EĞİTİM
Nabi Avcı Soruları Cevapladı
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı CINE5'te soruları cevapladı.
04 Ekim 2013, Cuma
Nabi Avcı Öğretmen Atama Sorularını Canlı Yayında Cevapladı.Nabi avcı şuana kadar ücretmenli öğretmenlik, norm fazlallığı, alan değişikliğine değindi.
Öğretmen Atamaları 125 bin açık var ama 250 bin atama bekleyen öğretmen var. Bu nedenle herkesi atamamız mümkün değil. Tabi bu noktada "bizi niye okuttunuz?" sorusunu sormakta öğretmenlerimiz haklılar. Bu soruya şöyle cevap vereyim: Niğmet hanım zamanında başlatılmış ve benimle birlikte tamamlanmış projede ODTÜ, GAZİ Üniversitesi gibi üniversitelerimiz yer aldı ve çok değerli öğretmen istihtamı projesi hayata geçirildi. "Şubatta atama var mı?" sorusuna ise Nabi Avcı "Başbakanda söyledi şubatta atama yok." dedi.
2023 sonrasında hangi alanda hangi nitelikte öğretmene ihityaç duyulacak bu belirlendi ama ne yazik ki geç kalınmış bir çalışma bunu kabul ediyoruz. Keşke daha önce yapılmış olsaydı.
Ücretli öğretmen konusu 80 bin civarında ücretli öğretmen olduğu ve bunun yerine kadrolu öğretmenlerin niçin görev almadığı sorusuna bakan şu şekilde cevap verdi: "Bu bir bütçe meslesi dolayısı ile optimumu bu sene yakalamaya çalıştık ve 40 bin öğretmen aldık ama gönül ister ki daha fazla alabilelim."
Niye öğretmen alımına değil de diğer alanlara harcama yapılıyor Bu soru diğer alanlar içinde sorulabilir. Bu sağlıklı bir yaklaşım olmaz. Şunu da ekleyeyim son 5, 6 yıldır en fazla bütçe MEB'e ayrılıyor. Bunun hepsinin öğretmen istihtamına yansımamasının sebeplerinden birisi örneğin İstanbul'a 25 bin ek derslik yapmamıza rağmen hala 129 bin ek dersliğe ihtiyaç var. Bu ve buna benzer giderlerimizde mevcut.
Öğretmen Açığı var mı? Öğretmen açığı sorunu var doğrudur o nedenle ücretli öğretmen alımı var. Bütçemiz el vermediği için ücretli öğretmenler görev alıyor.
Ücretli öğretmenlik kaldırılacak mı? Şu an ki bütçe buna izin vermiyor.
Atama yapılırken kadro dağılımı nasıl yapılıyor? Atama yapılırken önce ihtiyaç duyulan branş sonra en çok öğretmen ihtiyacı olan şehirler belirlendi ve ona göre öğretmen kadrolarının dağılımı gerçekleştirildi.
Alan değişikliği iptali Olayın özü şu: Sınıf öğretmenleri norm fazlası olunca başka alanlara geçtiler sonra mahkeme bu geçişi hukuken geçersiz buldu. Mütala ile olmaz karar almalısınız dedi. Alan değiştirenlerin tekrar eski alanlarına dönüş olmayacak.
Felsefe Mezunları Felsefe mezunları psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmenliği istiyorlar ancak 80 sayılı karara göre hareket etmek durumundayız
Okullarda serbest kıyafet Devlet okullarında özellikle aileler tarafından forma talebi kamuoyunda oldukça fazla bu nedenle serbest kıyafet uygulaması devam ediyor ancak bunun içersinde forma da seçilebilir. Velilerin yüzde %51 ne isterlerse ona göre kıyafet uygulaması okullarda uygulanacaktır. Forma seçilirse bu forma en az 4 yıl boyunca değiştirilemeyecek çünkü her yıl aileleri farklı forma almalarına mecbur bırakılamaycak.
Sosyal bilimler lisesi kapatılmayacak Son günlerde sosyal bilimler lisesi kapatılacak söylentisi gerçeği yansıtmıyor. Dershaneler Ne Zaman Kapatılacak? Dershaneler ocak ayından iştibaren ruhsat alamayacak ve yenileyemeyecek. Özel okula dönüşeceklere arsa temini gibi teşvikler verilecek. 3 yıl gibi bir süre içersinde de özel okul olma yeterliliklerini tamamlamaları istenecek.
