EĞİTİM
Müdürlük mülakatında başarılı olanların sendikal dağılımı
Ağustos ayında binlerce okul müdürünü hukuku, hak ve adaleti hiçe sayarak görevden alan MEB, görevden alınanların yerine görevlendirilecek yeni müdürleri belirlerken de şaşırtmadı.
Hükümeti koşulsuz destekleyen bir-sendikaya üye olmayan müdürlerin neredeyse tamamını görevden alan MEB, İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde yapılan göstermelik mülakatla, onların yerine ağırlıklı olarak siyasi/sendikal vesayete “evet” diyenleri okul müdürlüklerine getirdi.
İl Milli Eğitim Müdürlükleri, okul müdürlüklerine görevlendirme yapmak için, sonucu daha en başından belli olan ve kimlerin müdür olacağının yazıldığı listelerin ortalıkta dolaştığı bir ortamda göstermelik ve hukuksuz bir mülakat yaptı. Objektiflikten uzak, hiçbir ilmi kriteri bulunmayan bu mülakat sonucunda ortaya, “güler misin, ağlar mısın” dedirtecek, evlere şenlik bir sonuç çıktı.
Aktif Eğitimciler Sendikası olarak daha en başta MEB’i uyarmış; kayırmacılığın, haksızlığın, hukuksuzluğun önlenebilmesi için mülakatların görüntülü kayda alınmasını önermiştik. Ancak, son dönemde yaptığı tartışmalı eğitim düzenlemeleriyle milletimizi sürekli tedirgin eden MEB, bu yöndeki talepleri hiçe saydı. Ne görüntülü ve sesli kayıt yapıldı ne de verilen cevaplar tutanağa yazıldı. İstisnai olarak yazılanlar da, okutulup imzalatılmadı.
Değerlendirme sonuçlarına göre, mülakata katılan adaylardan bir-sendikanın il ve ilçe teşkilatlarında görevli kişilere, 90-95 gibi yüksek puanlar verilirken diğer adaylara ise daha düşük puanlar verilmek suretiyle idareci olma şansı tanınmadı.
Sözlü sınav sonuçlarının ilan şekline gelince değerlendirmelerde adil davrandığını düşünen 64 il milli eğitim müdürlüğü mülakatlara katılan tüm adaylar ile adaylara verilen (özellikle aldıkları demiyorum) puanları liste halinde ilan etme cesaretini gösterirken; 17 il milli eğitim müdürlüğü ise yaptıkları değerlendirmeleri liste halinde ilan etmekten haya ettikleri için sadece ilgili adayın TC kimlik numarasını girerek görebileceği şekilde yayınlamıştır.
Listelerin kamuya açık olduğu şehirlerde bile yüksek puanların hükümete yakın sendikanın bazı üyelerine verildiği görülürken, aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Kayseri, Samsun, Gaziantep, Diyarbakır, Erzurum ve Sivas gibi büyük şehirlerin de bulunduğu birçok ilde, sözlü sınav sonuç listeleri sadece TC numarası ile görülecek şekilde gizlendiğinden vehametin boyutlarını sizlerle paylaşamıyoruz.
Şaibeli bir şekilde belirlenen mülakat komisyonları, şaibeli değerlendirmelerle okullarımıza yeni yöneticiler belirledi. Örneğin, Ağrı Diyadin’de, bir hanımefendi meslektaşımız eşinin şube müdürü sıfatıyla üyesi olduğu komisyon tarafından mülakata alındı ve yüksek puanla müdür yapıldı.
Yapılan mülakatlarda, kimi adaylara 3 soru sorulurken, kimilerine 10 soru yöneltildi.
Dahası, okullarımızı emanet edeceğimiz yeni yöneticilere yöneltilen soruların içerikleri de hayret uyandırdı.
İşte “eğitim ve okul yöneticiliğiyle ne alakası olduğu anlaşılamayan” ve “adayların okul müdürü olma becerilerini ölçmek üzere” sorulardan bazıları:
- Aspirinin hammaddesi nedir?
- Pinokyo’nun yazarı kimdir?
- Don Kişot nasıl ortaya çıktı?
- Keşanlı Ali Destanı’nı kim tiyatroya çevirdi?
- Tunus halk kahramanının adı nedir?
- Süreli yayınlardan hangilerini takip ediyorsunuz?
- Günümüz alimlerinden kimleri takip ediyorsunuz?
- Müdürlük sözlü sınavına neden başvurdunuz?
Yeni okul müdürleri belirlenirken, neyi, nasıl ve ne amaçla ölçtüğü meçhul şaibeli sorularla hiçbir kaydın alınmadığı “kayıtdışı” bir sözlü sınav yapılmıştır.
Ağustos ayında yapılan hak, adalet ve hukuk kavramlarından yoksun bir değerlendirmeyle binlerce liyakatli, tecrübeli, birikimli okul müdürünü görevden uzaklaştıran MEB, yeni müdürleri belirlerken de “ben yaptım oldu” mantığıyla eğitim bilimlerine, akla, izana, insafa, vicdana, hukuka aykırı bir yol izlemiş, okulların tamamına yakınını bakanlığın şaibeli uygulamalarını her şeye rağmen alkışlayan bir sendikaya emanet etmiştir.
Sonuçları liste olarak ilan etme cesareti gösteren illerden sağlıklı sonuçlarına ulaştığımız Amasya, Antalya, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Mersin, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Nevşehir, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak ve Zonguldak’ta ilan edilen sonuçlara göre;
Mülakata katılan çok sayıda eğitimci, sınavın hemen öncesinde sözlü sınavın kayda alınması taleplerinin kabul edilmediğini, EK:2 puan sıralamasında bölgesinde en önde olmasına rağmen, düşük puan verilerek hakkının çiğnendiğini, objektif bir ölçme-değerlendirme yapılmadığını belirterek, sonuçlara itiraz etmiştir. AKTİF EĞİTİM-SEN olarak haksızlığa uğradığını düşünen meslektaşlarımızı maruz kaldıkları hukuksuzluklar karşısında yasal zeminde sendikal mücadeleye davet ediyoruz. Yapılması gereken öncelikle milli eğitim müdürlüklerine itiraz edilmesi, ardından da -gerekirse- hukuki mücadele başlatılmasıdır. Bu konuda örnek itiraz dilekçelerine AKTİF EĞİTİM-SEN internet sitesinden ulaşılabilir. AKTİF EĞİTİM-SEN hukuk servisi tarafından hukuki mücadele vermek isteyen üyelerimize her türlü hukuki desteği vereceğiz.