DİYANET
Müftülükler Revizyona mı Uğrayacak?
Diyanet İşleri Başkanlığı, ülke genelinde görev yapan ilçe müftülerini Antalyada bir araya getirdi. Dört gün süren seminere Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de katıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, seminerde yaptığı konuşmada Suriyede yaşanan insanlık dramına işaret ederek, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından başlatılan insani yardım kampanyası hakkında bilgi verdi.
Suriyeli kardeşlerimize yardım etmek, hem insani hem de İslami görevimiz
Suriyedeki kardeşlerimize yardım Cuması adı altında Cuma namazı sonrası tüm camilerden yardım toplanacağını söyleyen Başkan Görmez, Suriyede iki yıldır devam eden ve insanlık dramına dönüşen iç çatışmalarda açlıktan ölümlerin başladığını belirterek Sebepleri ne olursa olsun bugün bütün insanlığın Suriyedeki durum hakkında sonuçlara bakması lazım. dedi.
Kampanyanın iki ateş arasında kalmış sivil halka yönelik bir insani yardım kampanyası olduğunu kaydeden Başkan Görmez, Suriyede zulüm altında kalan kardeşlerimiz bizim 5-6 asır birlikte yaşadığımız, aynı inancı, aynı tarihi paylaştığımız akrabalık ilişkilerimiz olan kardeşlerimizdir. Onlara yardım elini uzatmak hem insani hem de İslami görevimizdir. Suriyede bir insan ölüyor dünyada bütün insanlık ölüyor. Bütün insanlığı rehin olmaktan kurtarmanın yolu mazluma yardımcı olmaktır. Mazlumun dili, dini, meşrebi, mezhebi, görüşü sorulmaz. diye konuştu.
Yeni bir müftülük yapılanması şart
Seminerde ülke genelinden 840 ilçe müftüsünün ilk kez bir araya geldiğini kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, heyetin sadece buluşmasının bile bir bereket olduğunu belirterek bu bereketli buluşmaların ardından müftülerin görev yerlerine bir eylem planı ile dönmeleri gerektiğini vurguladı.
Ülkenin, İslamın ve insanlığın içinden geçtiği süreç dikkate alındığında mevcut müftülük tarzı ve yönetimi ile devam edilmemesi gerektiğini dile getiren Başkan Görmez, bütünüyle muhasebesi yapılmış, üzerinde düşünülmüş yeni bir müftülük yapılanması ile yola devam etmenin artık kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şöyle devam etti:
Öncelikle şehrin manevi hayatına hizmet edecek bir üst istişare kurulu oluşturulmalı
Önce şehrin manevi idaresini, manevi hayatını ayağa kaldırmak konusunda müftülerimizin bir koordinasyon görevi üstlenmesi lazım. Bundan kastım, müftülerimizin şehrin manevi hayatını teşhis, tespit ve görülen eksikliklerin tedavisine başlamadan önce kendi başkanlığında şehrin manevi hayatını yönetecek bir üst kurul oluşturması gerekliliğidir. Vaiz, vaize, din görevlileri, STKlar, İlahiyat fakültesi hocaları, İmam Hatip Lisesi müdürü, meslek dersleri hocaları ve din dersi hocalarından oluşan ve şehrin manevi hayatına hizmet edecek bir üst istişare kurulunu o ilçedeki ve ildeki müftümüzün oluşturması gerekiyor.
Şehrin manevi hayatının önündeki bütün engeller tespit edilmeli
İkinci adımın da şehrin manevi hayatının önündeki bütün engellerin tespit edilmesi olduğunu dile getiren Başkan Görmez, engeller tespit edilmediği takdirde şehrin eğitim ve irşat faaliyetlerinin de koordine edilemeyeceğini vurguladı. Başkan Görmez, şöyle konuştu:
Bulunduğunuz görev yerinde aile hayatı ne durumda, boşanma oranları nedir, kaç sokak çocuğu var, uyuşturucu ve alkol tüketimi ne oranda, Sabah namazına kaç insanımız geliyor, bunlardan kaçı genç? Hastanede yatan hastalardan hapishanede yatan mahkûmlara kadar o şehrin toplum hayatına dair tüm bilgileri elimizde bilimsel olarak istatistiksel rakamlarla bulundurmalıyız. Bilimsel olarak o şehrin manevi hayatını teşhis etmeden tedaviye başlayamayız.
Uzun vadeli bir programlama yapılmalı
Bu teşhis ve tespitlerin ardından plan ve program aşamasına geçilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Görmez, Müftülerimizin mevcut duruma bakarak görev süresi boyunca yapacaklarını programlaması lazım. Faaliyetlerinden, etkinliklerine hutbe ve vaaz konularından çocuklara, gençlere ve kadınlara yönelik irşat hizmetlerine kadar uzun vadeli bir programlama yapılması gerekiyor. diye konuştu.
29 Aralık Cumartesi günü genel değerlendirme ile son bulacak seminere ayrıca Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz ve Dr. Ekrem Keleş de katıldı.