yeniden bir müracaat almıyoruz. Mevcut arkadaşlarımızın müracaatlarını puan üstünlüğüne göre alıp arkadaşlarımızı göndereceğiz" diye konuştu.
Aydoğdu, 26. tercihine gitmek istemeyen ve Ocak'ta atamaya müracaat etmek isteyen öğretmen adaylarına "26. tercihinize gitmek istiyor musunuz" diye soracaklarını, "evet" diyenlerin ekranında okulları açılacağını, "Hayır" diyenlerin ise Ocak'taki atamaya müracaat edebileceğini belirtti.
Okullar açılmadan öğretmenler sınıflarında olacak
Ocak'ta 15 bin öğretmen ataması gerçekleştireceklerini kaydeden Aydoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Arkadaşlarımızın, okullar başlamadan sınıflarında hazır olmalarını istiyoruz. Bunu yaparken öncelikle eş atamalarını yapmamız gerekiyor. Eş atamalarından sonra 15 bin atamayı yapacağız. 2015 yılı ile ilgili takvimi de Aralık ayında açıklayacağız. Öğretmenlerimiz, eş durumu ve ilk atama tayinlerinin, iller arası atama, il içi atama ve rotasyonun ne zaman olacak konularını bu takvimle, bütün takvimi görmüş olacak. "
MEB artık alan değişikliği yapmayacak
"MEB, prensip olarak artık alan değişikliği yapmak istemiyor" diyen Aydoğdu, eskiden öğretmenlerin başka alanlara geçebildiğini ancak artık her alandan mezun olan öğretmen adaylarının bulunduğunu belirtti.
Hamza Aydoğdu, daha önceki yıllarda bin fizik öğretmenine ihtiyaç bulunduğunu ve bunun için alan değişikliği yapıldığına dikkati çekerek, "Fizik öğretmeni olarak 200 öğretmene ihtiyacım var. Dışarıda bekleyen arkadaşlarımıza bir haksızlık oldu diye düşünüyorum. Çünkü, sistemin içinde öğretmenlik yapan arkadaşlarımız, haklarını zaten elde etmişler. Ama bir alan değişikliği yaparak başka alana geçmek, dışarıda kuyrukta bekleyen, sıra bekleyen emek veren arkadaşlarımıza haksızlık oluyor diye düşünüyoruz" diye konuştu.
Alan değişikliğinin sınırlı tutulması ve bundan böyle uygulanmaması kararı aldıklarını açıklayan Aydoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öğretmenlikte, artık orantılı olarak doğru bir dağılım var. Sınırlı alanlar birincisi, zihinsel engelliler öğretmeni. Mahkeme kararı gereği 540 saat kursu almaları gerekiyordu. Bu kursu alanları ve teknoloji tasarımdan 90 saati tamamlayanları da alacağız. Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğünün okulları kapandı. Orada 90-100 arkadaşlarımız var. Talim Terbiye, onların kararını aldı. Onları zaten ilana çıkmadan, otomatik olarak başka bir alana aktaracağız ve böylece alan değişikliğini bitireceğiz. Burada samimi olmamız gerekiyor. Siz yıllardır yan alan da olsa bir alanı yapıyorsanız o alanın gereklerini yerine getirmiş oluyorsunuz. Başka bir alana geçtiğiniz zaman çok ciddi anlamda adaptasyon problemleri var. Geçmiş yıllarda değişikliğinden dolayı iptaller oldu. Öğretmenlerimiz, 'biz bu alandan uzun zamandır uzak kaldığımız için pedagojik formasyonla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Lütfen bunları iptal edelim' dediler. Onun için biz prensipte bakanlık olarak bundan sonra alan değişikliğine sıcak bakmıyoruz. Mahkeme kararı gereği bu iki alan değişikliğini yaptıktan sonra alan değişikliğini zorunluluk olmadığı sürece MEB düşünmüyor."