EĞİTİM
Nabi Avcı Soruları Cevaplıyor / canlı izle
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı TRT Haber'de önemli açıklamalarda bulundu. TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör'ün konuğu olan Avcı, TEOG sınavlarından ailelerin de öğrencilerin de memnun olduğunu belirtti ve "Bunlar abartılacak konular değil, normal sınavlardır" ifadelerini kullandı.
Temel öğretimden ortaöğretime geçişte geçmiş dönemde alınan sınav notlarının da hesaplandığını belirten Bakan Avcı, TEOG sınavlarının telafisi olmayan sınavlar olmadığını belirtti. Sistemin oturduğunu belirten Avcı, SBS'nin tek bir sınav olduğunu ve bundan dolayı dersler ihmal edildiğine vurgu yapan Avcı, "Şimdi öyle değil, şimdi çocuklarımızda, öğretmenlerimiz de biliyorlar ki derslerden bu sınavlar yapılıyor" ifadelerini kullandı.
500 BİN ÖĞRENCİ İLK ÜÇ TERCİHİNDEN BİRİNE YERLEŞTİ
Bakan Avcı, TEOG sınavlarına giren öğrencilerden 500 binin ilk üç tercihinden birine, 1 milyon 57 bin öğrencinin de 15 tercihten birine yerleştiğini belirtti.
Çocukların tercih etmedikleri ya da istemedikleri okullara yerleştirildiği yönündeki iddialara da cevap veren Avcı, 15 tercih hakkı olduğunu bu tercihlere yerleşemeyen öğrenciler için de yine 6 okul türünde tercih hakkı tanındığını söyledi. İlk 15 tercihine yerleşemeyen öğrencilerin kendi ilçeleri öncelikli olarak yerleştirildiklerini belirten Avcı, ikametlerinden uzak bölgelerdeki okullara yerleştirmelerle ilgili de bilgi verdi.
Özel okullarda eğitim gören ya da açık liseleri tercih etmek isteyen öğrencilerin sisteme hiç girmediğini ve bunların sayısının 312 bin olduğunu söyleyen Avcı, bu öğrencilerin ne 15 okul tercihi yaptığını ne de 6 okul grubundan birini tercih ettiğini ifade etti.
Bazı öğrencilerin istemediği halde imam hatip okullarına kayıt yaptırıldığı şeklindeki iddialara da cevap veren Avcı, geçtiğimiz yıl 90 binin üzerinde öğrencinin imam hatip okullarını tercih ettiğini bunlardan sadece 54 binin imam hatiplere kayıt yaptırabildiğini söyledi.
3 bin 500 TL TEŞVİK VERİYORUZ
Başarılı öğrencilere verilen teşviğe de değinen Avcı, "Bu sene ilk defa, devlet okulundan özel okula gidecek öğrencilere aile durumu, başarı durumu uyuyorsa, 3 bin 500 TL teşvik veriyoruz. Bundan yararlanabilmek için devlet okuluna kayıtlı olması gerekiyor" dedi.
DERSHANELER İÇİN SON TARİH 1 EYLÜL 2015
Dershanelerin kapanma sürecine ilişkin de bilgiler veren Avcı, son tarihin 1 Eylül 2015 olduğunu söyledi. Bu tarihten itibaren dershanelerin ya özel anaokulu, ya özel ilkokul, ya özel ortaokul ya da lise olarak eğitimine devam edebileceğini söyledi. Dershanelerin KPSS gibi ya da farklı kurslara da dönüşebileceğini belirten "Yasa dershanecilik yapmayı engelliyor" diye konuştu.
TAKVİYE KURSLARINDA ÜCRETLER ARTACAK
Takviye kurslarına da değinen Avcı, ihtiyacı olan öğrenciler için takviye kursları açacaklarını belirtti. 17 bin 666 okulda 2 milyonun üzerinde öğrencinin takviye kurslarına katıldığını açıklayan Avcı, bu kurslarda 104 bin 799 öğretmenin görev yaptığını söyledi. "Bu öğretmenlerimiz çok düşük bir ücret karşılığında görev yapıyorlar" diyen Avcı, "Saati 10 TL değil. Ben hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bunu arttıracağız, hiç olmazsa iki katına çıkaralım diye konuştuk" şeklinde konuştu.
Bakan Avcı, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek Eğitim Kongresi ve Eğitim Şurası'na ilişkin de bilgiler verdi.