EĞİTİM
MEB’in sınav tarihi ne kadar gerçek!
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Milli Eğitim Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatında görev yapan personelin görevde yükselme (Şef) ve unvan değişikliği sınavını 13 Eylül 2014 Cumartesi gününe planladığını, başvuru ve sınav sürecini ise ileri bir tarihte duyuracağını açıkladı. Dört yıl aradan sonra memurların şef kadrolarına yükselmesi için sınav planlayan Milli Eğitim Bakanlığı; teknisyen, tekniker ve mühendislik kadroları içinde unvan değişikliği sınavı açmış olacak. Milli Eğitim Bakanlığı bu açıklaması ile bir rakora imza atarak 10 ay önce sınav tarihini açıklamış oldu. İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 10 ay sonra yapacağı sınavı erkenden duyurması ile neyi amaçladığı anlaşılmamaktadır. Oysa Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğine göre yazılı sınavın Bakanlıkça yapılması hâlinde, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünce sınav tarihinden en az bir ay önce duyuracağını belirtmektedir. GAZETEKAMU olarak sınav tarihi bize inandırıcı gelmemektedir. Çünkü İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün daha önce yaptığı açıklamalarına baktığımızda, öğretmenlerin alan değişikliği için aylar önce verdiği sözü yerine getirmediğini görüyoruz. Böyle bir durum ortada iken bu genel müdürlüğün 10 ay sonra sınav tarihini vermesi bize inandırıcı gelmemektir. Umarız Bakanlık bizi yanıltır 10 ay sonra biz bu hususu bakanlığa hatırlatmak zorunda kalmayız. Bu duyuruda da bir eksiklik ve tezatlık olduğu da açıktır. Önce tezat durumu ortaya koyalım. Bir memur aynı anda hem görevde yükselme hem de unvan değişikliği sınavına girebilecek iken aynı tarihte iki sınav duyurusunun yapılması memurlar aleyhine olacağı açıktır. Dolayısı ile mağduriyet yaşanacaktır. Yardımcı hizmetler sınıfında olup memur olacaklarla ilgili bir tarih verilmemiş olması ise eksikliktir. Bakanlığın bu konularda mutlaka bir açıklama yapması gerekir.
Gelelim Bakanlığın sınav tarihini açıkladığı şeflik ve unvan değişikliği sınavlarına kimlerin gireceği konusuna;
Şeflik sınavına girmek için; en az iki yıllık yüksekokul mezunu olup son iki yılı Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında çalışmakla birlikte devlet memurluğunda en az beş yıl görev yapmış olmak şartı aranır.
Unvan Değişikliği sınavına ise;
Mimar, mühendis, avukat, istatistikçi, grafiker, kütüphaneci, veteriner hekim, psikolog, biyolog, fizyoterapist, diyetisyen, mütercim, film yapımcısı, fotoğrafçı, kameraman kadroları için mesleğin gerektirdiği alanda yüksek öğretim mezun olmak.
Tekniker, teknik ressam ve sosyal çalışmacı kadroları için; atama yapılacak kadronun gerektirdiği alanlarda iki yıllık yüksekokul mezunu olmak.
Teknisyen kadrosu için; atama yapılacak kadronun gerektirdiği alanlarda eğitim veren bir ortaöğretim kurumundan mezun olmak gerekir.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.