KAMU
Memurun Gözü Bu Kurulda
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Sözleşmelilere
Kadro
Toplu Sözleşme Masasında görüşülen ve kazanıma dönüşmeyen diğer konuların da Kamu Personeli Danışma Kurulunda görüşülmesine devam edilecek. Kasım ayında toplanacak Kurulda ele alınacak konuların başında Sözleşmeli personelin (399 sayılı KHK II sayılı Cetvel, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi ve kurumsal sözleşmeli personelden isteğe bağlı olarak) ve 4-C kapsamındaki geçici personelin kadroya atanması geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplu Sözleşmeden “kadro” kararı çıkmamasını, “Sözleşmeliye kadro konusu, toplu sözleşmenin konusu değildir. Konunun yasal boyutu var. Konu mecliste görüşülmeli” demişti. Sözleşmede istediğini alamayan MEMUR-SEN, meclisin açılmasının hemen ardından toplanacak KPDK’da görüşülecek konuların başına “4-C’liye kadroyu konusunu koyacağı öğrenildi.
2005’den sonra göreve başlayanlara 1 Derece
08/02/2005 tarih ve 25721 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5289 sayılı "Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanun" ile 15.01.2005 tarihinde görevde bulunan ve daha önce kendilerine 457, 458 ve 459 sayılı KHK'lerle derece verilmeyen devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine bir derece verilmişti. Bundan önceki bir derece uygulamaları ise 1979 ve 1991 yıllarında gerçekleştirilmişti. Dolayısı ile 15.01.2005 tarihinden önce göreve başlayan tüm kamu görevlileri bir derece uygulamasından faydalanmıştı. Sendikalar ile hükümet arasında yapılan toplu sözleşme görüşmeleri sırasında da söz konusu adaletsizlik gündeme gelmişti. Fakat bugüne kadar herhangi bir yasal düzenleme gerçekleştirilmedi. Memur-Sen’in taleplerinin ilk sıralarında 2005’den sonra göreve başlayanlara 1 Derece verilmesi yer alıyor.
Görevde Yükselme takvimi açıklansın
Kamu çalışanlarının terfi ve görevde
yükselme esaslarına ilişkin taleplerine ilişkin somut adımlar atılmasını
isteyen sendikalar, konunun bir takvime bağlanmasını istiyorlar. Memur-Sen’in KPDK’da gündeme getireceği
taleplerin şunlar olduğu öğrenildi:
- Bulundukları
kadrolar itibariyle derece yükselmesi yapamayan personele, eğitim durumuna göre
yükselebileceği en üst dereceye kadar ilerleyebileceği kadro sisteminin
kurulması.
- Yardımcı
hizmetler sınıfına dâhil personelin genel idare hizmetleri sınıfına sınavsız
olarak geçirilmesi.
- Görevde yükselme ve unvan değişikliği sisteminin yeniden değerlendirilmesi, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarındaki yaş sınırının kaldırılması ve sınavlarının düzenli olarak açılması. Kurumların unvan değişikliği sınavına esas olacak kadro sayısından az sayıda talep olması durumunda unvan değişikliği sınavına gerek kalmadan atanmasının sağlanması.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.