EĞİTİM
Milli Eğitimde Skandalın Daniskası!...
Hatırlayacaksınız; birkaç sene önce bayağı bayağı tartıştık;
YGS’de “şifreleme” yöntemiyle katakulli çevrildi mi çevrilmedi mi?
Üniversiteye giriş sınavları başından beri sorunlu.
Daha doğrusu YÖK kurulduğundan bu yana.
12 Eylül askeri yönetimin göreve getirdiği İhsan Doğramacı öyle bir sistem kurdu ki, herkes bu sistemden müşteki ama kimse de kaldıramıyor.
2002’den bu yana tek başına iktidar olan AK Parti YÖK’ü kaldıramadı…
Sadece bu bile başlı başına handikap!
Hani, nerede “eğitim” devrimi!
Karamizah olan yanı ise CHP’yle ilgili olanı; varlığını “YÖK kaldırılmalı” argümanına bağlayan sol tam bir statükoculuk örneği göstererek epeyce uzun bir süredir YÖK’e sarıldı.
Şifreleme iddiasına gelince;
Şifreleme ya da son moda deyimle algoritma iddiaları delile muhtaç…
Böyle bir şifreleme yöntemi her sınav sonucunda çıkabilir. Önemli olan bu şifre sınavdan önce adaylara verilmiş mi, verilmemiş mi?
Bunun tespiti var mı?
***
Bu ve benzeri soru/sorular yıllarca kafaları karıştırırken şimdi bir de TEOG meselesi çıktı ortaya!
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, (TEOG) Milli Eğitim Bakanlığının, liselere geçişte, 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından başlayarak uygulamaya koyduğu sistem.
SBS kaldırıldı yerine TEOG getirildi.
Sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava giren öğrenciler, ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yıl sonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleştirilecek.
Yılda iki kez yapılan sınavlar gerçekleştirildi. Önümüzdeki günlerde sınav sonuçlarının açıklanması bekleniyor.
İlk sınavda şöyle bir mağduriyet yaşadı öğrenciler; bazı sorular hatalı kabul edilerek iptal edildi. Dolayısıyla puanları 2 soru eksiltilmiş olarak hesaplandı. Fakat, sınava giremeyip telafi sınavından yararlanan öğrenciler –sorular farklı olduğu için- böyle bir tabloyla karşılaşmadı.
Bu başlı başına bir mağduriyetti ama Bakanlıktan bu mağduriyeti umursayan olmadı.
***
Şimdi ise daha büyük bir skandalla karşı karşıyayız;
Sırasıyla gidelim;
* Özel okullar Türkçe, Matematik ve Fen puanlarına ve 8’inci sınıf TEOG puanlarına göre öğrenci alacaklar. Ancak, bu yıl biraz sıkıntılı. Nedeni de Milli Eğitim Bakanlığı sıralamaları “öğrencilerin özel bilgileri”ni gerekçe göstererek paylaşmayacak. Bu durumda en tepedeki Kolejden en düşük koleje kadar kayıtlar nasıl yapılacak merak konusu. Bu birinci sorun!
* 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında adaylar tercih yapmak için e-okulun başına oturacak. Burada önlerine üç şık çıkacak: Özel okulu tercih ettim, Güzel Sanatlar Lisesi’ni tercih ettim ve Tercih Yapmak İstiyorum. İlk iki tercihi işaretlerse tercih yapamayacaklar. Ancak, özel okul ya da güzel sanatlar lisesine yerleşse bile diğer devlet liselerinde şansını denemek istiyorsa adayların bu iki şıkı işaretlememeleri gerekiyori...
* Tercih yapacaklar A grubu denilen bölümde 15 okuldan birini seçecek. Bakanlık, özel okulların tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapında puan üstünlüğüne göre yüzde 5’lik dilim içerisinden alabilecekler. Ancak, bu dilim sıralama olmadan nasıl belli olacak, bu yüzde 5’lik dilim, özel okulların alması gereken yüzde 3’lük kontenjandan mı seçilecek henüz net değil. Burası da tam bir muamma!
