EĞİTİM
Meslek Liseleri Üniversite Sınavlarında Neden Başarısız?
GAZETEKAMU/ ÖZEL HABER
Yanılmıyorsam TÜSİAD başlatmıştı bu sloganı. Ara eleman sıkıntısının hat safhalara ulaştığından kalifiye eleman bulmakta şimdiden çok zorlandıklarından tedbir alınmazsa ilerleyen zamanlarda işin daha da sıkıntılı bir hale geleceğinden falan yakınıp duruyorlardı.
Gerçi TÜSİAD için İmam Hatiplerde bir meseleydi. Sonra birçoğu kapatılınca sorun falan kalmadı. Şimdilerde başka bir okul sorun olur mu TÜSİAD için orasını bilemem.
Ama meslek lisesi memleket meselesi sloganından sonra meslek liseleriyle ilgili elle tutulur gözle görülür bir gelişme sağlanamadı.
Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu meslek liselerine bir meslek öğrenmek ve mezun olunca iş bulmak amacıyla gitmektedir. Meslek öğrenip öğrenemedikleri konusu şüphe götürür ama iş bulma sıkıntılarının hat safhada olduğunu belirtmek isterim.
Meslek lisesi meselesi gerçekten bir memleket meselesiyse bu sorun sadece Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün veya il milli eğitim müdürlüklerinin alacağı tedbirlerle çözülecek cinsten değildir. Sorun ülkenin eğitim politikasıyla ilgili bir sorundur ve bir takım yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Yani olayın TBMMyi de ilgilendiren bir boyutu vardır.
Meslek lisesi meselesinin sanayici ve işadamlarını ilgilendiren boyutlarını da unutmamak gerekmektedir.
Peki, meslek liseleri üniversite sınavlarında neden başarısız olmaktadır. Ben sorunu bizzat müşahede etme şansına sahip olmuş eğitimcilerden birisiyim. Bu sorunlardan bir kısmını burada zikretmek istiyorum.
1- Meslek lisesi öğrencileri için önemli olan alan dersleridir. Bu konuda meslek dersleri öğretmenlerinin bu öğrenciler için asıl önemli olan meslek dersleridir mantığı ve telkinleri de etkili olmaktadır. Dolayısıyla öğrenciler kültür derslerine ilgisiz kalabilmektedir.
2- Meslek derslerinde;
Öreneğin: Çocuk gelişimi veya Bilişim Teknolojileri derslerinde 30 kişilik bir sınıf 8+8+8 şeklinde veya 9+9+9 şeklinde 3 sınıfa bölünebilmektedir. Yani 30 kişilik bir sınıf 8 veya 9ar kişilik 3 sınıf yapılabilmektedir. Fakat fizik, matematik, biyoloji vb. kültür derleri öğretmenleri aynı dersi 30 kişilik sınıfta işlemek zorundadır. Sınıfları bölmek gibi bir şansları yoktur.
3- Meslek liselerinde alan derslerine kültür derslerinden daha fazla önem verilmektedir ama YGS ve LYS sınavlarında meslek derslerinden tek bir soru bile çıkmamaktadır.
4- Diğer bir sorunda meslek liselerinde kültür branşından öğretmenlerin ek dersleriyle meslekçi öğretmenlerin ek dersi arasında ki uçurumdur.
Örneğin: Meslek lisesinde ki bir matematik öğretmeni tam ek ders alsa hafta 18 saatten 4 hafta üzerinden ayda 72 saat ek ders alır ve bu da ayda 570 TL lik bir meblağa tekabül eder.
Oysa aynı okuldaki bir meslek dersi öğretmeni haftada 49 saat ek ders alabilmekte buda 4 hafta üzerinden ayda 196 saat etmektedir. Buda ayda 1.500 TL gibi bir rakam yapmaktadır. Kültür branşlarından öğretmenlerle meslekçi öğretmenler arasında ki bu uçurum eğitimi olumsuz etkilemekte ve öğretmenlerin motivasyonunu düşürmektedir. Bu durum meslek liselerinde YGS ve LYS sınavlarında ki başarısızlığı özetler cinstendir.
5- Diğer bir konuda meslek lisesi son sınıf öğrencileri haftada 3 gün işletmeye gitmekte ve 2 gün okula gelmektedir. İşletmeler staja gelen öğrencilere bedava eleman gözüyle bakmakta ve tabiri caizse öğrencileri amele gibi çalıştırmaktadır. Bitkin düşen öğrencilerin ne üniversite sınavlarına hazırlanacak zamanı nede motivasyonu kalmaktadır. Buda başarısızlıkta önemli bir etkendir.
Tabi burada zikrettiklerimiz sorunun sadece bir kısmıdır. Yani meslek lisesi meselesi neresinden
tutarsanız tutun elinizde kalacak bir meseledir. Sorunları halının altına süpürmekle sadece üstünü
örtmüş oluruz.
Nurullah Yılmaz
[email protected]
https://twitter.com/NYILMAZ01
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.