Bu sorun Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 01.12.2006 tarihinde yürürlüğe girmesi ile ortaya çıkmıştır.
Ondan önceki süreçte ders ücreti hesaplamalarında hafta değil gün baz alınmaktaydı, yani bir sınıf öğretmeni her gün 6 saat derse girdiği varsayıldığında haftada 30 saat derse girmekteydi. Bunun 18 saati maaş karşılığı düşüldükten sonra 12 saati ek ders olara ödenmekteydi.
Buna 1/10 planlamadan 3 saat ücrette eklenince sınıf öğretmeni haftada toplam 15 saat ücret almaktaydı. Bunları günlere dağıttığımızda her gün 6 saat derse girmekte bunun 3 saatini ek ders olarak almaktaydı. Öğretmen bir gün gelmediğinde sadece bu 3 saat ücret olarak kesilmekteydi. Yeni uygulamada ise öğretmenin gelmediği her gün için (Dini Bayramlar, raporlu olunan günler vs) o gün kaç saat dersi varsa o öğretmenin ek dersinden kesilmektedir.
Eskiden gelmediği günde öğretmenin sadece alacağı ücret kesilirken yani bir sınıf öğretmeni o gün bulunan 6 saatin 3 saati kesilirken yeni uygulamada o haftada alacağı ücretin 6 saati kesilmektedir.
Örneğin; Okullar 8-9-10 Ekim 2014 günlerinde açıktır. Bu günlerde bir sınıf öğretmeni toplam 18 saat derse girecektir. Sınıf öğretmeninin maaş karşılığı girmesi gereken ders saati 18 olduğundan bu günler için alacağı toplam ders ücreti hazırlık planlamadan kaynaklanan 1 saatten ibarettir. Yani öğretmen 3 gün okula gelecek ve neredeyse hiç ek ders ücreti almayacaktır. Sadece maaşını hak etmiş olacaktır.
Bunun için; ne güzel tabii ki öyle olması gerekir. Öğretmenler girmedikleri dersin ücretini istiyorlar, hep maaş, hep maaş başka gündemleri yok, en çok ücreti onlar alıyorlar sözleri ve yorumları her zaman yapılıyor. Yeni başlayan bir Öğretmenin ek ders olmadığında eline geçen maaşın 2.135 TL olduğunu belirtelim ve bu yazıdaki amacımızın aşağıda da açıklayacağımız gibi bir adaletsizliği ortaya koymak olduğunu tekrar belirtelim:
8-9-10 Ekim'de okula gelen öğretmenin sadece 1 saat yani 8,5 TL ücret alacağını tekrar hatırlattıktan sonra;
8-9-10 Ekim günlerinde hiç okula gelmeyen (izinli ya da raporlu olan) öğretmen hiç ek ders almaz.
Yani 3 gün gelen ile hiç gelmeyen arasında bir fark yoktur. İşte adaletsizlik buradadır. Bu adaletsizlik de 2006 yılından sonra başlamıştır.
2006 yılından önce bir gün okula gelmeyen öğretmenin sadece o güne ait ek dersi kesilirken ( 3 saat) 2006 sonrasında o günün tamamı (6 duruma göre 7 saat) kesilmektedir. Okula gelinen diğer günler maaş karşılığı sayılmaktadır.
Bu durum ek derslemizin hesaplanma yöntemini değiştirilmesinden kaynaklanmaktadır.
Ek derslemizin hesaplanma yöntemi ise Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın yürürlüğe girdiği 01.12.2006 tarihinden itibaren başlamıştır.
Karar yayınlandıgında bu durum kararda açıkça yazmadıgından anlaşılamamış Milli Eğitim Bakanlığı 27.02.2007 tarih ve 2007/19 Sayılı Genelgesin de açıkça ifade edilmiştir.
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıkartılan ek ders ücreti konulu 2007/19 sayılı genelgenin 4. maddesinin 2. paragrafındaki; "Buna göre; Kararın 8'inci maddesi kapsamında yerine getirilen ders görevleri öncelikle aylık karşılığı, aylık karşılığı ders görevlerini dolduranlar bakımından ise ek ders ücreti karşılığı değerlendirilecektir. Ancak, bu kapsamda cumartesi ve Pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde yerine getirilen ders görevleri, aylık karşılığı ders görevinin doldurulup doldurulmadığına bakılmaksızın ek ders ücreti karşılığına verilecektir" hükümlerine göre haftalıkbazda ekdersler hesaplandıgından bazı günleri tatil olan haftalarda Öğretmen, gelse de, gelmese de aynı ek dersi alıyor. Bu nedenle hiç ek ders ücreti alamıyoruz.
Bu duruma Türk Eğitim Sen Genel Merkezi Milli Eğitim Bakanlığı 27.02.2007 tarih ve 2007/19 Sayılı Genelgenin Bazı Maddelerinin Yürütmesinin Durdurulması ve İptali ile ilgili dava açmıştır.
Açılan dava 06.03.2007 tarih ve 2007/2154 Esas No ile Danıştay 11. Dairesinde devam etmektedir.
Ayrıca; 1/12/2006 tarihli 2006/11350 Sayılı "Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar"ın Bazı Maddelerinin Yürütmesinin Durdurulması ve İptali ile ilgili dava açmıştır.
Açılan dava 11.01.2007 tarih ve 2007/337 Esas No ile Danıştay 11. Dairesinde bazı maddeler, kabul bazı maddeleri ret edilmiştir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna İtiraz Edilmiş sonuçbeklenmektedir.