EĞİTİM
Norm Kadrodaki Önemli Sürprizler
İki binli yılların başında devletin kadro dağıtımını belli ilkelere göre yapma ihtiyacı sonucu oluşan Norm uygulaması personelin kadro ile eşleştirilmesi esasına dayanır. Bir kuruma atama yapılabilmesi için devlet personel başkanlığınca norm kadrosunun olması şarttır. Uygulamalar sonucu önce norm alan daha sonra değişik nedenlerle normu ortadan kalkan kişiler norm fazlası olurlar. Norm fazlası olanlar diğer kadrolara öncelikli olarak atanırlar. Son yapılan Milli Eğitim Bakanlığı Norm Kadro Yönetmeliği çok önemli değişiklikleri içinde barındırmaktadır. Haziran ayında yapılan son değişiklikler temmuz ayı içinde yapılan norm düzenlemesi ile hayata geçti. Milli Eğitim Bakanlığı bildiğimiz kadarıyla ilk kez yaz tatilinde gelecek öğretim yılının norm güncellemesini yaptı ve bu normlarla il içinde ikinci defa yer değişikliği yapıyor.
Norm Kadro Uygulamasında ilk sürpriz müdürlere yapıldı. 4+4+4 sistemi ile okulları dönüştürmeye başlayan bakanlık yeni sistemi uygularken bir takım güçlüklerle de karşılaştı. Bunların başında dönüşemeyen ilköğretim okullarındaki yöneticilerin durumu oldu. Başta okul müdürleri ilkokul ve ortaokulları bir arada yönetmeye başladı. Hatta sınıf kökenliler ortaokula, branş kökenliler ilkokula müdür kaldı. Yine müdür yardımcılarında da benzer sıkıntılar yaşanırken son değişiklik ile müdür baş yardımcılığı nerdeyse norm olmaktan çıkarıldı, altı ve daha fazla müdür yardımcısı olan okullara Müdür Baş yardımcılığı normu verilecek.Mevcut Müdür baş yardımcıları son bir hamle ile 12 Haziran 2015 tarihine kadar norm fazlası olarak kalabilecek. Müdürlük ile ilgili yapılan düzenlemede aynı binada öğrenim gören okullardan öğrencisi en fazla olan kuruma müdür normu verilirken diğerlerinin müdürlük normu düşürüldü. Bu durumda birden fazla aynı binayı kullanan kurumların müdürlük normu tek oldu. Böylece ilkokulların çoğunda öğrenci sayısına bağlı sınıf öğretmenleri için müdürlük normu artarken branşlar içinde müdür yardımcılığı normları artmış oldu. Yönetici Görevlendirme yönetmeliğine göre önümüzdeki günlerde çok sayıda yöneticinin okulları değişecek.
Müdür yardımcılığı normu küçük köy okullarında hem ilkokula hem de ortaokula verilmiş oldu. İlkokullarda 100 öğrenciden 600’e kadar 1 Müdür yardımcılığı verilirken ortaokullarda 500 ‘ün katlarına bir müdür yardımcılığı normu verildi. Anaokullarında rehberlik normu kaldırıldı. Mevcut rehber öğretmenler norm fazlası oldu.Her 150 öğrenci için bir Rehberlik normu verilirken 500 ve katlarında birer rehberlik normu verilmiş oldu. Rehberlik Araştırma merkezlerine daha fazla rehber öğretmen atanabilecek. İlçede tüm okulların rehberlik normu dolmadan ikinci veya üçüncü normlara atama yapılamayacağı hükmü konuldu. Anaokulu ve ilkokul sınıflarda 10-21 arası öğrenci için bir öğretmen normu verildi. Birleştirilmiş sınıflı okullar ile öğrenci sayısı az olan yerleşim birimlerinin mağduriyeti asgariye çekilmiş oldu.
Sayısal veriler her zaman değişebilir ancak esas olan eğitimin kalitesidir. Son yıllarda yapılan çok önemli değişikliklere rağmen milli eğitimde istenen yol alınamamıştır. Bu acı gerçeğin sebepleri üzerine düşünmek ve gerekli müdahaleleri yapmak şarttır. Bizim dikkatimizi çeken günümüz koşullarını iyi analiz etmiş çağın ruhuna uygun yeni neslin dilini anlayacak çok fazla nitelikli öğretmenimizin yetiştirilememesidir. Yetkili ve etkili yerler bu konuyu ele alıp gerekli çalışmaları yaparlarsa istenen değişimler ve dönüşümler daha hızlı gerçekleşecektir. Şekli olarak binaları düzeltmek kolaydır. Araç gereç almak işin lokal çözümü olur. Esas olan cehalete karşı milli mücadele veren eğitimcilerin maddi ve manevi yönden desteklenmesi, değişik sebeplerle gönül koymuş, motivasyonu düşmüş nitelikli öğretmenlerin en kısa zamanda geri kazanılması şarttır. Su gibi akıp giden zamanda bakanlığın insan kaynaklarını sukutu hayale uğratacak yeni sürprizlere yol açacak uygulamaların azaltılması ve mevzuat olarak istikrarın sağlanması sistemin kullanışlılığını arttıracaktır. Bizden söylemesi…([email protected])