EĞİTİM
OECD: Öğretmenler az kazanıyor
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) eğitimle ilgili raporu, Türkiye'de eğitime katılım oranının arttığını, yükseköğretim görenlerin görmeyenlere göre daha çok kazandığını ve öğretmenlerin uluslararası standartların altında kazandığını ortaya koydu.
Merkezi Paris'te bulunan OECD tarafından, üye ülkelerin eğitim standartlarını, gelişmelerini inceleyen "Bir Bakışta Eğitim 2014" yıllık raporu yayımlandı.
Raporda, Türkiye'de 2012'de yükseköğretim mezunlarının üst ortaöğretim mezunlarından yüzde 91 fazla kazandığının altı çizilirken, OECD ülkelerinde yükseköğretim mezunlarının diğerlerinden yüzde 59 daha fazla kazandığı kaydedildi. Bu farkın özellikle kadınlarda görüldüğüne dikkati çeken raporda, yükseköğretim mezunu 25-64 yaş aralığındaki kadın çalışanların, üst ortaöğretim mezunu olan hemcinslerinden iki kat fazla kazandığını, üst ortaöğretim mezunlarının da bu iki eğitim türünden ikisini de tamamlamamış çalışanlardan yüzde 53 fazla kazandığı belirtildi.
Ancak Türkiye'de yükseköğretim mezunu kadın çalışanların yükseköğretim mezunu erkeklerden daha az kazandığı vurgulandı. Bu durumun OECD ülkelerinde tam tersi olduğu kaydedildi.
Yükseköğretimin istihdamda da büyük fark yarattığına dikkat çeken rapor, 2012'de Türkiye'de yükseköğretim mezunu kişilerin yüzde 76'sının istihdam edildiğini, bu oranın OECD ortalamasında yüzde 84 olduğunu ortaya koydu. Tüm öğretim seviyelerinden erkeklerin, yine tüm öğretim seviyelerindeki kadınlardan daha çok istihdam edildiği belirtildi.
- Eğitime katılım artıyor -
Raporda, Türkiye'de 12 yıllık zorunlu eğitim sayesinde 5-14 yaş arası çocukların yüzde 95'nin okula gittiğini işaret edilirken, OECD ortalamasında bu oranın yüzde 98 olduğu bilgisi verildi. 15-19 yaş aralığındaki öğrencilerin de okula kaydolma oranının 2005'teki yüzde 44'lük seviyeden 2012'de yüzde 59'a yükseldiği ve bu artışın 2011'de yüzde 64 ile rekor seviyeye çıktığı bildirildi.
Raporda, çalışmayan ya da eğitimine devam etmeyen 15-29 yaş aralığındaki gençlerin oranının 2005'te yüzde 44 olduğu hatırlatıldı ve 2012'de bu oranın yüzde 29'a gerilemesine karşın Türkiye'nin bu konuda hala OECD ülkeleri içinde en üstte kaldığı vurgulandı. Rapora göre, Türkiye'de 15-29 arasındaki kadınların yüzde 40'ı, aynı yaş aralığındaki erkeklerin ise yüzde 19'u çalışmıyor ya da eğitimine devam etmiyor.
Gençler arasında yüksek öğretime katılımın giderek arttığının altını çizen rapora göre, 2010'da 25-34 yaş arası gençlerin yüzde 17'si yüksek öğretime devam ederken, 2012'de bu oran yüzde 21'e yükseldi ancak Türkiye hala yüzde 33 olan OECD ortalamasını yakalayamadı.
- öğretmenler uluslararası standartlara göre az kazanıyor -
OECD raporunda, öğretmenlerin Türkiye standartlarına göre iyi, uluslararası standartlara göre ise diğer meslektaşlarından az kazandığı ifade edildi.
OECD raporuna göre, 15 yıllık tecrübesi olan bir ilkokul öğretmeni OECD ülkelerindeki aynı tecrübedeki öğretmenlerin ortalama maaşının yaklaşık üçte ikisi kadar kazanıyor.
Raporda, "Türkiye'de öğretmen maaşları OECD ortalamasının altında kalsa da 15 yıl mesleki tecrübesi olan bir öğretmenin 25-64 yaş arasındaki yüksek öğretim mezunu tam zamanlı bir çalışandan yıllık yüzde 9 daha fazla kazandığı" belirtildi.