EĞİTİM
Meb’in Katline Ferman Yazan Bürokrat-2
Genel Müdürlüğe
getirilmesinin ardından kendi ekibini oluşturmasına da izin verilen Çolak’ın
ağırlıklı olarak hemşehri ve mülkiyeli arkadaşlarından oluşturduğu kadrosunun
ortak özelliği eğitimci olmamaları. Kendisi de eğitimci olmayan bir genel
müdürün eğitimcilerden oluşan bir kadroyla çalışmasını beklemek abesle iştigal
olurdu.
Emin Zararsız’ın akla ziyan akademisyen
bürokrat takıntısına camia ehliyet ve liyakat eksenli düşünüldüğü zannıyla tahammül
etmeye çalışıyordu. Ancak ne acıdır ki Emin Zararsız, bu samimiyet testinden,
açık öğretim mezunu olan özel kalem müdürünü gurup başkanı atamak suretiyle
geçemedi. Sayısı 1 milyona varan ve
içinde büyük cevherler bulunan bir camiaya, açık öğretim işletme bölümünden mezun
biri gurup başkanı atandı. Hangi birime mi dersiniz? Elbette İnsan Kaynakları
Genel Müdürlüğüne? Bu tasarrufun tek sorumlusunun Emin Zararsız olduğuna, Sayın
Çolak’ın genel Müdürlüğü bünyesindeki bir gurup başkanı ataması ile ilgili
sürece müdahil olmadığına, bunun konuşulup tartışılmadan yapıldığına inanır
mısınız? Siyasalcılar, iktisatçılar, açık öğretim işletme mezunları…
İnsanın aklına, neden MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünde ihdas edilecek birkaç kadroya veteriner, maden mühendisi ve Diyetisyen ve Sigortacı atanmak suretiyle bakanlıkta bulunan birkaç eğitimciye de yol verilmediği geliyor.
“Öğrenim Özrü” Kanunda yok, yönetmelikte var, kılavuzda
yok!
Öğretmen Atama yönetmeliğinde, Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Yasasının çıkarılmasının üzerinden iki yıla yakın bir süre geçmesine rağmen gerekli düzeltme ve güncellemeler yapılmadı. Geçen yıl yapılan özür durumuna bağlı yer değişikliğinde eğitim özrü olmadı için Danıştay kılavuzun bu hükmünü hukuka aykırı buldu. Oysa bu hüküm yönetmeliğe aykırı teşkilat yasasına uygundu. Bu iptal sebebi de yönetmeliğin güncellenmemiş olmasıydı.
3 yıldır yapılması
beklenen düzenleme hala yapılmadı
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmelik 22 Şubat 2011 Tarihinde Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş bu yönetmelikte “Okul veya kurumlarda açılan bilgi teknolojisi sınıflarında görev alacak öğretmenlerin, norm kadroları Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşleri de alınarak Bakanlıkça belirlenir.” Hükmüne rağmen söz konusu değişiklik yapılmamış bakanlık bünyesindeki Bilişim Teknolojileri öğretmenleri mevzuattaki bu boşluk nedeniyle büyük mağduriyetler yaşamışlardır. Bu durumun sorumlusu yönetmeliğin amir hükmüne rağmen hiçbir çalışma yapmayan İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hikmet Çolak’tır.
Teknoloji Tasarım
Öğretmenlerinin atamasında skandal
2012-2 ilk atama döneminde Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliğine atanan öğretmenlerin ataması Milli Eğitim Bakanlığınca 80 Sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararına göre atandığı Teknoloji ve Tasarım alanın mezun olduğu alana uygun olmadığı gerekçesi ile iptal edildi. Oysa 05 Temmuz 2012 tarih ve 97 sayılı karar ile değişiklik yapılan kararın geçici 4.maddede, İş Eğitimi (İş ve Teknik Eğitimi, Ev Ekonomisi, Ticaret) alan öğretmenliğine, 12.07.2004 tarihli ve 119 sayılı Kurul Kararı eki çizelgede kaynak gösterilen yükseköğretim programlarında 2009-2010 Öğretim Yılı ve daha önceki öğretim yıllarında öğrenim görmekte olup bu programlardan mezun olanların, Teknoloji ve Tasarım alanı öğretmenliğine atanabileceği belirtiliyor. Söz konusu kararın geçici maddesinin dikkate alınmaması yüzlerce öğretmeni mağdur etmiş ve öğretmenler haklarını almak için mahkeme yollarına düşmüşlerdir. Bakanlığın skandal niteliğindeki bu uygulaması sorumlusu da İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hikmet Çolak’tır.
Kurum İdari Kurulu
kararları imzalandıktan sonra rafa kaldırıldı
Genel İdare Hizmetleri, Teknik Hizmetler ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personel, Kurum İdari Kurulunda alınan karara rağmen görev tanımları ile atama ve yer değiştirme yönetmeliğine ilişkin beklentileri karşılıksız kalmış, eğitimin destek hizmeti niteliğindeki bu hizmet sınıfına mensup çalışanların tüm taleplerine kulak tıkanmıştır. Bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin sağlık problemleri başta olmak üzere özel hayatlarında telafisi imkânsız zararlara rağmen yer değişikliği talebi kabul edilmeyen bu hizmet sınıflarının atama ve yer değiştirmelerine ilişkin düzenlemeler de İnsan Kaynakları Genel Müdürlü Hikmet Çolak’ın duyarsızlığına kurban gitmiştir. Genel Müdür Çolak, imzalanan Kurum İdari Kurulu’nun gereğini yapmak adına en ufak bir çaba içerisinde olmamış, adeta işgal ettiği makamın sorumluluğundan bihaber bir tavır içerisinde olmuştur.
MEB Yaz-boz
tahtasına döndü
Milli Eğitim Müdürlüklerine tahsis edilen Şube Müdürü kadrolarına “Görevlendirme/Atama” konulu genelge yayınlanır yayınlanmaz eğitim çalışanlarından gelen tepkiler üzerine geri çekilerek yürürlükten kaldırılmıştır. İnsan kaynaklarının yönetimi konusundaki skandallara her gün yenisini ekleyen bakanlığın politikalarını belirleyen bürokratların son imza attıkları skandal ise yönetici atama yönetmeliği oldu.
Yönetici Atama
Yönetmeliği isyan ettirdi
Eğitim çalışanları ve sendikalara karşı devlet sırrı gizliliğinde yapılan Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği onlarca maddesi ile fiilen uygulanmaz ve hukuken de arızalarla doluydu. Bakanlığın sevk ve idaresindeki en önemli yönetmeliklerden biri olan bu yönetmelik hakkında henüz uygulanmadan tüm sendikalar tarafından dava açıldı. Yukarıda sıralanan konuların tamamının İnsan Kaynakları ile ilgili düzenlemeler olduğuna bakılırsa bakanlığın bu biriminin bütün sorunların kaynağı ve kilit noktası olduğu görülüyor.
Bu genel müdürün
yazılacak daha çok şeyi vardır da biz Sayın Bakan Nabi Avcı’nın müsteşarını
değiştirerek doğru hamleyi yaptığını ancak bununla yetinmemesi gerektiğini
anlatmak için bir vecibe babından birkaç hususa dikkat çektik.
Görelim Mevla’m
neyler…
Asım GÖZÜKARA / GAZETEKAMU-ÖZEL HABER
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.