EĞİTİM
Milli Eğitim Bakanı'ndan flaş açıklama
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yaptığı açıklamada, "SBS yerine tek sınav koymama kararlılığımız sürüyor.
13 Ağustos 2013, Salı
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, başta SBS ve dershaneler konusu olmak üzere birtakım açıklamalarda bulundu.
Bakan Avcı gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın açıklamalarından satır başları şöyle:
28 Şubat mağduriyeti kalkıyor
Avcı, 28 Şubat döneminde mağdur olan öğretmenlerin tekrar göreve başlayabileceğini söyledi, sayının ise henüz belli olmadığını kaydetti.
Düz Liselerin Anadolu ve Meslek Liselerine dönüştürülmesinin 3 yıldır uygulandığını hatırlatan Avcı, "Kamuoyundaki 'Anadolu Lisesini kazanamayan Meslek ya da İmam Hatip'e gidecek' algısı yanlış. Halktan İmam Hatip liseleri için ciddi bir talep var" dedi. Avcı daha sonra sözlerine, "Ayrıca Meslek Liseleri konusunda bazı aileler çocuklarını ancak böyle bir sistemde okula göndermeyi kabul ediyorlar" ifadelerini ekledi.
Bakan Avcı, daha sonra, liselere yönelik çalışmaları şu sözlerle aktardı:
"İllerimizde çok programlı lise sınıfları açıyoruz.
Anadolu Liselerine kayıt olamayanların zorunlu olarak yönlendirileceği iddiası yanlış.
Meslek Liselerimizi zorunlu kalınca gidilecek okullar olarak göstermek doğru değil."
Liseye geçiş sistemi hakkında da bilgi veren Avcı, "SBS yerine tek sınav koymama kararlılığımız sürüyor.
Yeni bir sınav icat etmiyoruz. Öğrencilerin yıl içinde girdiği yazılı sınavlardan bazılarını daha denetimli yaparak, liseye geçişlerde kullanabilmesini sağlıyoruz. Yaptığımız çalışma bu" dedi.
Avcı, bir gazetecinin sorusu üzerine, "Hangi derslerden hangi yazılılar denetimde yapılacak, bunlarla ilgili açıklamayı sizlerle paylaşacağız" sözlerini kullandı.
Dershaneler için tarih verdi
Dershaneler konusuna da değinen Avcı, şunları söyledi:
"Ocak ayında dershaneler kayıtlarına başlıyorlar. Dolayısıyla benim bu açıklamayı yaptığım tarihte dershaneler öğrenci alımlarına başlamışlardı. Dolasıylaya şöyle yapın böyle yapın diyemem. Zaten izinler çerçevesinde kayıtlar yapılmıştı. Bu kaydolan öğrenciler önümüzdeki yılın Haziran ayına kadar kurslarına devam edecekler.
Dershaneler konusunda dönüştürmenin gerçekleştirilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. O ancak Meclis açıldıktan sonra yapılabilir. Meclis açıldıktan sonra yapılan bir düzenlemeyle dershaneler 2014-2015 ders yılından itibaren özel okula dönüştürülebilir.
3 yıldır sektörün aktörleri bu konuda düzenleme yapılabileceğini biliyorlar. Dolayısıyla 4 yıllık bir geçiş süreci tanınmış oldu.
Dershanelerde çalışan öğretmenlerin Milli Eğitim sistemine entegresi için çalışma yapıyoruz."