Yönetici Rotasyonu Mayıstan itibaren yapılacaktır.
Nabi Avcı Öğretmen Atama Sorularını Canlı Yayında Cevapladı.Nabi avcı şuana kadar ücretmenli öğretmenlik, norm fazlallığı, alan değişikliğine değindi.
Öğretmen Atamaları
125 bin açık var ama 250 bin atama bekleyen öğretmen var. Bu nedenle herkesi atamamız mümkün değil. Tabi bu noktada "bizi niye okuttunuz?" sorusunu sormakta öğretmenlerimiz haklılar. Bu soruya şöyle cevap vereyim: Niğmet hanım zamanında başlatılmış ve benimle birlikte tamamlanmış projede ODTÜ, GAZİ Üniversitesi gibi üniversitelerimiz yer aldı ve çok değerli öğretmen istihtamı projesi hayata geçirildi.
"Şubatta atama var mı?" sorusuna ise Nabi Avcı "Başbakanda söyledi şubatta atama yok." dedi.
2023 sonrasında hangi alanda hangi nitelikte öğretmene ihityaç duyulacak bu belirlendi ama ne yazik ki geç kalınmış bir çalışma bunu kabul ediyoruz. Keşke daha önce yapılmış olsaydı.
Ücretli öğretmen konusu
80 bin civarında ücretli öğretmen olduğu ve bunun yerine kadrolu öğretmenlerin niçin görev almadığı sorusuna bakan şu şekilde cevap verdi: "Bu bir bütçe meslesi dolayısı ile optimumu bu sene yakalamaya çalıştık ve 40 bin öğretmen aldık ama gönül ister ki daha fazla alabilelim."
Niye öğretmen alımına değil de diğer alanlara harcama yapılıyor
Bu soru diğer alanlar içinde sorulabilir. Bu sağlıklı bir yaklaşım olmaz. Şunu da ekleyeyim son 5, 6 yıldır en fazla bütçe MEB'e ayrılıyor. Bunun hepsinin öğretmen istihtamına yansımamasının sebeplerinden birisi örneğin İstanbul'a 25 bin ek derslik yapmamıza rağmen hala 129 bin ek dersliğe ihtiyaç var. Bu ve buna benzer giderlerimizde mevcut.
Öğretmen Açığı var mı?
Öğretmen açığı sorunu var doğrudur o nedenle ücretli öğretmen alımı var. Bütçemiz el vermediği için ücretli öğretmenler görev alıyor.
Ücretli öğretmenlik kaldırılacak mı?
Şu an ki bütçe buna izin vermiyor.
Atama yapılırken kadro dağılımı nasıl yapılıyor?
Atama yapılırken önce ihtiyaç duyulan branş sonra en çok öğretmen ihtiyacı olan şehirler belirlendi ve ona göre öğretmen kadrolarının dağılımı gerçekleştirildi.
Alan değişikliği iptali
Olayın özü şu: Sınıf öğretmenleri norm fazlası olunca başka alanlara geçtiler sonra mahkeme bu geçişi hukuken geçersiz buldu. Mütala ile olmaz karar almalısınız dedi. Alan değiştirenlerin tekrar eski alanlarına dönüş olmayacak.
Felsefe Mezunları
Felsefe mezunları psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmenliği istiyorlar ancak 80 sayılı karara göre hareket etmek durumundayız
Okullarda serbest kıyafet
Devlet okullarında özellikle aileler tarafından forma talebi kamuoyunda oldukça fazla bu nedenle serbest kıyafet uygulaması devam ediyor ancak bunun içersinde forma da seçilebilir. Velilerin yüzde %51 ne isterlerse ona göre kıyafet uygulaması okullarda uygulanacaktır. Forma seçilirse bu forma en az 4 yıl boyunca değiştirilemeyecek çünkü her yıl aileleri farklı forma almalarına mecbur bırakılamaycak.
Sosyal bilimler lisesi kapatılmayacak
Son günlerde sosyal bilimler lisesi kapatılacak söylentisi gerçeği yansıtmıyor.
Dershaneler Ne Zaman Kapatılacak?
Dershaneler ocak ayından iştibaren ruhsat alamayacak ve yenileyemeyecek. Özel okula dönüşeceklere arsa temini gibi teşvikler verilecek. 3 yıl gibi bir süre içersinde de özel okul olma yeterliliklerini tamamlamaları istenecek.
Yönetici Rotasyonu
Mayıstan itibaren yapılacaktır.