GÜNDEM
Myanmar'da en zoru Müslüman çocuk olmak
Myanmar'da Müslüman çocukları günde 1 dolara ağır işlerde çalışmak zorunda kalıyor.
16 Ekim 2013, Çarşamba
Güney Asya ülkelerinden Myanmar'da var olma savaşı veren binlerce Rohingya çocuk, son derece güç koşullar altında yaşıyor.
Budistlerin çoğunlukta olduğu 60 milyon nüfusa sahip Myanmar'da yaşayan Rohingya Müslümanları ile görüşme fırsatı yakalayan Associated Press (AP) haber ajansı muhabirleri, özellikle çocukların ağır işlerde çalıştırıldığına işaret etti.
Hükümete ait bir inşaat ajansında çalışan 10 yaşındaki Enver Sardad, kendisine sorular soran muhabire her gün içi taş dolu, kilolarca ağırlığında kovaları taşımak zorunda olduğunu anlattı. Tüm vücudunun ağrıdığını, taşıdığı yük nedeniyle başının döndüğünü ve kendisini hasta hissettiğini belirten Enver, "Aileme yardımcı olmak için çalışmak zorundayım" dedi.
Okula gidemeyen, yeterince beslenemeyen ve sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Rohingya çocuklarının çok büyük bir kısmı, 1 Amerikan dolarından daha az ücretlerle ağır işlerde çalışıyor.
İnşaat Bakanlığı, Rohingya çocuklarını günlük bin kyata istihdam ediyor. Bir Amerikan doları, yaklaşık 974 kyata denk düşüyor. Sabah gün doğmadan kamyonlarla köylerinden toplanan çocuklar, güneş altında 8 saat boyunca ırmak yataklarından taş topluyor.
114 öğrenciye bir öğretmen
Ba Gone Nar köyünde yaşayan Sak, köydeki okula 6-14 yaşlarında bin 250 çocuğun kayıtlı olduğunu ve sadece 11 öğretmenin çalıştığını söyledi. Sak, her 114 öğrenciye bir öğretmenin düştüğü okulda bir şey öğrenmenin imkansız olduğuna dikkat çekti.
Myanmar'da Rohingya Müslümanlarının Tıp Fakültesi'nde gitmesi yasak. Eyaletin Rohinglayarın çoğunlukta olduğu kuzey bölgesinde üniversite bulunmuyor ve Müslümanların, herhangi bir nedenle bölgeyi terk etmelerine de izin verilmiyor.
Sadece eyalet başkenti Sittwe'de yaşayan çok az sayıda Rohingya, üniversite eğitimi alabiliyor. Bunlardan 25 yaşındaki Sayid Alum, Myinn Hlut köyünde Rohingya çocuklarına öğretmenlik yapıyor. Budistlerin kendilerini aşağıladığını belirten Alum, "Bize 'vatandaş bile değilsiniz. Ne diye okula gidesiniz' diyorlar" diyerek tepkisini dile getirdi.
Myanmar hükümetince Hindistan'tan gelen göçmenler olarak görülen Rohingya Müslümanları, 1982'de kabul edilen yasa ile vatandaşlık haklarını kaybetmişti. Rohingyalar, "devletsiz" sayılıyor.
Geçen yıl eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 200 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 250 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
Her yıl binlerce Rohingya, Arakan'dan kaçıp teknelerle diğer ülkelere gitmeye çalışıyor.
Myanmar hükümeti, yabancı gazetecilerin ülkeye girmesine nadiren izin veriyor.