GÜNDEM
Necip Fazıl ölümünün 30'uncu yılında anılıyor
Mütefekkir, şair, yazar ve gazeteci Necip Fazıl Kısakürek, ölümünün 30'uncu yıldönümünde bir kez daha sevenleri tarafından anılıyor.
Doğduğu gün olan 26 Mayıs'ta toprağa verilen Necip Fazıl Kısakürek'in, en son 1941'de sahnelenen 'Para' adlı oyununun özel gösterimiyle sahnede ve saygıyla anılacak. Bugün saat 20:00'da, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde sahnelenecek olan; sevgi, dostluk, güven ilişkilerinin, paranın belirlediği düzen ve işleyiş karşısındaki olumsuz yanını sorgulayan, 1940'lardan günümüze paranın olumsuz yüzünü sahneye taşıyan 'Para' adlı oyunu Engin Gürmen yönetecek.
NECİP FAZIL'IN HAYATI
Necip Fazıl, 26 Mayıs 1904'te İstanbul'da doğdu. 25 Mayıs 1983'te İstanbul'da vefat etti. Çocukluğu büyükbabasının Çemberlitaş'taki konağında geçti. Bahriye Mektebi'nde, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde öğrenim gördü. Felsefe öğrenimini yarıda bırakarak 1924'te Paris'e gitti. Bu kez Sarbonne Üniversitesi'nde felsefe eğitimi almaya başladı. 1925'te öğrenimini tekrar yarıda bırakıp yurda döndü. 19261939 arasında İstanbul'da çeşitli bankalarda çalıştı. 19391943 arasında Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi, Devlet Konservatuvarı, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde dersler verdi. Yazarlık ve yayıncılık yaptı. İlk şiirleri 1922'de "Yeni Mecmua"da yayınlandı. Milli Mecmua, Hayat ve Varlık dergilerinde yayınlanan şiirleriyle tanındı. 14 Mayıs 1929-Ağustos 1936 yılları arasında 17 sayılık Ağaç dergisini yayınladı. 19431971 arasında "Büyük Doğu" dergisini çıkardı. Son Posta ve Yeni İstanbul gazetelerinde yazarlık yaptı.
1928'de basılan "Kaldırımlar" adlı şiir kitabı büyük ilgi gördü. Bu kitabın ardından uzun süre "Kaldırımlar Şairi" olarak anıldı. 1930'lardan sonra şiirinde tasavvuf etkisi görülmeye başladı. "Sonsuzluk Kervanı" isimli şiir kitabını uzunca bir aradan sonra 1955'te yayınladı. Şiiri, üstün bir algılama sorunu ve mutlak gerçeği, yani Allah'ı arama yolunda sonsuz bir uğraş olarak gördü. Sağlam bir dil yapısına ve trajik öğelere dayanan mistik eğilimli şiirlerinde çağdaş insanın bunalımlarını işledi. Türk şiirinde bir gizem rüzgârı estirdi, Fazıl hüsnü Dağlarca ile Cahit Sıtkı Tarancı'nın da aralarında bulunduğu birçok şair üzerinde etkili oldu. Garip akımının ortaya çıkışıyla şiirden uzaklaştı. Güçlü bir yazım tekniğinin görüldüğü tiyatro oyunlarında ise daha çok korku ve kaygı psikolojisini işledi hatıra, makale ve inceleme türü eserlerinde daha çok din mahreçli ve siyasi/içtimai konuları ele aldı.
