EĞİTİM
Norm Kadro Düzenlemeleri
Bilindiği gibi, 16/7/1999 tarihli ve 99/13184 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 26/04/2013 tarih ve 28629 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu yönetmeliğin 6. maddesinde özel eğitim kurumları hariç bünyesinde 6-8 sınıfları bulunmayan (5.sınıflar neden burada zikredilmemiş?) öğrenci sayısı 150 den az vebirleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan okullara müdür normu verilemeyeceği belirtilmekle birlikte 6287 Sayılı Kanunla ilkokul ve ortaokul olarak yapılandırılan eğitim kurumlarının bir çoğundaöğrenci sayısının 150 nin altına inmesiyle müdür normu da düşmüştür.
Diğer taraftan, ilkokul ve ortaokul aynı binada eğitim-öğretime devam okullar için sözkonusu yönetmeliğin 6. maddesinin son fıkrasında birden fazla okul ve kurumun aynı bünyede yer aldığı kurumlar için bir müdür norm kadrosu verilir denilmesine ve Bakanlık Özel Kalem Müdürlüğü tarafından yayımlanan 2012/20 sayılı Genelge de aynı binada bulunan ilkokul veortaokulların bir müdür tarafından yönetileceği belirtilmesine rağmen, uygulamada aynı binadada olsalar her okul ve kurum için ayrı ayrı kurum kodu ve yönetici normu verilmiştir.
Müdür Yardımcısı normu bakımından 8. maddenin (b) bendinde İlköğretim Okullarına (1) göredüzenleme halen yürürlükte ve öğrenci sayısı 601 e kadar 1 müdür yardımcısı normuverilmektedir.
(1) 25/3/2013 tarihli ve 2013/4530 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Yönetmeliğin 2. maddesiyle, bu maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "İlköğretim okullarında" ibaresi, "İlköğretim kurumlarında", (d) bendinde yer alan "hastane ilköğretim okulları" ibaresi "hastane ilkokulları" şeklinde değiştirilmiştir.
Milli Eğitim Temel Kanunu'nda
'' Madde 24 - (Değişik: 30/3/2012 - 6287/8 md.) İlköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokulolarak bağımsız okullar hâlinde kurulması esastır. Ancak imkân ve şartlara göre ortaokullar,ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir.
Madde 25 - (30/3/2012 - 6287/9 md.) İlköğretim kurumları; dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullarile dört yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkân veren ortaokullar ileimam-hatip ortaokullarından oluşur. '' Denilmektedir.
652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye dayalı olarak yapılan değişiklikle, dağ fare doğurmuş; 6287 sayılı Kanunla ilköğretim okullarının ilkokul ve ortaokul ayrılmasından sonrayürürlükte bulunan norm kadro yönetmeliğindeki hükümler özelliğini yitirmiş durumdadır. Birçok ilkokul ve ortaokulda öğrenci sayısının 150 nin altına inmesiyle müdürlük, öğrenci sayısının601 in altına inmesiyle de müdür yardımcılığı normları düşmüş ve bir çok yönetici, norm kadro fazlası konumuna getirilmiştir. Bu nedenle, okullar yöneticisiz bırakılmış olmasına karşın dahageniş ve detaylı bir şekilde yönetmelik değişikliği beklenirken 26 Nisan 2013 tarihinde 28629 Sayılı resmi gazetede yayınlanan 25/3/2013 tarihli ve 2013/4530 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan bu değişiklik hiçbir derde deva olmadığı gibi sorunların çözümüne de katkısağlamamıştır.
Çünkü; yönetmeliğin müdür normunu belirleyen 6.maddesinde ilköğretim kurumları ifadesizaten geçmekte idi, düzenleme ile müdür yardımcısı normunu belirleyen 8. maddesinin birincifıkrasının (b) bendinde yer alan "İlköğretim okullarında" ibaresi, "ilköğretim kurumlarında" şeklinde değişti değişmesine ama kimi il milli eğitim müdürlükleri ilköğretim kurumları'' ifadesini ilkokul ve ortaokulları kapsayan genel bir ifade olarak algılarken; kimi il milli eğitimmüdürlükleri de aynı binada eğitim veren ilkokul ve ortaokulu kapsayan bir kavram olarakdeğerlendirip bu durumdaki okulların idareci normlarını kurum kodları ayrı olmasına rağmen ikiokullun toplam öğrenci sayısına endeskleyerek norm fazlalığına ilişkin müracaat dilekçeleriniokul idarecisiz kalacak gerekçesiyle geri çevirmektedirler.
Yani sözün özü; yönetmeliklerde muğlak ifadelere yer verilmesi ya da kişiye göre değişebilen yorumlara açık kapılar bırakılması yapılan değişikliklerin sadra şifa olmasına engelteşkil etmektedir.
Celal DEMİRCİ / KAMUAJANS.COM