EĞİTİM
Öğretmen Adayları Bu Haberi Mutlaka Okusun!
Atamalarla ilgili kritik bir haftaya girildi. TBMM, 47 bin öğretmen kadro ihdasının yapıldığı ve 2015 bütçe kanununa göre yapılacak toplam memur sayısının 36 binden 73 bine çıkarıldığı kanun teklifini bu hafta görüşecek. Aslında öğretmen adayları için en kritik haftaya girdik diyebiliriz.
Kanun Teklifinin İçeriğinde Ne Var?
1)25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
EK MADDE 2: 47 bin öğretmen kadrosu ihdas edilerek 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Milli Eğitim Bakanlığına ilişkin bölümüne eklenmiştir.
2) MADDE… - 22/12/2014 tarihli ve 6583 sayılı 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa bağlı (İ) işaretli Cetvelin “II. Kamu Görevlilerine İlişkin Toplam Atama Sayısı Sınırları" bölümünde yer alan “36.000" ve “40.000" rakamları sırasıyla “73.000" ve “77.000" şeklinde değiştirilmiştir.
ÖĞRETMEN ADAYLARINA TAVSİYELER
Kanun teklifiyle 47 bin öğretmen kadro ihdası oluşturuluyor, kadro ihdası demek atama anlamına gelmiyor. 35 bin öğretmen ataması bütçe dışında yapılır maddesi çıkarılıp 2015 yılı bütçe kapsamındaki atamalar 36 binden 73 bine çıkartılıyor. Yani mevcut haliyle ne kadar öğretmen alımı yapılacağı konusunda resmi bir belge yoktur. 35 bin bütçe dışı atama maddesi vardı ancak kanun teklifinden çıkartıldı. Resmi belge DPB’nin 2015 yılı kadrolarını kurumlara dağıttığı zaman ortaya çıkacaktır. Öğretmen adayları Nisan’da veya Eylül’de atama olsun diye mücadele ederken onlara bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
1)TBMM Genel Kurulunda kanun teklifi görüşmelerinde 47 bin kadro ihdasının arttırılması için baskı yapılmalıdır. Nitekim komisyon görüşmelerinde önergeler verildi ancak kabul edilmedi. 47 bin sayısının arttırılması tüm öğretmen adaylarının işine yarayacaktır.
2)TBMM Genel Kurulunda kanun teklifi görüşmelerinde 2015 bütçesine göre yapılacak atama sayısının 73 binden daha fazla olması için de baskı yapılmalıdır. 73 bin sayısının artması demek 2015 yılında atanacak öğretmen sayısının artması anlamına gelir. Özellikle Nisan’da atama olmasını isteyenlerin işine yarayacaktır bu şekilde.
3)TBMM Genel Kurulunda kanun teklifi görüşmelerinde “Öğretmen unvanlı kadrolardan x adedine 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7’nci maddesi ve 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında yapılan atamaların dışında 31/12/2015 tarihine kadar atama yapılır.” maddesi eklettirilmelidir. Yani bütçe dışı öğretmen ataması talep edilmelidir. Bütçe dışı atama önergesi, Nisan’da öğretmen atamasını kesinleştirir ve Eylül öğretmen atama sayısının düşmesini önler.
ÖZET: Öğretmen adayları; 47 bin öğretmen kadro ihdasının arttırılması, 47 bin öğretmen kadrosunun tamamına 2015 yılında atama yapılması veya bütçe dışı atama izninin verilmesi hususlarında çalışma yapmalıdır. Kanun teklifi TBMM’den geçtikten sonra atama sayıları kabul edildiği şekilde kalacaktır.
ÖNERİ: Nisan ve Eylül’de atama olsun diyen öğretmenleri memnun edecek iyi bir planlamanın yapılması şarttır. 47 bin sayısı artmayacaksa 35 bini bütçe kapsamında verilmeli ve bu 35 bin kadro Eylül döneminde kullanılmalıdır. Bu sayıya emekli olacaklar de eklenerek Eylül’de 40 bin öğretmen atanmalıdır. Kalan 12 bin kadroya 3 bin daha ilave edilip seçim öncesi 15 bin öğretmen ataması yapılmalıdır. Bu sayede Eylül’deki 40 bin korunmuş olur ve seçim öncesi de 15 bin ek atama yapılmış olur. Son söz Hükümetindir.
Zeki KARA
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.