GÜNDEM
MHP'li Vekilden 4+4+4 Önergesi
MHP Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim IŞIK, 12 Yıllık Kesintili Zorunlu Eğitim Sisteminin Uygulanmasında Yaşanan Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi amacıyla MHP Grubu Milletvekillerinin imzası ile Meclis Araştırması açılması için önerge vermiştir.
Işık verdiği önergede, büyük tartışmalar sonucu yasalaşan ve yasalaşma döneminde aklı-selimin ve bilimselliğin yerine tamamen siyasi önyargıların belirleyici olduğu, kamuoyunda 4+4+4 eğitim sistemi olarak bilinen 12 yıllık kesintili zorunlu eğitim sisteminin 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren uygulamaya konulmasıyla birlikte bir dizi sorunun da kamuoyunun gündemine geldiğini belirterek, Eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce ilköğretim okullarının bir kısmı hem ilkokul hem de ortaokul olarak ikiye bölünürken, bir kısmı da ya ilkokula ya da ortaokula dönüştürülmüştür. Plansız ve alelacele yapılmış bu dönüştürme işlemleri, özellikle öğrenci ikametleri ile kayıt yaptırılacak okul dengelerini altüst etmiştir. Hem ilkokul, hem ortaokul öğrencilerini bünyesinde barındıran ilköğretim okullarının yapısı bu düzenlemelerle tamamen bozulmuştur. açıklamasında bulunmuştur.
Prof. Dr. Alim IŞIK, altyapı hazırlıkları tamamlanmadan uygulamaya konan yeni eğitim sisteminin; öğrencilerin ve velilerin mağduriyetlerinin yanı sıra özellikle okullarda görev yapan öğretmenler başta olmak üzere tüm personel açısından da büyük sorunlara yol açtığını belirterek, İlköğretim okullarının bölünerek ilkokul ve ortaokul olarak ayrı ayrı yapılandırılmasıyla birlikte bu kurumlarda görev yapan öğretmenlerin birçoğunun da yer değiştirmesine yol açmıştır. Bu yeni sistem başta sınıf öğretmenleri olmak üzere, okul öncesi öğretmenlerini, rehber öğretmenlerini, branş öğretmenlerini ve okul yöneticilerini mağdur etmiştir. Sınıf öğretmenlerinin çalıştığı 5 yıllık 1. kademe eğitiminin 4 yıla inmesiyle birlikte mevcut sınıf öğretmenlerinin yaklaşık %20si norm kadro fazlası duruma düşmüştür. Bu kapsamda sınıf öğretmenlerine alan değiştirme hakkı tanınarak birçok branş öğretmeninin istihdamı engellenmiştir. Daha sonra alan değişikliği hakkını kullanan bazı öğretmenlere geri dönüş hakkı tanınmasıyla başka sorunların yaşanmasına yol açılmıştır. ifadesinde bulunmuştur.
Işık verdiği önergede, ilköğretim kurumlarındaki yöneticilerin bir bölümünün de yeni sistem nedeniyle mağduriyet yaşadığını ve yaşamaya devam etmekte olduğunu belirterek şu ifadelerde bulunmuştur: İlköğretim Okullarının bir kısmı ya ilkokula ya da ortaokula dönüşmüştür. Bu dönüşme sırasında öğrenci sayısında meydana gelen azalma ile beraber hem müdür yardımcılığı, hem de buna bağlı olarak müdür başyardımcılığı norm kadrolarında düşüşler yaşanmaktadır. Anılan sistem gereği ilköğretime yeni kayıt yaptıran çocukların önemli bir bölümünün okula gitmekten vazgeçtiği, ailelerin ve okul idarecilerinin bu nedenle büyük sıkıntılar çektiği kamuoyunca bilinmektedir. Halen, okul servislerinde uyumaya devam eden, kendilerinden daha büyük abi ve ablaları tarafından korunmaya çalışılan bu yavruların kullanabileceği lavabo, sıra vb. gibi fiziki şartların sağlanmadığı çok sayıda okul veya derslik bulunmaktadır. Gerekli alt yapı çalışmaları tamamlanmadan ve şartlar iyileştirilmeden alelacele uygulamaya konan bu yeni sistemin çocuklarda ve eğitim sisteminin diğer paydaşlarında yol açan sorunların araştırılması büyük önem arz etmektedir.
Prof. Dr. Alim IŞIK; belirtilen gerekçelerle 12 yıllık kesintili zorunlu eğitim sisteminin uygulanmasında yaşanan sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasının yararlı olacağını ifade etmiştir.
GAZETEKAMU / ÖZELHABER