EĞİTİM
Mersin Üniversitesi'nde Skandal!
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Hukuksuz uygulamaların diz boyu olduğu üniversitelerle ilgili haberimizin ardından haber merkezimize intikal eden dosyalar, üniversitelerin içler acısı durumunu gözler önüne seriyor. Özerk yapıları nedeniyle merkezi yönetim tarafından denetlenmeyen üniversitelerde yaşanan hukuksuzluklarda, YÖK’ün denetim görevini gereğince yerine getirmediği de iddialar arasında. Bu haftaki üniversite dosyasında Mersin üniversitesini ele alacağız. İşte akıllara durgunluk veren iddialar bazıları…
“Devamsız öğrenciler sınıf geçti” iddiası var
Üniversitenin Silifke Meslek Yüksek Okulunda çalışan ve 2011 yılı Nisan ayında görev süresi uzatılmadığı için üniversiteden ayrılan Öğretim Görevlisi Mustafa Ersoy, dersi ile ilgili yoklama listesini bölüm başkanına teslim etti. Ersoy’un iddiasına göre ders verdiği 7 haftalık süre içerisinde derse devam etmeyen bazı öğrenciler yürürlükteki mevzuat hiçe sayılarak mezun edildiler. Olayın ardından bölüm başkanını rektörlüğe şikâyet eden Ersoy’un şikâyetinin ardından ne tür gelişmeler yaşandığı merak ediliyor.
Formasyon kriteri belli değil
Formasyon alan öğrencilerin belirlenmesine ilişkin konularda da usulsüzlük olduğu belirtiliyor. İddiaya göre 2010 ve 2011 yıllarında üniversitede formasyon almak için başvuran öğrencilerin diploma notları dikkate alınarak belirleneceği ilan edildi. Ancak 2010 -2011 yıllarında formasyon almaya hak kazanan öğrencilerin diploma notları açıklanmadı. Formasyon almak isteyen öğrencilerin tüm uğraşlarına ve başvurularına rağmen açıklanmayan diploma notları akıllara usulsüzlük olduğuna ilişkin kuşkular getiriyor.
Hukuksuzlukların hesabını soran yok
Bazı
üniversite hocalarının da yöneticilerle sorun yaşadıkları ve konuyu yargıya
taşıdıkları belirtilen üniversitede hukuksuz uygulamaların mağdurları seslerini
duyuracak merci bulmakta zorluk çekiyorlar.
Üniversiteye bağlı Silifke Meslek Yüksekokulunda okuyan örgün eğitim öğrencilerine bazı dersler uzaktan eğitimle verilmeye başlandı. Gülnar ve Mut gibi ilçelerde bilgisayar ve internet imkânının kısıtlı olması nedeniyle bu derslerde öğrenci başarısının yüzde 20’lere kadar düştü. Öğrencilerin örgün eğitim almak amacıyla kaydoldukları okulda, okul yönetiminin bu uygulaması ile büyü mağduriyet yaşadıkları belirtiliyor.
Yargı kararları da uygulanmıyor
Üniversitedeki başına buyruk hukuksuz uygulamalara ilişkin iddialardan bir başkası da yargı kararlarına rağmen yapılan yanlışlardan dönülmediği yönünde. Edinilen bilgiye göre üniversitede yargı kararları uygulanmayarak hukuksuzluklara devam edildi. Edindiğimiz bilgiye göre Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda görev yapan Prof.Dr. Mustafa TEFEK’in 2007 yılında danıştay kararı uyarınca göreve iade edilmesi ve hak ettiği maddi tutarın ödenmesi gerektiğine ilişkin danıştay kararı yok sayılarak yargı kararı uygulanmadı.
YÖK’ün bilgisi dâhilinde
Mesai
ücretleri usulsüz tahakkuklar gerçekleştirildiği; üniversite yeklilerinin üniversite
imkânlarını özel işlerinde kullandıkları hususundaki iddialar hakkında YÖK’e şikâyette
bulunulduğu belirtiliyor. Üniversiteye bağlı enstitülere usulsüz öğrenci alımı
yapıldığı ve stajyer öğrencilerin sigorta primleri ile ilgili usulsüzlük
yapıldığı da iddialar arasında.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.