GÜNDEM
Menderes'e "İade-i İtibar" İsteniyor
Başkanlık da başvuruyu Dilekçe Komisyonu'na havale etti. Komisyon, Apaydın'ın dilekçesiniişleme koyarak, Adalet Bakanlığı ve Anayasa Mahkemesi ile yazıştı.
Meclis, idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes'in dosyasını 51 yıl sonra yeniden açıyor. Menderes'in avukatı Burhan Apaydın'ın davanın yok hükmünde olduğunu iddia ederek yazdığı mektubu işleme alan TBMM Dilekçe Komisyonu, mahkeme kararı ile duruşma tutanaklarının incelemesi için bilirkişi oluşturulması kararını aldı. 1960 ihtilali döneminde Menderes'in avukatlığını yapan Apaydın, TBMM Başkanlığı'na başvurarak Menderes'e "iadeiitibar" yapılmasını istedi. Başkanlık da başvuruyu Dilekçe Komisyonu'na havale etti. Komisyon, Apaydın'ın dilekçesini işleme koyarak, Adalet Bakanlığı ve Anayasa Mahkemesi ile yazıştı.
BİLİRKİŞİNİN RAPORU BEKLENİYOR
Yazışmalar sonrasında Komisyon, Menderes'in yargılama dosyasının Başbakanlık'ta olduğunu belirleyerek gönderilmesini talep etti. Dosyanın ulaşmasının ardından Komisyon, iddiaların ve talebin incelenmesi için ağırlıklı olarak hukukçulardan oluşan bir bilirkişi heyeti kurulması kararını verdi.
Komisyon, bilirkişiden gelecek rapor sonrasında Başbakan Menderes'in davasıyla ilgili son kararı verecek. Gelecek yanıtlar doğrultusunda Menderes'in idam kararının iptal edilip edilmeyeceği ve iadeiitibarı gündeme getirilecek.
TÜRK MİLLETİ' ADINA İFADESİ YOK
Avukat Burhan Apaydın, başvurusunda yargılama kararının hukuka uygun olmadığını savundu. Yassıada yargılamaları sırasında iki kez azledilen Apaydın, mahkeme kararında "Türk milleti adına" ifadesinin yer almadığını belirterek, idam kararının kaldırılması gerektiğini öne sürdü.
Apaydın, Milli Birlik Komitesi tarafından yargılamaları yürüten Yüksek Adalet Divanı'na atanan Hâkim Salim Başol'un, "Sizi buraya tıkan kuvvet böyle istiyor" diyerek, kararlar yazdırdığını, Menderes'in esir muamelesi gördüğünü belirtti.
İDAM KARARI YOK HÜKMÜNDEDİR
Apaydın, mektubunda şunları kaydetti:
"İstanbul'dan getirilen iki doktor tarafından savunma yapamayacak kadar hastadır' hükmüyle sahte rapor düzenlendi ve mahkemeye çıkarılmadı. Menderes'e iğne yapılarak mahkemede konuşması önlendi. Menderes'e biriktirdiği ilaçlarla intihar etmek istedi' ithamı yapıldı. Midesi yıkanmak üzere tam teşekküllü bir hastaneye sevk edilecek yerde, darağacına çıkarılarak son savunması yaptırılmadı, son sözü sorulmadı. Bu yapılan bir hukuk cinayetidir. Yassıada'da yapılan duruşmalar ve verilen idam kararı yok hükmündedir."
Biz de ona iadeiitibar isteyeceğiz
TBMM Dilekçe Komisyonu üyeleri, bilirkişi heyeti kurulmasıyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı...
CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci: Bunlar geçmişi kurcalayarak bir şeyler yapmak istiyorlar. Ondan çıkabilecek netice bir kesime yeniden suç oluşturmak. Bu kime yönelik olabilir? Orduya yönelik olabilir. Şimdi Menderes'in idamından bugüne kadar geçen zamanı düşünün. O gün yeni doğan çocuk şu anda general. Yani bununla toplumu mu, orduyu mu yargılayacaksınız? Yoksa bir ıslahat mı yapacaksınız? Ne yapacağınız belli değil. Doğru şeyler değil. Kimisi Seyit Rıza'nın iadeiitibarını istiyor, kimisi Menderes'in itibarını istiyor. Biz de 6 Mayıs'ta Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına iadeiitibar isteyeceğiz.
Geçmişteki acı olayları kaşımayın
MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı: Bir ülkede Başbakan olmuş insanın askeri mahkemeler tarafından yargılanarak idam edilmesini doğru bulmuyoruz. Bunlar doğru sonuçlar değil. Ancak artık bunlar çok geride kaldı. Bu tip olaylarla Türkiye'nin gündemini çok fazla meşgul etmenin, bu tip olayları kaşıyarak insanların yaralarını kanatmanın da bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Bunlar geçmişte yaşanmış çok acı, doğru olmayan olaylar ama bunlarla hergün hergün ülkenin gündemini meşgul etmenin çok doğru olduğu kanaatinde değilim.