* Bu yıla asıl damgasını vuracak yenilik –yenilik denilirse elbette- nakiller. Zira, nakillerde puan sınırlaması kalktı. Boş kontenjanı olan bir okula başvururken artık puanın hiç önemi yok. Yeter ki, başvuranların puanı sizin puanınıza yakın olsun. Bu da 500 puanlık okula 300 puanlı öğrencinin girme ihtimali demek.
* İşte skandalların da skandalı tam da burası. Diyelim ki çocuğunuzun 450 puanı mevcut. 480 puanla öğrenci alan okula ilk etapta giremeyecek haliyle. Buraya kadar tamam. Ama şöyle oluyor; 480 puanla öğrenci alan okulda boş kontenjanlar, okula en yakın oturanlar –adres dolayısıyla- tarafından doldurulacak. Yani, sizin çocuğunuz 450 puanı varken bu okula giremeyecek ama 400 puanı olan fakat adresi tutan bir başka öğrenci söz konusu okula kayıt yaptırabilecek.
* Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı başta olmak üzere Bakanlığın kurmay heyeti böyle bir skandala nasıl imza attılar/atıyorlar benim hafsalam almıyor doğrusu. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini temenni ediyorum.
* Şöyle de bir risk var; nakiller okullardaki kontenjanı daha da boşaltabilir. Hem özel okula yerleşmiş, hem de daha düşük puanlı okula girmiş öğrencilerin nakille yüzü gülebilir. Nakiller 25-28 Ağustos’ta yapılacak ancak, Eylül ayına kadar devam edecek.
* Bu yıl ortaokul 8’inci sınıfta çocuğu olan veliye yaz boyunca rahat yok. 11 Haziran’a kadar sonuçları merakla bekleyecekler, ama asıl işleri 4 Temmuz sonrası. Hangi okula nasıl koşturacaklar, planlarını nasıl yapacaklar?
SAYIN BAKAN LÜTFİ ELVAN’A MARUZATIMDIR!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’a buradan seslenmek istiyorum.
* Sayın Bakanım, 2007’den bu yana milletvekilisiniz, bir süredir de Bakanlık koltuğunda oturmaktasınız. Gazetecilerin nasıl zor şartlarda çalıştıklarını, haber peşinde koşturan muhabirlerin karşılaştığı güçlükleri de az çok bilirsiniz.
* Sayın Bakanım; İstanbul’da hemen hemen tüm toplu taşıma araçları gazetecilere ücretsiz iken size bağlı olarak faaliyet gösteren Marmaray’ı gazeteciler ücretsiz kullanamıyor.
* “Asrın projesi” olduğu iddia edilen Marmaray’ı sarı basın kartı sahibi gazeteciler neden ücretsiz kullanamıyor?
* Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) konuyla ilgili olarak, basın mensuplarının Marmaray’dan ücretsiz olarak faydalanması için Ulaştırma Bakanlığı’na başvurdu. TCDD ise, basın mensuplarının Marmaray’dan ücretsiz faydalanması için çalışmalar yaptıklarını, Bakanlar Kurulu’ndan karar çıktıktan sonra gazetecilerin ücretsiz olarak Marmaray’da seyahat edebileceğini belirtmişti. Aradan aylar geçmesine rağmen henüz bir gelişme yaşanmadı.
* Sayın Bakanım şu işe bir el atsanız. Eminim bir telefon tuşuna basmanız yeterlidir, sorunun çözümü için… Maruzatım budur, efendim…
NOT: Bugün 9 Haziran 2014, Pazartesi… 1) Emekliler yılda 15–20 TL zamla, hâlâ sürünmeye devam ediyor. 2) An itibariyle asgari ücretli “nasıl geçineceğim?” diye feryat ediyor. 3) Bu parlamento ve mevcut AKP iktidarı, 2011’den bu yana verdiği yeni ve sivil anayasa sözünü yerine getiremedi. 4) 28 Şubat darbesi döneminde kapatılan, yoksul-zeki Anadolu çocuklarının barındığı Başbakanlığa bağlı Vakıf Öğrenci Yurtları hâlen kilitli. Otur, sıfır!
Adnan Öksüz - Milli Gazete