NECİP FAZIL'IN ESERLERİ
Cinnet mustatili (Yılanlı Kuyudan)
Nam-ı Diğer Parmaksız Salih
Bir Adam Yaratmak
Çile
Kafa Kâğıdı
O ve Ben
Yunus Emre - Kanlı Sarık
At'a Senfoni
Para - Mukaddes Emanet
Sahte Kahramanlar - İman Ve Aksiyon - Özlediğimiz Nesil - İslam Ve Öbürleri
Hazret-i Ali
Tanrı Kulundan Dinlediklerim
İhtilal
Moskof
Tohum - Künye
Aynadaki Yalan
Reis Bey - Parmaksız Salih
Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu
Babıali
Sosyalizm Komünizm ve İnsanlık
Hitabeler
Peygamber Halkası
İbrahim Ethem - Abdülhamid Han - Siyah Pelerinli Adam
Hesaplaşma - Tarihte Yobaz Ve Yobazlık - Türkiye Ve Komünizm
Esselam
Dünya Bir İnkılap Bekliyor - Yolumuz, Halimiz, Çaremiz - Ruh Muvazenesi - Her Cephesiyle Komünizm
Hac
Tarih Boyunca Büyük Mazlumlar
Türkiye'nin Manzarası
Çerçeve - 1
Nur Harmanı
İman ve İslam Atlası
Müdafaalarım
Veliler Ordusundan 333 (Halkadan Pırıltılar)
Benim Gözümde Menderes
İdeolocya Örgüsü
Mümin Kâfir - Vecdimin Penceresinden - Bir Pırıltı Binbir Işık
Senaryo Romanlarım: Sen Bana Ölümü Yedirdin - Deprem (Çile) - Kâtibim - Villa Semer - Vatan Şairi Namık Kemal - Canım İstanbul - Ufuk Çizgisi - Son Tövbe - En Kötü Patron
Çöle İnen Nur
Son Devrin Din Mazlumları
Öfke ve Hiciv
Sabır Taşı - Ahşap Konak
Ulu Hakan II. Abdülhamid Han
Başbuğ Velilerden 33 (Altun Halka)
Çerçeve - 2
Konuşmalar
Rabıta-i Şerife
Doğru Yolun Sapık Kolları
Başmakalelerim - 1
Tasavvuf Bahçeleri
Çerçeve - 3
Namık Kemal
Hücum ve Polemik
Rapor - 1 - Rapor - 2 - Rapor - 3
Rapor - 4 - Rapor - 5 - Rapor - 6
Rapor - 7 - Rapor - 8 - Rapor - 9
Rapor - 10 - Rapor - 11 - Rapor - 12 - Rapor - 13
Yeniçeri
Reşahat
Başmakalelerim - 2
Mektubat
Başmakalelerim - 3
Çerçeve - 4
Gönül Nimetleri
Edebiyat Mahkemeleri - Doğu Edebiyatı - Dil Raporları -
Çerçeve - 5
Hadiselerin Muhasebesi. 1
Sakarya Türküsü
Kaldırımlar
Vahdeddin
KÜLTÜR BAKANLIĞI'NDAN KISAKÜREK MESAJI
Kısakürek için bugün Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından anma mesajı yayınlandı. Çelik, mesajında Necip Fazıl Kısakürek için şunları söyledi: "Mütevazı, inançlı, azimli yapısıyla demokratik gelişimimize öncülük eden Necip Fazıl Kısakürek'i vefatının 30. yılında hasretle anıyor, onun inandığı değerlerin ülkemizi daha müreffeh yarınlara ulaştıracağına yürekten inanıyorum"
Bakan Çelik, Necip Fazıl Kısakürek'in mütevazı, inançlı, azimli yapısıyla demokratik gelişime öncülük ettiğini belirtti.
Çelik, mütefekkir, şair, yazar ve gazeteci Kısakürek'in vefatının 30. yılı nedeniyle yayımladığı mesajda, genç yaşlarda yazmaya başladığı şiirleri ve tiyatro eserleriyle gönüllerde yer edinen Kısakürek'in, yakın dönem edebiyat tarihimizin örnek alınan seçkin şairlerinden olduğunu ifade etti.
Fikirleriyle her zaman ülkesinin siyasi ve kültürel gelişimine hizmet eden Kısakürek'in Türk edebiyatının yapı taşlarından olduğunu vurgulayan Çelik, "Mütevazı, inançlı, azimli yapısıyla demokratik gelişimimize öncülük eden Necip Fazıl Kısakürek'i vefatının 30. yılında hasretle anıyor, onun inandığı değerlerin ülkemizi daha müreffeh yarınlara ulaştıracağına yürekten inanıyorum" ifadesine yer verdi.